’στρα, μη με μαλώνετε
17.2.2011 
Εκεί που νομίζεις ότι έχεις τακτοποιήσει τη ζωή σου και κάθεσαι ήσυχα ήσυχα στον καναπέ-ανάκλιντρο διαβάζοντας τα ζώδια και πίνοντας χυμό φραγκοστάφυλου με γκουαρανά (της μοδός το τελευταίο, για την κατευναστική επίδρασή του στο ερεθισμένο γαστρεντερικό αλλά και για τις αφροδισιακές ιδιότητές του – διαλέγεις και παίρνεις ανάλογα με τις ανάγκες σου) όλα ανατρέπονται: Έρχεται ο απερίγραπτος Παρκ Κανκλ και γκρεμίζει τις τελευταίες σου σταθερές, σπέρνοντας τη σύγχυση και την αβεβαιότητα. Στον αστρονόμο του Πλανηταρίου της Μινεσότα αναφέρομαι, ο οποίος πήρε τα ζώδια, τα έβαλε στο μπλέντερ και τα έκανε σούπα. Για να βγαίνει τώρα και να ισχυρίζεται ότι λόγω της ταλάντωσης του άξονα περιστροφής της Γης τα άστρα έχουν μετατοπιστεί από τότε (ήτοι 2.000 χρόνια πριν) που αναπτύχθηκε η αστρολογία. Και αφού έχουν μετατοπιστεί τα άστρα, έχουν αλλάξει και οι ημερομηνίες που αντιστοιχούν στα ζώδια.
 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο προβοκάτορας αστρονόμος επαναφέρει το θέμα του Οφιούχου, του... guest star της συμφοράς που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε Σκορπιό και Τοξότη, συμβάλλοντας μεγαλοπρεπώς στο γενικό μπάχαλο.
 
Και τώρα, βράσε όρυζα και φάε διαστημόσκονη. Κάθε σοβαρός και καλλιεργημένος άνθρωπος που συμβουλεύεται τα ζώδια για να αποφασίσει αν, για παράδειγμα, έφτασε η κατάλληλη εποχή για να αγοράσει μεζονέτα με τζακούζι, ψάχνει τζακούζι να πέσει να πνιγεί. Αυτό επειδή δεν μπορεί πλέον να γνωρίζει αν τον συμφέρει να ακολουθήσει την πρόβλεψη για τον Κριό, που ήταν το ζώδιό του στην προ Κανκλ εποχή, η οποία έλεγε «επενδύστε τα χρήματά σας σε ένα ακίνητο», ή την πρόβλεψη των Ιχθύων, του ζωδίου στο οποίο «μετακόμισε» μετά τις αλλαγές του Κανκλ, που ήταν «μην προχωρήσετε σε αγορές γιατί θα το μετανιώσετε πικρά και θα σπάσετε και το πόδι σας»!
 
Έτσι κι εγώ, από Κριός, γεννημένος στις 15 Απριλίου, βρέθηκα Ιχθύς, καθώς με τη σφήνα του Οφιούχου στον κύκλο των 12 ζωδίων η ημερομηνία γέννησής μου, που μέχρι σήμερα με ήθελε με κέρατα, τώρα με θέλει με λέπια. Η αλήθεια είναι ότι μου το έλεγαν οι γνωρίζοντες εδώ και χρόνια: «Κριός εσύ; Δεν σου φαίνεται». Ενώ η κουτσομούρα μού φαινόταν από μακριά. Να ’μαι λοιπόν στον αστερισμό της, με τις ευλογίες των «εκσυγχρονιστών» του ζωδιακού κύκλου. Γιατί υπάρχουν και οι «συντηρητικοί» που επιμένουν ότι τα ζώδια πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Ποιον να ακούσω, που όπως πάνε τα πράγματα θα το χάσω το τζακούζι καθώς θα το προλάβει κάποιος πιο κατασταλαγμένος και αποφασισμένος ιχθυοκριός; «Να ακούσεις το κινέζικο ωροσκόπιο» με συμβουλεύει η θεία Ιουλία, η οποία από τότε που έμαθε ότι στους μελλοντολογικούς χάρτες της μακρινής ασιατικής χώρας είναι καταγεγραμμένη ως ’λογο το έχει πάρει πολύ πάνω της και μας θεωρεί – εμένα τον ανιψιό-Πρόβατο και την κόρη της, τη Γουρούνα – υποδεέστερα είδη του ζωικού βασιλείου. Ειδικά την κόρη της που γουρούνα την ανεβάζει, γουρούνα την κατεβάζει, πλέον με τη σύμφωνη γνώμη των κινέζων αστρολόγων. Αν μη τι άλλο, το Πρόβατο, το δικό μου ζώδιο, το θεωρεί πιο comme il faut.
 
Πάντως, το 2011 είναι η χρονιά του Κούνελου, οπότε Πρόβατα, Γουρούνια και Αλογα παραμένουμε κομπάρσοι. Και ας μας υπόσχονται διάφοροι μάντεις, αστρολόγοι και ζωολόγοι των μεταμεσονύκτιων καλτ εκπομπών νέες δόξες. Ούτως ή άλλως, μετά την ανατροπή του ζωδιακού κύκλου και η Δόξα τα έχει μπλέξει: Δεν ξέρει ποιο ζώδιο να στεφανώσει. Και ποια χώρα. Γιατί έχουν και οι χώρες ωροσκόπια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
 
Και ζώδια. Ιδού η έτερη μεγάλη ανατροπή: Δεν προφτάσαμε να αποφασίσουμε αν η υπερήφανη πατρίδα είναι Υδροχόος ή Παρθένος (διαφωνούν οι αστροαναλυτές) και τουμπάρουν πάλι όλα, καθώς μπορεί να μην είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. «Γι' αυτό πάμε τόσα χρόνια κατά διαόλου», αποφάνθηκε η θεία Ιουλία, «γιατί ως έθνος πορευόμαστε με λάθος ωροσκόπιο». Αφού, λοιπόν, δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ας τις αποθέσουμε στα άστρα και στους μελετητές τους, που μας πλάνεψαν με εσφαλμένες εκτιμήσεις και μας έριξαν στη μαύρη τρύπα της ύφεσης και της ξεφτίλας. Ενώ, αν είχαν υπολογίσει σωστά τους ωροσκόπους, θα μπορούσαμε να έχουμε λάβει τα μέτρα μας ως χώρα και να μην έχουμε υποπέσει στην ανάγκη της τρόικας – που δεν ξέρω τι ζώδιο είναι, αλλά στο κινέζικο ωροσκόπιο για Φίδι μού κάνει.
 
Έχει, επομένως, και τα καλά της η ανατροπή: Μας διευκολύνει να ρίξουμε μοιρολατρικά το σφάλμα για την παρακμή μας σε άλλους, εν προκειμένω στους πλανήτες. Αν για αιώνες μάς έφταιγαν οι κακοί Τούρκοι, οι κακοί ευρωπαίοι σύμμαχοι και οι κακοί Αμερικανοί, τώρα ας μας φταίνε τα άστρα τα μπουρδουκλωμένα και τα στραβοτοποθετημένα. Τα ίδια άστρα που κατέστρεψαν τους γάμους, τις καριέρες, τις σχέσεις, τις ζωές μας.
 
Γιατί εμείς, άλλο νομίζαμε ότι ήμασταν, όταν οι Κρόνοι, οι Πλούτωνες, οι ’ρηδες και οι Αφροδίτες μας άλλα μας επιφύλασσαν.
 
Τελικά, χάρη πρέπει να του χρωστάμε του Κανκλ που αποκάλυψε την «απάτη»: «Τα άστρα έχουν μετατοπιστεί στον ουρανό από τότε που αναπτύχθηκε η αστρολογία. Οι αστρονό΅οι θεωρούμε ότι η θέση τους θα έπρεπε να έχει επαναπροσδιοριστεί στο πέρα΅α των αιώνων και υπολογίζου΅ε εδώ και καιρό τον Οφιούχο ως 13ο αστέρι. Αν αποδεχτούν την ύπαρξή του και οι αστρολόγοι, αυτομάτως θα ο΅ολογούν ότι τόσα χρόνια στήριζαν την ειδικότητά τους σε ένα λάθος». Θα την αποδεχτούν και θα επιστρέφουν τα διακοσάρια (και βάλε) των επισκέψεων στις πλούσιες πελάτισσες ή θα συνεχίσουν να σφυρίζουν κλέφτικα και να επιμένουν ότι ο ουρανός είναι βαλσαμωμένος και μασίφ εδώ και αιώνες; Θα δείξει. Στο μεταξύ, «μέχρι να βρούμε (καινούργιο) ουρανό, άσε με να παραμιλώ, να καίγομαι...». Και να απορώ πώς άντεξα, ο Ιχθύς, να ζω όλα αυτά τα χρόνια ως Κριός. Ήταν δύσκολο...

ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο το αφιερώνω στους Οφιούχους του ζωδιακού κύκλου και σε όλους όσοι δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν στα ζώδια αλλά και που δεν παραλείπουν να τα διαβάσουν κάθε Κυριακή στην εφημερίδα τους.
Ανάμεσά τους κι εγώ.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Τα ταξίδια των ανθρώπων
› 
Εκεί… ψηλά στον Παρνασσό
› 
Ψωνίζω, άρα υπάρχω;
› 
Από το «Ποσειδώνιο» στο Σαν Ρέμο
› 
Τα φυτά που μιλάνε
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κοσμάς Βίδος
Ο Κοσμάς Βίδος γράφει και (όποτε μπορεί) ταξιδεύει.
« Bloggers