Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Πρόσφατες Συνταγές   Πουλερικά
Κοτόπουλο ταvτoύρι
Πρόκειται για την κλασική ινδική συνταγή για κοτόπουλο, η οποία πήρε το όνομά της (tandoori chicken) από τον φούρνο tandoor, έναν πήλινο φούρνο σε σχήμα μεγάλης μυρμηγκοφωλιάς, με άνοιγμα στην κορυφή και τη φωτιά να καίει στη βάση του. Η πρωταρχική χρήση του είναι να ψήνονται οι λεπτές ινδικές πίτες που τοποθετούνται επάνω σε ράφια, χτισμένα εσωτερικά στα πλαϊνά του φούρνου. Εκεί ψήνεται και το κοτόπουλο. Εσείς μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο της κουζίνας σας. Ετσι και αλλιώς τη νοστιμιά του την έχει ήδη πάρει από τη μαρινάδα γιαουρτιού.
Υλικά
για 4 άτομα
8 μερίδες κοτόπουλο (στήθος-μπούτι), κομμένες στη μέση

Για τη μαρινάδα:
500 γραμμ. γιαούρτι
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
χυμό 1 λεμονιού
2 κ.σ. τουρμέρικ
από 1 κ.κ. τζίντζερ και κόλιαντρο σε σκόνη
½ κ.κ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.κ. αλάτι
½ κ.κ. πιπέρι
από ¼ κ.κ. κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη
6 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γαρνιτούρα:
1-2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 4
2 λεμόνια κομμένα στα 4
2 μέτριες ντομάτες κομμένες στα 4
2-3 βραστά αυγά κομμένα στα 4
χυμό 1 λεμονιού προαιρετικά

Συνοδευτικό: Ρύζι ατμού
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την πέτσα από τις μερίδες του κοτόπουλου, κόβουμε στη μέση και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 2-3 παράλληλες χαρακιές. Βάζουμε το κομμένο κρεμμύδι σε μπολ με νερό και το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο για να είναι δροσερό στο σερβίρισμα. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά της μαρινάδας μέσα σε ένα μπολ μεγάλο, μη μεταλλικό, και τα αναμειγνύουμε χτυπώντας τα με ένα χτυπητήρι χειρός. Παίρνουμε μια μερίδα κοτόπουλου, ανοίγουμε λίγο τις χαρακιές και βάζουμε μέσα λίγη μαρινάδα. Αφήνουμε τη μερίδα μέσα στο μπολ. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, 30 λεπτά πριν από το ψήσιμο. Βγάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου από τη μαρινάδα, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθός τους). Όσο ψήνονται τις περνάμε με πινέλο με την υπόλοιπη μαρινάδα για να μην αρπάξουν αλλά και για να κάνουν πιο ωραία κρούστα. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και γύρω γύρω βάζουμε τα κρεμμύδια, τα αυγά, τις ντομάτες, τα λεμόνια. Συνοδεύουμε με ρύζι ατμού.
 
• Τα φαγητά που περιέχουν μικρές ποσότητες μπαχαρικών φαίνονται αλλά δεν είναι τόσο πολύπλοκα έχουν ένα μικρό μυστικό στην εκτέλεση. Πρέπει πρώτα από όλα να ετοιμάζουμε το μείγμα των μπαχαρικών. Ειδικά για το ταντούρι αν κάποιο μπαχαρικό δεν υπάρχει στο σπίτι δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στην ήδη πικάντικη μαρινάδα.
 
Πρόσφατες Συνταγές   Πουλερικά