Βελόνες, κλωστές και διασημότητες
26.12.2008 
Το ρούχο κάνει το σχεδιαστή ή ο σχεδιαστής το ρούχο; Προφανώς το πατρόν από το αυγό του Κολόμβου μπορεί να προκαλέσει υπαρξιακά ερωτήματα στους δημιουργούς της μόδας.
 
 
Μέχρι σήμερα διαλέγαμε ρούχα γιατί μας γοήτευε το κόψιμό τους, οι λεπτομέρειες στη ραφή τους, το ύφασμά τους, το χρώμα που κολάκευε την επιδερμίδα μας. Επίσης, μαθαίναμε και μερικά πράγματα για την κοσμοθεωρία του δημιουργού τους και ανάλογα με το πόσο rock ή chic ήταν το στυλ του υιοθετούσαμε τον αέρα των συλλογών του. Κι έτσι το élan της μόδας, το πνεύμα της δηλαδή, μας άγγιζε, μας έντυνε, μας εξέφραζε κι εμείς με τη δική μας άποψη συμπληρώναμε αυτό το παιχνίδι των εικόνων.
 
 
Όμως ήρθαν άλλες ημέρες. Περάσαμε στην εποχή των celebrities, που επειδή κάνουν το όνομά τους μάρκα, αποφάσισαν ότι ξέρουν από μόδα και μπορούν να κάνουν και ρούχα. Η πιο ψωνισμένη από όλες τις «νέο-créatrices» προέκυψε η Βικτόρια Μπέκαμ. Πρώην Spice Girl, συγγραφέας (φευ!) ενός εγχειριδίου του στυλ και νυν σχεδιάστρια μιας σειράς από κομψά φορέματα. Δηλώνει μάλιστα στους λονδρέζικους Times πως επιθυμούσε πραγματικά όταν μεγαλώσει να γίνει σχεδιάστρια ρούχων. «Δεν υπήρξα ποτέ καλή τραγουδίστρια, αλλά νομίζω ότι είμαι καλή στη μόδα. Ακόμα κι όταν πήγαινα σχολείο και τα παιδιά μου πούλαγαν νταηλίκια, εγώ συνέχιζα να μεταποιώ τη στολή μου», παραδέχεται η 34 ετών σήμερα Posh, που άφησε πίσω της την εποχή της δόξας των Spice Girls.
 
 
Μια συλλογή λοιπόν από δέκα φορέματα πολύ καλής ποιότητας κι εξαιρετικής κομψότητας μόλις κυκλοφόρησαν και ξεπουλήθηκαν σε ακριβό πολυκατάστημα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Η γραμμή τους μάλιστα είναι τόσο καλή, κολακευτική κλπ., κλπ. που ένας υποψιασμένος ειδικός στο χώρο της μόδας θα σκεφτόταν ότι κάποιος άλλος σχεδιαστής, όπως ο Ρολάν Μουρέ ή ο Τζιαμπατίστα Βάλι, δημιούργησε τα φορέματα και η Βικτόρια το μόνο που έκανε ήταν να βάλει την ετικέτα με το όνομά της. Άλλωστε, και από τους δύο σχεδιαστές η Μπέκαμ έχει αγοράσει πολλά κομμάτια, οπότε είναι εύλογη αυτή η απορία για την ομοιότητα των δικών της δημιουργιών. Η αλήθεια μετά από μερικές ημέρες έλαμψε πάνω στα μικρά μαύρα φορέματα της Μπέκαμ. Ο Ρολάν Μουρέ δέχτηκε (ή πιέστηκε;) και της συνέστησε τους δικούς του πατρονίστ, που σημαίνει ότι ο γάλλος σχεδιαστής έκανε και τα σχέδια.
 
 
«Να σχεδιάζω; Όχι. Αλλά δεν σχεδιάζουν και όλοι οι σχεδιαστές. Κάνω όμως η ίδια την πρόβα, τα φοράω, γιατί έχω βάλει τόσα πολλά φορέματα που ξέρω πότε είναι άνετα. Δίνω επίσης ιδιαίτερη προσοχή στα φερμουάρ, στο σωστό κόψιμο του κορσέ στο εσωτερικό του φορέματος, για να μην κατεβαίνει το στράπλες και αποκαλύπτει περισσότερα απ’ όσο χρειάζεται», είπε εκείνη.
 
 
Η συλλογή της Βικτόρια Μπέκαμ δεν απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Τα μεγέθη σταματάνε στο medium και οι τιμές τους βρίσκονται μεταξύ 1.000 και 2.800 ευρώ. «Είναι όμως μοντέρνα, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, καθώς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ύφεσης οι γυναίκες ψάχνουν για ρούχα που κάνουν απόσβεση και τα θεωρούν επένδυση», λέει η Βικτόρια συμπληρώνοντας ότι συνειδητοποιεί τα προβλήματα της εποχής μας. Επίσης, γνωρίζει τι είναι ακριβώς το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα, γι’ αυτό και είναι οικογενειακή απόφαση να μην ταξιδεύουν με ιδιωτικό τζετ αλλά πρώτη θέση στα δρομολόγια των αεροπορικών γραμμών.


Όσο για την εντύπωση ότι οι Μπέκαμ ζούνε για τα φώτα της δημοσιότητας, εκείνη το διαψεύδει. «Δεν νομίζω ότι από την ημέρα που μετακομίσαμε στο Λος Άντζελες έχω παρευρεθεί σε κάποια κινηματογραφική πρεμιέρα. Δεν κυνηγάμε τη φήμη. Μπορώ να σας δώσω έναν κατάλογο με τα εστιατόρια που έχουν υπόγεια πάρκινγκ και έξοδο από την πλευρά της κουζίνας. Από τέτοιες εισόδους δεν κάνεις μεγάλες εμφανίσεις».

 
Και για να μη νομίζετε ότι η Posh σκέφτεται μόνο τον εαυτό της, κρατήστε στον σκληρό δίσκο του μυαλού σας τη δήλωσή της: «Έχω ακόμη να δώσω πολλά στον κόσμο. Συνεχίζω να παίρνω γράμματα από γυναίκες που μου λένε ότι τα Spice Girls άλλαξαν τη ζωή τους. Τώρα θέλω να περάσω ένα άλλο μήνυμα για τις γυναίκες, για το σώμα τους, για την εμφάνισή τους, για τη διατροφή τους». Όσες διαλέγουν για σωτήρα τους –και για πρότυπο– την Posh ας γνωρίζουν ότι είναι άξιες της μοίρας τους. Προσωπικά, μου αρέσει το look της άσωτης.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers