O Hermès, τα μαντήλια και η καρέτα-καρέτα
29.11.2008 
Ο θεός Ερμής ήταν εκείνος που σκέφτηκε ότι η χελώνα συμβολίζει την αιώνια ομορφιά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Πιερ-Αλέξις Ντυμά, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Hermès, ο οποίος συνέδεσε την αρχαία ελληνική μυθολογία με την κίνηση του οίκου πολυτελείας να σχεδιάσει ένα μαντήλι με μούσα τη χελώνα καρέτα-καρέτα, που ζει –ή μάλλον προσπαθεί να επιζήσει– στα ζεστά νερά της Ζακύνθου.


 
Το μεταξωτό μαντήλι έχει όλη τη ζωντάνια των χρωμάτων που χαρακτηρίζουν τα αξεσουάρ του συγκεκριμένου οίκου και μια μεγάλη χελώνα σε μπλε ή σμαραγδένια απόχρωση να θυμίζει ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου, που φροντίζει για την προστασία του συγκεκριμένου είδους.

 
Το μαντήλι έχει και ονοματεπώνυμο, «de Madras a Zakynthos», το δρομολόγιο δηλαδή που κάνουν οι χελώνες ταξιδεύοντας σε ήπια κλίματα για να γονιμοποιήσουν τα αυγά τους.

 
Ακόμα κι αν το συλλεκτικό αυτό κομμάτι σάς αφήσει ασυγκίνητους, υπάρχει η μεγάλη συλλογή με τα χρώματα και την έμπνευση της Ινδίας.

 
Το μυστικό στα μαντήλια Hermès είναι οι ευφάνταστοι τρόποι δεσίματός τους. Κάθε σεζόν τα καταστήματα του οίκου δείχνουν πώς να τα φοράτε για να μη δείχνετε σαν τη βασίλισσα της Αγγλίας όταν επισκέπτεται τα κτήματά της στην εξοχή. Σε αυτή άλλωστε την εικόνα έκαναν «κράτηση» οι Dolce & Gabbana για τη φετινή συλλογή τους D&G, που πήζει στο σκοτσέζικο καρό και στο κεφαλομάντηλο, ενώ ο Hermès δεν μένει προσκολλημένος σε δόξες του παρελθόντος, αλλά επενδύει στις επερχόμενες.








 
Ακόμα κι αν δεν υπάρχει περίσσευμα για την αγορά ενός μαντηλιού, επομένως και τη δωρεάν επίδειξη στο κατάστημα του δεσίματός του, υπάρχει το περιοδικό LeMondedHermès. Τουλάχιστον εκείνο διατίθεται δωρεάν και μπορεί όποιος θέλει να θαυμάσει τα υπέροχα πορτρέτα που φωτογράφισε ο Πάολο Ροβέρσι με θέμα τα αξεσουάρ-φετίχ. Το ταλέντο του φωτογράφου συνέλαβε το νόημα του οίκου: παράδοση-κομψότητα-στυλ πέρα από χρονικούς περιορισμούς. Η αλήθεια είναι ότι κοιτάζοντας τα πορτρέτα νιώθεις να σε «τσεκάρει» ο Όσκαρ Ουάιλντ. Και «ψαρώνεις» με την ιδέα ότι το πνεύμα του εστέτ θα ελέγξει τη συμπεριφορά σου και την εμφάνισή σου, το φρασεολόγιό σου και τη γλώσσα του σώματός σου. Και αν μπορούσε θα σε κατακεραύνωνε από εκεί που βρίσκεται επειδή ξεχνάς το savoir vivre, που λέει ότι στη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης –αν μη τι άλλο– κάνεις λίγη υπομονή και δεν φλυαρείς μέχρι ο ομιλητής να ολοκληρώσει το λόγο του. Το σχόλιο αφορά όλες τις κυρίες που έβαλαν τα καλά τους και τα Hermès τους και έκαναν «εμφάνιση κοσμικολεζάντας» στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Γουλανδρή με αφορμή την καρέτα-καρέτα, ορισμένες από τις οποίες φλυαρούσαν ακατάπαυστα όση ώρα οι εκπρόσωποι του οίκου και του Θαλάσσιου Πάρκου μιλούσαν για τη συνεργασία τους. Το μέλημά τους φυσικά δεν ήταν η σωτήρια της χελώνας, αλλά η κράτηση στο εστιατόριο της αρεσκείας τους, κάπου όπου πηγαίνεις για να σε δουν και όχι για να φας. Λοιπόν, το μόνο πράγμα που μπορούσε να διακόψει το βουητό τους ήταν το φλας του φωτογράφου. Μόλις εκείνος πλησίαζε, οι κυρίες έκαναν σχηματισμούς ανά ζεύγη ή τριάδες και έδιναν το χαμόγελο 3/4. Γιατί έτσι βγαίνεις τρισευτυχισμένη και εύμορφη.

 
Και όλοι ζήσανε καλά και οι χελώνες ευελπιστούν να περάσουν στον κόλπο του Λαγανά καλύτερα.
 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Σημασία έχει το αστραφτερό ταξίδι
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Άρωμα ταλέντου
› 
Deux Hommes des Prés
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers