Karaguna Lovers
20.3.2009 
Τα όνειρα του Τζον Γκαλιάνο είναι περίεργα. Ο άγγλος εκκεντρικός σχεδιαστής έχει πολλά ταλέντα. Ένα από αυτά είναι ότι μπορεί και αφομοιώνει ό,τι βλέπει, ακούει κι αισθάνεται στα ταξίδια του. Η τελευταία του επίδειξη δηλώνει ότι έκανε το δρομολόγιο της Ρωσίας με ενδιάμεσες στάσεις στα Βαλκάνια. Αυτό το «Καραγκούνα, αγάπη μου» μόνο ένας άγγλος θα μπορούσε να το επεξεργαστεί και να το μετατρέψει σε ρούχα για γυναίκες συντρόφους «κλεπτοκρατών».
Ο όρος είναι νέος και προέρχεται από τον τρόπο ζωής και δράσης των ρώσων ολιγαρχών-πλουτοκρατών-κλεπτοκρατών.


Κι επειδή ούτε αυτή η χώρα ξέφυγε από την οικονομική κρίση, ο Γκαλιάνο σχολιάζει με τη συλλογή του τις τελευταίες εξελίξεις. Σε μια περιοχή όπου η αφθονία του χρήματος ήρθε μαζί με τη βία και σάρωσε έθιμα και στοιχεία εθνικής ταυτότητας, η σύγχρονη πολυτέλεια έδωσε έδαφος για να ανασύρουν οι ισχυροί την αίγλη του παρελθόντος. Οι Ρώσοι θυμούνται το τσαρικό τους μεγαλείο, οι Βαλκάνιοι ανασύρουν τη λαογραφία τους. Ο Τζον Γκαλιάνο με τη συνήθεια περιηγητή του 18ου αιώνα κρατά ημερολόγιο με τα αξιοπερίεργα και τα σημαντικά που συναντά.



Η συνέχεια είναι ένας πίνακας εμπνεύσεων που το θέμα τους παράγεται από τις σημειώσεις, τις φωτογραφίες και τα ενθύμια των ταξιδιωτικών περιηγήσεων. Κι έτσι ο επόμενος χειμώνας, κατά την άποψη Γκαλιάνο, θα περιλαμβάνει χειροτεχνία βαλκανικής προέλευσης. Κι ανάμεσα στις ζώνες με τις πόρπες και τα κρύσταλλα Swarovski, τα στιβάλια-στιλέτο με τα σέξι πον πον, τις βελούδινες κεντητές φούστες και τα πανωφόρια προβάλλουν τα μακρινά δάνεια από τις βορειοελλαδίτικες παραδοσιακές φορεσιές. Και οι αγέρωχες Καραγκούνες με το άγγιγμα Γκαλιάνο γίνονται μούσες του Balkan chic. Μια τέτοια ιδέα σε αυτές τις δύσκολες εποχές τουλάχιστον μας φέρνει λίγο γέλιο κι ευθυμία.


 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers