Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Κατάλογος Συνταγών   Σούπες
Μπουρδέτο (Ψαρόσουπα)
Η λέξη προέρχεται από το ιταλικό «μπροντέτο» που σημαίνει ζουμάκι, και υπάρχουν τόσες παραλλαγές από τα Ιόνια ως την Πάτρα και τη Ναύπακτο, όσοι είναι και οι ψαράδες. Γιατί τη σούπα αυτή, μόνο ψαράδες μπορούν να την κάνουν, μόνον αυτοί διαθέτουν την ποικιλία που χρειάζεται. Η συνταγή που σας δίνουμε τρέφει 10 άτομα.
Υλικά
ΖΩΜΟΣ
σέλινο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
2 νυχάκια σκόρδο
1 κρεμμύδι
2 ποτήρια κρασί

ΣΟΥΠΑ
2 κιλά μουγγρί
2 σκορπίνες
10 γαρίδες
½ κιλό μύδια ή αχιβάδες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ποτήρι λάδι
½ ποτήρι άσπρο κρασί
750 γραμ. ντομάτες καθαρισμένες
ένα μεγάλο μάτσο μαϊντανό
Εκτέλεση
α) Ο ζωμός
Καθαρίστε τα ψάρια και κόψτε τα κεφάλια των μεγάλων ψαριών, και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με 2½ λίτρα νερό και τα υπόλοιπα υλικά, και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1 ώρα.
Σουρώστε μετά το ζουμί, και κρατήστε το.
 
β) Η σούπα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ροδίστε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέστε τις ντομάτες και αφήστε τα σε σιγανή φωτιά για 10’.
Προσθέστε μετά το κρασί, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι, κι αφήστε τα να σιγοβράσουν άλλα 15’.

Αρχίστε τώρα να βάζετε τα ψάρια στην κατσαρόλα, πρώτα τα μεγαλύτερα, που θέλουν περισσότερη ώρα να βράσουν, και μετά τα μικρότερα. Αν έχετε κανένα μπαρμπούνι ανάμεσα στα πετρόψαρα, θα το βάλετε τελευταίο.

Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 15’. Μόλις δείτε ότι τα ψάρια έβρασαν, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και ρίξτε λίγο μαϊντανό και ρίγανη.

Η σούπα αυτή τρώγεται χλιαρή, όχι ζεστή, και το ζουμί της είναι λίγο πηχτό, από τα κόκαλα και τα κεφάλια που έβρασαν πρώτα. Ο καθένας βάζει στο πιάτο του όσο λεμόνι θέλει.
(από το: 1988 πρωτότυπος ημεροδείκτης με 209 συνταγές οι πιο πολλές εύκολες και συχνά διαιτητικές, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1987)
 
Κατάλογος Συνταγών   Σούπες