Το χαμόγελο της ευτυχίας
27.2.2009 
Μπορεί ένα πρόσωπο να λάμπει από ευτυχία μόνο επειδή φοράει ένα ρούχο που ποθούσε πολύ να αποκτήσει; Ναι είναι η απάντηση και το πειστήριο το δείχνει αυτή η φωτογραφία του blogger Πάτρικ Σούμαν, διάσημου ως The Sartorialist.


Οι φωτογραφίες αυτές έχουν ένα νόημα για μας που δεν ζούμε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της μόδας. Μακριά από μας οι πρωτεύουσες του στυλ, αυτές δηλαδή που παράγουν μόδα και συγκεντρώνουν το μελίσσι των στυλάτων όλης της οικουμένης. Δείχνουν ότι το ρούχο ζει μαζί με την κάτοχό του. Μας λέει επίσης ότι κανένα σχέδιο παπουτσιού ή περίεργης φόρμας ρούχου δεν γίνεται στην τύχη. Οι γυναίκες δείχνουν με το ντύσιμό τους αυτό που αισθάνονται κι αυτό που πραγματικά είναι ως χαρακτήρες.


Η κοπέλα με το λεπτό μεταξωτό φόρεμα Chloé δεν κρύβει την ευτυχία της, την καλή της διάθεση. Δεν είναι μοντέλο εν ώρα εργασίας που ποζάρει ψεύτικα και παράγει την ιδέα μιας υπέροχης στιγμής. Είναι απλά μια γυναίκα που ο δρόμος της εκείνη την ημέρα την έριξε πάνω στο φακό ενός ανθρώπου που έχει ταλέντο και εξασκημένο μάτι. Ένα τέτοιο στιγμιότυπο δικαιώνει το σχεδιαστή της συλλογής που με υφάσματα προσπάθησε να μας περιγράψει το νόημά της. Μια τέτοια φωτογραφία όπου το ρούχο υπογραμμίζει την προσωπικότητα εκείνης που το φοράει ισοπεδώνει κάθε ακριβή υπερπαραγωγή στην οποία καταφεύγουν τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους. Κάποιες κοπέλες που έχουν αυτό το je ne sais quoi στην εμφάνισή τους και κρατάνε τον έλεγχο του στυλ τους ώστε να μην υπάρχει διαρροή των στοιχείων του από κακούς αντιγραφείς είναι έμπνευση.



Στην εποχή όπου τα περίπτερα είναι φορτωμένα από εξώφυλλα περιοδικών με τίτλους που υπόσχονται σαγήνη κι ευτυχία, είναι ανακουφιστικό να βλέπεις στον υπολογιστή σου ένα στιγμιότυπο που αποκαλύπτει άλλες αλήθειες. Δεν είναι κλισέ να πεις ότι το χαμόγελο της ευτυχίας αναβλύζει πολύ πιο βαθιά από τις πτυχές και τις ραφές ενός πανέμορφου φορέματος.


Το χαμόγελο της ευτυχίας το προκαλούν λέξεις, βλέμματα, σώματα. Ακόμα και το φως μιας κάποιας ημέρας που αποφασίζεις να τη δεις με τις αισθήσεις σου. Τόση μεταφυσική δύναμη, θα πείτε, δεν βγάζει ένα ρούχο ούτε μια φωτογραφία συνομήλικη του προγράμματος επεξεργασίας των εικόνων με Photoshop. Ίσως. Όμως γι’ αυτό υπάρχουν τα όνειρα και τα σενάρια. Επιτρέψτε στους εαυτούς σας αυτή τη δυνατότητα απόδρασης από την πραγματικότητα και στη θέση της κοπέλας ελάτε εσείς. Τι λέγαμε για το Photoshop;
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Karaguna Lovers
› 
Deux Hommes des Prés
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers