Στυλ δεύτερης γενιάς
13.10.2008 
 Το Accessorize, η δημοκρατική αντίληψη στο κόσμημα και στα αξεσουάρ, έβγαλε τη διαφημιστική καμπάνια της σεζόν. Πρωταγωνίστρια, η Τζούλια Ρεστόιν Ρόιτφελντ. Ετών 26, μοντέλο στο άρωμα του Τομ Φορντ Black Orchid και, το πιο σημαντικό, κόρη της διευθύντριας της γαλλικής Vogue Καρίν Ρόιτφελντ. Για τη μαμά έχω πολλές φορές εκφράσει τον απεριόριστο θαυμασμό μου. Έχει το στυλ της σύγχρονης γυναίκας και της κακομαθημένης παριζιάνας που λέει ότι η ζωή όλη της ανήκει, αφού έχει αποκτήσει τον έλεγχο του συστήματος της μόδας, τρέφοντας ένα φυτώριο νέων σχεδιαστών. Η μαμά Ρόιτφελντ στο περιοδικό που διευθύνει φτιάχνει επίσης το στρατό της από στυλίστριες και φωτογράφους που προβάλλουν την εικόνα της. Τα editorial μόδας δείχνουν την εικόνα της γυναίκας με ισχυρή άποψη, η οποία μπορεί να ντυθεί μόνο με μαύρα, εφαρμοστά ρούχα, διαφάνειες από εσώρουχα σαν εξώρουχα, να χρησιμοποιήσει το δέρμα μαζί με δαντέλα, τη γούνα γυμνή πάνω στο δέρμα και τα ψηλά τακούνια σαν παπούτσια του μπαλέτου.


Τζούλια Ρεστόιν Ρόιτφελντ


Καρίν Ρόιτφελντ


Ήταν επόμενο η κόρη να έχει το προνόμιο να μπει στα ενδότερα αυτού του κόσμου και γρήγορα να γίνει μονάδα της νέας cool αντίληψης, που λέει ότι δεν μας νοιάζει το καλοβαλμένο ρούχο, φοράμε τα κοσμήματα αντίκες την ημέρα, κυκλοφορούμε με ξεχειλωμένα T-shirt και την κλασική τσάντα Chanel της μαμάς, στα πάρτι των φίλων διασκεδάζουμε τραγουδώντας καραόκε και πηγαίνουμε διακοπές στα ελληνικά νησιά με το σκάφος των απογόνων ελλήνων εφοπλιστών.

 
Όλα αυτά θα είχαν ίσως νόημα αν η Τζούλια ήταν ένα κορίτσι από το πουθενά και όχι η κόρη που νιώθω ότι έγινε ένα από τα αξεσουάρ της διάσημης και ισχυρής για το σύστημα της μόδας μητέρας της. Το να έχεις άποψη και να μη σε ενδιαφέρει η κριτική των άλλων είναι αυτό που ζητάει η εποχή της εξατομίκευσης. Το να κάνεις καριέρα επειδή είσαι η διάσημη κόρη που συνοδεύει τη μαμά της στις επίσημες εμφανίσεις δεν προσθέτει κάτι στην ουσία της μόδας. Μόνο ταΐζει την τάση των It-girls. Τουλάχιστον όσο ακόμα υπάρχουν περιθώρια γι’ αυτή τη συνομοταξία να θεωρούνται μούσες του στυλ.

 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers