Κάτω οι τάσεις, ζήτω «εμείς»!
22.9.2008 
Αν μετακινούμαστε με ποδήλατο, έχουμε μία πιθανότητα. Να τραβήξουμε την προσοχή του Sartorialist. Του Πάτρικ Σούμαν, ο οποίος ξεκίνησε από blogger και κατέληξε να ζει ευπρεπέστατα από το χόμπι του να φωτογραφίζει στυλάτους ανθρώπους στο δρόμους των μεγάλων πόλεων. Τώρα πια ο Sartorialist αναλαμβάνει και αναθέσεις έργου από όποιον έχει σχέση με το στυλ, τα ρούχα ή τη μόδα. Η Gant αφέθηκε στο ταλέντο του φωτογράφου να εστιάζει το φακό του πάνω σε συνδυασμούς χρωμάτων και σε μικρές λεπτομέρειες στα αξεσουάρ. Και συνεργάστηκαν για την καμπάνια της επόμενης σεζόν της σουηδικής εταιρείας, που βασίζεται στο ύφος των κανονικών ανθρώπων, καθώς κερδίζει σε δημοτικότητα.


Όταν ξεκινούσε το Σεπτέμβριο του 2005 να φωτογραφίζει ανθρώπους στο δρόμο και με ένα σύντομο σχόλιο να φτιάχνει το blog του, ο Sartorialist απλά έκανε το κέφι του. Άνθρωπος των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ήταν για χρόνια στο χώρο της μόδας. Κι έτσι είχε μάθει μερικά βασικά πράγματα για το στυλ. Ο Sartorialist νοιαζόταν να συλλάβει την άψογη εμφάνιση. Αρχικά των ανδρών και στη συνέχεια και των γυναικών. Μέχρι που σήμερα έγινε ένας παρατηρητής-σχολιαστής-φωτογράφος της μόδας των δρόμων. Δεν κυνηγάει τις φυλές, το επιτηδευμένα περίεργο και το αισθητικά αλλόκοτο. Αυτά τα αφήνει για τους σπουδαστές στις σχολές καλών τεχνών και για εκείνους που ασχολούνται με τα visual arts και τα multimedia.


Ο Sartorialist συγκινείται με οτιδήποτε αυθεντικό. Από τον κόμπο σε μια πολύχρωμη γραβάτα ενός κυρίου με καρό σακάκι. Από τις μοβ κάλτσες και τα ταμπά δετά παπούτσια ενός ιταλού επιχειρηματία. Από την αίσθηση χαλαρής κομψότητας ενός νεαρού Ιρλανδού που φοράει το μπλε σκούρο κοστούμι του με λευκά δετά παπούτσια και λευκό πουκάμισο χωρίς γραβάτα. Ο Sartorialist είναι ένας διακριτικός εισβολέας στις ζωές των άλλων ανθρώπων. Τους περιμένει πίνοντας εσπρέσο σε ένα καφέ στο Μιλάνο, για να φωτογραφίσει τα μανικετόκουμπα που εξέχουν από το μπλέιζερ ενός κλασικά κομψού ιταλιάνου. Κάνει βόλτες στους δρόμους του Μανχάταν και ζητάει από γηραιές κυρίες να του ποζάρουν μαζί με τα σκυλάκια τους ή από ζευγάρια ανδρών, γιατί ξεχωρίζει το συνδυασμό ραφτό σακάκι-ίσια βερμούδα που συμπληρώνουν με δερμάτινα ιταλικά σανδάλια. Στο Παρίσι τριγυρίζει ανάμεσα σε κομψούς Ιάπωνες και γάλλους μπαρμπέρηδες. «Η μόνη μου στρατηγική όταν ξεκίνησα το blog μου ήταν να προσπαθώ να φωτογραφίζω με τον τρόπο που οι σχεδιαστές κυνηγάνε την έμπνευση».


Ίσως η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον Πάτρικ Σούμαν να είναι η δύναμη του blog του. Με ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο και με την αναγνώριση από το περιοδικό Time ως «ένας από τους 100 κορυφαίους που ασκούν επιρροή» νομίζω ότι καλά πράττει να στοχεύει πάνω σε ανδρικές pochettes, ναπολιτάνικα χειροποίητα σακάκια και γυναικείες φιγούρες με αυτόνομο στυλ.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers