Εκλογές με την Άννα
15.10.2009 
Είχε πέσει ξερή στο κρεβάτι.«Καταβεβλημένη από το στρες των εκλογών, γιατρέ μου» έκανε μόνη της τη διάγνωση, χωρίς να αφήσει περιθώριο στον παθολόγο που καλέσαμε άρον άρον – χαράματα Δευτέρας – μόλις κυκλοφόρησε ότι δεν εκλεγόταν η Άννα Βαγενά, αγαπημένη πρωταγωνίστρια της οικογένειας. «Ότι πείτε» απάντησε ο επιστήμων, της έγραψε μερικά κιλά Lexotanil («Όχι για εσάς, για τους συγγενείς σας») και αποχώρησε. Αφήνοντας τη θεία Ιουλία στον θρήνο της. «Μα να μην εκλεγεί η Βαγενά, που τα λέει τόσο ωραία;» μονολογούσε χαϊδεύοντας το πρόγραμμα της «Αγγέλας Παπάζογλου», επιτυχίας της πρωταγωνίστριας. «Συμβαίνουν αυτά, και εμένα μου αρέσει η Βαγενά, αλλά οι εκλογές είναι και θέμα τύχης. Σκέψου τουλάχιστον ότι βγήκε η Πέμυ Ζούνη» παρενέβη η εξαδέλφη μου (και κόρη της θείας) για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της μανούλας της: «Η Ζούνη! Που στην τηλεόραση τα είχε φτιάξει με τον γκόμενο της κόρης της! Ωραία πρότυπα πάει να καθιερώσει ο Παπανδρέου!». «Μαμά, τα θέλεις και τα λες;» κατέρρευσε η εξαδέλφη μου. «Φυσικά!» επέμεινε η τύραννός μας, η οποία, παρ’ ότι «καταβεβλημένη από το στρες των εκλογών», είχε αποφασίσει να μας εξουθενώσει με την ανεξάντλητη ενέργειά της. «Για μπες στο Ιnternet να δεις τι έκανε η Άννα Συνοδινού» μου είπε. «Θεία μου, η Συνοδινού δεν πολιτεύεται εδώ και αιώνες». «Τι μου λες;». Ότι και να της έλεγα είχε, για άλλη μία φορά, «απογειωθεί» και δεν έλεγε να επιστρέψει στη γη.

 
 
Τη ζημιά της την έκαναν, βεβαίως, τα κανάλια, τα οποία παρουσίασαν την εκλογική αναμέτρηση σαν να επρόκειτο για ταινία του Μπράιαν Nτε Πάλμα, το «Διχασμένο κορμί» (ή, μάλλον, τα διχασμένα κορμιά, τους ψηφοφόρους που ως την τελευταία στιγμή δεν γνώριζαν τι να ψηφίσουν): όπου όλα ξεκινάνε χαλαρά για να εξελιχθούν σε ψυχοβγάλτη. Η ενημέρωση έγινε θρίλερ, με την υπερβολή να κυριαρχεί και να επηρεάζει ποικιλοτρόπως τους τηλεθεατές, ανεβοκατεβάζοντας την πίεσή τους, προκαλώντας ταχυκαρδίες και αιφνίδιους τυμπανισμούς. «Εγώ τη σπαστική κολίτιδα στις προηγούμενες εκλογές την έπαθα» μας αποκάλυψε η κυρία Χαρατσίδου, δεξιά από κούνια. «Εκεί που καθόμουν, βγήκε ένας – κακό χρόνο να ’χει – και είπε ότι κερδίζει το ΠαΣοΚ. Ξαφνικά τουμπάνιασε το στομάχι μου! Εκτοτε, με το που βλέπω τον Πάγκαλο, παίρνω Βuscopan, προληπτικά».

 
 
Κάπως έτσι έπαθε και η θεία Ιουλία αρρυθμία – ο λόγος για τον οποίο καλέσαμε γιατρό –, «ένα πετάρισμα, παιδί μου, εδώ, που δεν με αφήνει να πάρω ανάσα!». Της το προκάλεσε το χρονόμετρο που είχαν βγάλει τα κανάλια στο κάτω μέρος της οθόνης, το οποίο μετρούσε αντίστροφα ως τη στιγμή που θα ανακοινώνονταν τα exit polls: 25.23, 25.22, 25.21, 25.20, 25.19... Και εμένα με άγχωσε αυτό το πράγμα. Όπως με αγχώνει κάθε Πρωτοχρονιά το «9,8,7,6,5,4,3,2,1...». Αρρωσταίνω με το ανάποδο μέτρημα, ειδικά όταν γνωρίζω ότι στο 0 με περιμένει μια νέα χρονιά, πιο δύσκολη από τις προηγούμενες, ή μια νέα κυβέρνηση που Κύριος οίδε τι μας επιφυλάσσει – όποιος έχει καεί στον (γαλάζιο) χυλό φυσάει και το (πράσινο) γιαούρτι, όσο και αν το πλασάρουν ως γιατρικό για την ταλαιπωρημένη υγεία του. Βρεθήκαμε λοιπόν πάλι με μετράμε καρδιοχτυπώντας 09.15, 09.14, 09.13, 09.12... Η θεία Ιουλία στο 02.13 «ξεκουρδίστηκε». Της δώσαμε υπογλώσσιο, κλείσαμε παρά τις διαμαρτυρίες της την τηλεόραση και βάλαμε στο βίντεο μια ταινία με τη Σάντρα Μπούλοκ. Ακόμη Μπούλοκ θα βλέπαμε, στο replay, για να ξεχάσουμε το πολιτικό fair ή unfair play που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει, αν δεν τηλεφωνούσε η κυρία Τσαπανίδου.

 
 
Μαζί της είχε δει την «Αγγέλα Παπάζογλου» η θεία Ιουλία, μαζί της είχε «ερωτευτεί» τη Βαγενά μέσα από έναν ρόλο που ζωντάνευε την τραγωδία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας – από όπου κατάγεται (εν μέρει) η θεία. «Ιουλία μου», είπε η Τσαπανίδου κλαίγοντας, «η Άννα δεν βγήκε!». Η θεία άσπρισε, έκλεισε το τηλέφωνο και, με το ύφος που είχε η Φιονούλα Φλάναγκαν στους «Άλλους» όταν προσπαθούσε να εξηγήσει στη Νικόλ Κίντμαν τη φρικιαστική αλήθεια, ανακοίνωσε: «Η Αννα δεν βγήκε!». «Ποια Άννα, η Νταλάρα ή η Διαμαντοπούλου;» ρώτησα αφηρημένος. «Είχε βάλει υποψηφιότητα και η Άννα Παναγιωτοπούλου;» πετάχτηκε εξίσου αφηρημένη η εξαδέλφη μου, στο μεταξύ όμως τη θεία την είχε πιάσει το πετάρισμα και δεν είχαμε καιρό να ασχοληθούμε με άλλες Αννες – γιατί είναι και η Άννα Φόνσου... Ο γιατρός ήρθε γρήγορα, αν και δεν έκανε τίποτε. Μόνο διαβεβαίωσε τη θεία μου ότι ναι, τα στρατεύματά μας είχαν φτάσει στον Σαγγάριο. Εκείνη άρχισε να τραγουδά «Η Σμύρνη μάνα καίγεται». «Το έχει πάθει και σε προηγούμενες εκλογές;» ρώτησε ο επιστήμονας. Το παθαίνει καθημερινά, του εξήγησα καθώς τον πλήρωνα (140 ευρώ!). Τότε ακούστηκε η φωνή της θείας από το σαλόνι: «Η Άννα Μανιάνι εκλέγεται»; Εκείνη τουλάχιστον, αν εκλεγόταν, θα ήταν «bellissima»! Γιατί τώρα... Τι να λέμε όμως;
 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στο δικό μου Ισλαμαμπάντ
› 
Τα ταξίδια των ανθρώπων
› 
Χωρίς πετρέλαιο
› 
Οι Έλληνες του δρόμου
› 
Μια αισιόδοξη πόλη
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κοσμάς Βίδος
Ο Κοσμάς Βίδος γράφει και (όποτε μπορεί) ταξιδεύει.
« Bloggers