Αχηναίοι
8.8.2008 
Ούτε θυμάμαι πότε ξεκίνησε το αστείο –πότε το θήτα αντικαταστάθηκε απ’ το χι- ούτε γιατί.
 
Μα είτε γιατί «αχ τι κρύα που είναι η θάλασσα» «αχ πόσο καίει η άμμος», είτε γιατί βγαίνουν αγκαθάκια όταν κατά τις 11 το βράδυ εμφανίζονται συν γυναιξί και τέκνοις να διεκδικήσουν το τραπέζι που έκλεισαν για τις 10 και μόλις το έδωσες, οι αχηναίοι παραμένουν μια καλόδεχτη φυλή. 
 
Αχηναία κι εγώ με παριανές καταβολές, εγκαταστάθηκα προ εικοσαετίας στο νησί αναζητώντας την ανεμελιά των παιδικών μου καλοκαιριών.  Άνοιξα ένα μικρό εστιατόριο για τα προ στο ζείν κι αντέστρεψα τις εποχές…
 
Ο Αύγουστος ο λαμπερός, μου θυμίζει παραμονές πρωτοχρονιάς σε πόλεις. Γεμάτα μαγαζιά, ταξιδιώτες, κυκλοφοριακό χάος και μια αίσθηση προσμονής για τα ωραία που έρχονται…
 
Οι επισκέπτες μας αγχωμένοι μα χαρούμενοι, κάτοικοι πόλεων στην πλειοψηφία τους, υπερτερούν αριθμητικά. Πέρυσι, στην Πάρο των 15.000 κατοίκων, οι αυγουστιάτικες αφίξεις έφτασαν τις 60.000! Μοιάζει με θαύμα το ότι είχαμε όλοι νερό για τις ντουζιέρες μας και ρεύμα έστω για όλες τις παγομηχανές και φραπεδιέρες μας!
 
Απίστευτο αλαλούμ! Αυτοκίνητα παντού, παιδάκια σαστισμένα απο ελευθερία κινήσεων χοροπηδούν ολημερίς, κυρίες αγέρωχες καιτακουνάτες λιάζονται στις παραλίες, κύριοι απαιτητικοί μα καλοπληρωτές ζητούν πουροκόφτη απ΄ τους ταβερνιάρηδες, μοδάτοι έφηβοι μπαινοβγαίνουν τάχα βαριεστημένοι στα ξενυχτάδικα κι εμείς… περιμένουμε το μήνα που θρέφει τους έντεκα…
 
Με ελλιπείς υποδομές στα νησιά μας, με ελλιπές προσωπικό στα μαγαζιά μας, οι περισσότεροι, κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες για ν’ ανταπεξέλθουμε.
 
Οι διακοπές σας κι η χαρά σας είναι δουλειά μας και χαρά μας!
 
 
ΣΥΝΤΑΓΗ : τι άλλο ; ΑΧΙΝΟΣΑΛΑΤΑ
Η αχινοσαλάτα είναι απλούστατη, λέει η οικογένεια Γκουρογιάννη απο την ψαροταβέρνα Πορφύρα στην παραλία της Παροικιάς.  Αρκεί να βουτήξετε στη θάλασσα, να πιάσετε προσεκτικά τους αχινούς (αυτούς με το κόκκινο στόμα, τους θηλυκούς), να τους ανοίξετε με μαχαιράκι η ειδικό ψαλίδι και να τους βάλετε στο πιάτο.  Το μόνο που μένει, είναι να τους ρίξετε  λεμόνι  κ λάδι και να αφήσετε την μυρωδιά της θάλασσας να σας συνεπάρει.
Με σύνεση όμως -  οι αχινοί είναι πια προστατευόμενο είδος.  
Καλή επιτυχία!
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Περί οικονομίας
› 
Αναδρομικά και δανεικά
› 
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!
› 
Το ραντεβού
› 
Εκλογές και εκλογείς
© ΙΣΤΟΣ 2024
Ελένη Κοίλιαρη
Η Ελένη Κοίλιαρη έχασε την ταυτότητά της στο μπογάζι Πάρου-Αντιπάρου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, διατηρεί οικογένεια, σπίτι και εστιατόριο στην Παροικιά.
« Bloggers