Οι εννέα Μούσες
30.5.2011 - 11:28:05 AM 


Δεν είναι τυχαίο ότι ο ρόλος της ζωογόνους δημιουργίας ποικίλων πεδίων στην αρχαιότητα δόθηκε στο γυναικείο φύλο. Θεϊκά τις αντιμετώπιζαν, γιατί θεάρεστα τα έργα τους. Οι κόρες του Δία και της Μνημοσύνης είναι εννέα. Στην πραγματικότητα εκατομμύρια... στερεότυπα δεν υπάρχουν για τις πλαγγόνες, αλλά αν μπορούσαμε να συμπτύξουμε τη θηλυκή πολυπραγμοσύνη εστιάζοντας στην εξωτερίκευση της μέσα από το προσωπικό στιλ, θα μπορούσαμε να πούμε…
 
 
Ουρανία: η εφευρέτης και προστάτιδα της Αστρονομίας και της Αστρολογίας

Είσαι εσύ που συχνά-πυκνά διανυκτερεύεις στον ουράνιο θόλο, κοινώς αιθεροβάμων σε φωνάζουν. Κοιτάς τα άστρα και ονειροπολείς. Πιστεύεις στα μαντζούνια και τις βασκανίες και δεν το κουνάς ρούπι από το σπίτι, αν δεν συμβουλευτείς την Άση. Είσαι ευαίσθητη ωσάν πλαστελίνη μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων σε σημείο βρασμού και τήξης...
 
Για σένα ευαίσθητη και πολύπονη καρδιά, ταιριάζει ταμάμ το στιλ το ρομαντικό. Οι δαντέλες και τα παστέλ χρώματα είναι ιδανικά για τη μειλίχια ιδιοσυγκρασία σου. Μία φαρδιά ροζ παντελόνα σε αέρινη γραμμή με ένα σατέν top στις αποχρώσεις της ώχρας αποτελεί μία ενδυματολογική πρόταση, που θα αγαπήσεις, αφού μετουσιώνεται πλήρως στο τρόπο σκέψης σου «δυό φαντασιοκόποι λαλούν, και άλλοι τρεις εκτός πραγματικότητας χορεύουν». Ένα φλοράλ φόρεμα στο σωστό μήκος θα σε σώσει στις βραδινές σου εμφανίσεις.
 
 
Τερψιχόρη: η Μούσα του χορού

Είσαι εσύ που ενστερνίζεσαι το τετράστιχο από γνωστό άσμα «Μία ζωή την έχουμε/ και αν δεν τη γλεντήσουμε/ τι θα καταλάβουμε/ τι θα καζαντίσουμε;». Ίσως πάλι, είσαι εσύ που έχεις την ευλυγισία της φημισμένης ολυμπιονίκης Κομανέτσι. Μπορεί να είσαι ακόμη εσύ, που λικνίζεις το κορμί σου σφουγγαρίζοντας το πλακάκι μεθώντας με την κοσμαγάπητη στις απανταχού νοικοκυρές χλωρίνη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι αυτή, που παρακολουθείς πιστά το τηλεοπτικό “Dancing with the stars” και κοπιάρεις τα χτενίσματα της Μακρυπούλια κάθε Σάββατο βράδυ. Δε ξέρω ποιά από όλες είσαι, αλλά εγώ «σε πάω»!
 
Για σένα που τους τσιτώνεις τους μύες των τετρακέφαλών σου χορεύοντας όπου σταθείς και όπου βρεθείς, προτείνω φούστα φλοράλ ψηλόμεση. Θα τη συνδυάσεις με μπλούζα σε έντονο χρώμα αλλά απλό κόψιμο και να ισορροπήσεις την ένταση του λουλουδάτου μοτίβου. Το μπολερό ζακετάκι από πάνω θα σε κρατήσει ζεστή, ώστε να μην αποκτήσεις δέρμα κοτόπουλου σε κάθε κρύα πνοή του ανέμου. Οι κρίκοι θα κοσμήσουν τα αυτιά σου και θα σε μετατρέψουν σε ωδή κάλλους!
 
 
Θάλεια: η προστάτιδα της κωμωδίας και της βουκολικής ποίησης
 
Είσαι εσύ που έχεις καλή διάθεση ό,τι και να συμβεί. Τίποτα δε σε πτοεί και κινητοποιείς τους πάντες γύρω σου. Μερικοί σε κατηγορούν για υπερβολική ιλαρότητα, αλλά εσύ ξέρεις πως είσαι υπεραισιόδοξη και εύθυμη και ουδόλως φαιδρή. Αντιμετωπίζεις τα πάντα με εύστοχο χιούμορ και αφήνεις τους κακοπροαίρετους να λένε!
 
Για σένα που έχεις εύστροφο μυαλό, ταυτοποιείσαι με τα έντονα χρώματα όπως το κίτρινο. Το εκσυγχρονισμένο office look είναι ό,τι πρέπει για σένα. Τα ψηλοτάκουνα πέδιλα σου προσφέρουν άνεση και κομψότητα, ενώ τα κοσμήματα διανθίζουν τις εμφανίσεις σου με φινέτσα. Είσαι όμορφη και έξυπνη, γι΄ αυτό το προσωπικό σου στιλ είναι παράδειγμα για όλες τις υπόλοιπες!
 
 
Πολύμνια: η Μούσα των ιερών ύμνων και της ευγλωττίας
 
Είσαι εσύ, που ακόμα και ο Άδωνης θα σήκωνε τα χέρια ψηλά. Όταν ξεκινάς να εκθέτεις ένα θέμα, τα κοσμητικά επίθετα κάνουν γλέντι τρικούβερτο και τετραπαπλώματο. Τα παραθετικά άγονται και φέρονται στο λογύδριο και ο βερμπαλισμός είναι το μοναδικό κίνημα, που είσαι ικανή να ασπαστείς. Εκεί πάνω, βέβαια, στο χειμαρρώδη λεκτικό κυκεώνα, υμνείς κόσμο και κοσμάκη περίτεχνα και κερδίζεις τη συμπάθεια όλων... ειδικά ατόμων που φορούν hands-free ή με προβλήματα ακοής. Δηλαδή, με τη γιαγιά μου, θα κάνεις ένα παρεάκι σούπερ! Γενικά, σε διαπνέει μία σοβαρότητα και εκπέμπεις σεβασμό, παρ’ όλη την ακατάσχετη αδολεσχία σου.
 
Για σένα, αρμονικό ντύσιμο αποτελεί το σοβαρό στιλ. Η μπέζ καπαρντίνα θα εξισορροπήσει «τις λεκτικές καμπάνες». Συνδυάζεται τέλεια με το ναυτικό look για πρωινές εμφανίσεις ή με το μικρό μαύρο φόρεμα για βραδινές εξόδους.
 
 
Μελπομένη: η προστάτιδα της τραγωδίας
 
Είσαι εσύ, που σου αρέσει το αρχαίο θέατρο και γνωρίζεις τι θα πει κόθορνος και εδώλιο, από μηχανής θεός και κιγκλίδωμα. Είσαι και εσύ, όμως, που ως κλασική γυναίκα πέφτει στο παράπτωμα των θεατρινισμών για να σου κάνουν τα χατίρια (μαζί σου!). Άλλοτε μυξοκλαίς, άλλοτε νιαουρίζεις, άλλοτε νευριάζεις ή λες πως θα το πάθεις το heart attack. Δε ξέρω ποιός ευκολόπιστος θα ξεμείνει πλάι σου να σε παίρνει στα σοβαρά ή ποιός δύσμοιρος θα σε αντέξει στην πλάτη του, αλλά ένα είναι ηλίου φαεινότερο: έχεις αψεγάδιαστο ενδυματολογικό κριτήριο λόγω συσσωρευμένης πείρας πάνω στο σανίδι (ή και από κάτω).
 
Για σένα ράφτηκαν τα ρούχα με θεατρικότητα, που εντυπωσιάζουν και τραβούν τα βλέμματα πάνω τους. Για σένα είναι τα μακριά φορέματα σε χρώματα εντυπωσιακά, που θα σε μετατρέψουν σε μία απαστράπτουσα αιθέρια ύπαρξη! Τράβηξε τα μαλλιά σου πάνω σε αυστηρή κοτσίδα και φόρεσε φλατ αρχαιοπρεπές σανδάλι για υπέροχο θηλυκό Grecian look.
 
 
Ερατώ: η Μούσα της λυρικής ποίησης, η προστάτιδα της του γάμου και του έρωτα
 
Είσαι εσύ που αγαπάς τους μελοδραματισμούς και το ποιητικό ύφος. Κάθεσαι και χαζεύεις το ηλιοβασίλεμα και συγκινείσαι με τα ερωτικά ποιήματα τρώγοντας ένα δίκιλο παρφέ σοκολάτας και κατ’ επέκταση έχοντας πανιασμένα δάχτυλα χεριών από την κατεψυγμένη πλαστική συσκευασία. Το δάκρυ τρέχει σαν κορόμηλο στο αναψοκοκκινισμένο μάγουλο σε κάθε ερωτική σκηνή χωρισμού ή επανασύνδεσης και παθαίνεις εβδομαδιαία baby-fever, αν δεν είσαι ήδη μάνα οχτώ κουτσούβελων και τα ρούχα σου δεν είναι λεκιασμένα με παχύρευστη κρέμα μπανάνα πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Όποιο και να είναι το status relationship σου, αινείς την παντοτινή αγάπη και τον ανιδιοτελή έρωτα!
 
Για σένα είναι τα λευκά μικρά φορέματα, που πρωταγωνιστούν πάντα στην καλοκαιρινή ντουλάπα. Είσαι του κλασικού ντυσίματος με λεπτομέρειες εκλεπτυσμένου προσωπικού γούστου, γι’ αυτό επενδύεις σε εξεζητημένα αξεσουάρ. Ο άσπρος καμβάς του φορέματος, μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και ένα εκκεντρικό καπέλο ή αντίθετα χρωματικά ζώνη-τσάντα-παπούτσια.
 
 
Κλειώ: η Μούσα της ιστορίας
 
Είσαι εσύ, που τριγυρνάς με ένα βιβλίο υπομάλης. Η μάθηση είναι συμφυής ιδιότητα του χαρακτήρα σου. Έχεις να αγγίξεις το χειριστήριο της τηλεόρασης από τότε που η Γιουλάκη ήταν πενήντα κιλά, φορούσε ταγέρ με βάτες πυγμάχου και ενσάρκωνε τη μέση γυναίκα των αρχών της δεκαετίας του ’90. Τα γυαλιά σου προσδίδουν στιλ πια και αφηγείσαι όλες τις ιστορίες που γνωρίζεις με απαράμιλλη ευφράδεια και εγκυρότητα.
 
Για σένα, την αδέκαστη, το sophisticated look είναι αυτό που σε αντιπροσωπεύει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Η σεμνότητα και η άνεση είναι πρωταρχικός παράγοντας για το ντύσιμο σου, έτσι, το μαύρο φόρεμα παίζει βασικό ρόλο στη γκαρνταρόμπα σου από το πρωί μέχρι το βράδυ επιλέγοντας τα κατάλληλα αξεσουάρ και μεταλλάσσοντας το.
 
 
Ευτέρπη: η Μούσα της μουσικής και δωρήτρια της ευχαρίστησης
 
Είσαι εσύ, που λατρεύεις τη μουσική και το αποδεικνύεις έχοντας εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο ανοιχτό το ραδιόφωνο. Οτιδήποτε πράττεις, το κάνεις με μουσική υπόκρουση και όταν δε είναι δυνατόν αυτό σιγοτραγουδάς μελωδίες. Έτι, ντουντουνάνε μέσα στο κεφάλι σου διάφορες συγχορδίες και η ζωή σου κατακλύζεται από μουσικότητα και ήχους. Ξέρεις απ’ έξω τα μουσικά ερτζιανά, τις ρυθμίσεις του κάθε στερεοφωνικού και έχεις μεγαλώσει με τον Τσαουσόπουλο να σε καλημερίζει.
 
Για σένα, που η ζωή σου είναι όλη μουσική και θες να απολαύσεις την κάθε στιγμή, το rock ύφος θα σε αποζημιώσει για την τραγουδιάρα διάθεσή σου. Τιμάς το jean και τα t-shirts με στάμπες, ενώ τα καπέλα και τα μαύρα κοσμήματα είναι η εμμονή σου. Δεν επιθυμώ να σου προσάψω κανένα αρνητικό επιθετικό προσδιορισμό, απλά πρόσεξε το μακιγιάζ σου... τα smoky eyes είναι σπουδαίος τρόπος να τονίσεις το βλέμμα σου, φτάνει να μη θυμίζεις κλαμένο ρακούν. Επίσης, η εποχή των τρελαμένων groupies πέρασε ανεπιστρεπτί και πήρε μαζί της τα μακό με φωτογραφίες από τα συγκροτήματα... μακριά από εμάς!
 
 
Καλλιόπη: η Μούσα της επικής ποίησης και της ρητορικής

Είσαι εσύ, σεβάσμια όλων των Μουσών, που προκαλείς δέος με την εμφάνισή σου, τις γνώσεις σου και το γενικότερο εκτόπισμά σου. Είσαι εσύ, μία ολοκληρωμένη γυναίκα, που ο Νταλάρας έγραψε για σένα ολάκερο τραγούδι με ιδιαίτερη μνεία στο βαπτιστικό σου όνομα («Με λένε Πόπη/ σαν τη γιαγιά μου την Καλλιόπη...»). Είσαι εσύ, που ο θυμόσοφος ελληνικός λαός σου αφιέρωσε ολόκληρη παρομοίωση, όταν θέλει να μιλήσει για ξέφρενες καταστάσεις («Θα γίνει της Πόπης!») και άλλα τέτοια της διαλέκτου της αργκό...
 
Για σένα, που είσαι θεότητα, δεν έχω να προτείνω τίποτα. Τανάπαλιν, φώτισέ μας με τα φώτα σου, φθάνει οι λάμπες να είναι φθορίου και οικονομικής κατανάλωσης...
 
 
Όποια Μούσα και να είσαι, να θυμάσαι πως πρέπει να προωθείς τη μοναδικότητά σου και να την υποστηρίζεις με κάθε τρόπο. Να μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το άριστο! Άλλωστε, αξίζουμε όλες τα καλύτερα, γιατί διαιωνίζουμε το είδος με μεγάλη επιτυχία (3,500 χιλιάδες χρόνια ακατάπαυστης παραγωγικότητας!)...
 
 
Υ.Γ. πρώτο: Η διαφήμιση στις επίπεδες(!) τηλεοράσεις του μετρό περί ευγένειας και άμεσης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από το προσωπικό του συγκεκριμένου μέσου μαζικής μεταφοράς, μου θυμίζει το οικονομικό πρόγραμμα του Σαμαρά... εξωπραγματικό και αβάσιμο (εκτός αν το μούγκρισμα ως απάντηση στο εγκάρδιο «καλημέρα», θεωρείται κόσμιο και ευγενικό)...
 
Υ.Γ. δεύτερον: Είμαι πεπεισμένη πως πρώτα εφευρέθηκε το ποπ-κορν και μετά η οδοντόβουρτσα από κάποιον αγανακτισμένο που του είχε κολλήσει το τσόφλι του σπόρου μια μισή μέρα και πλέον!
 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Πες του... τι να το κάνω το παλτό στην έρημο;! (part one)
› 
Αξε(σε)σουάρ για δολοφόνους
› 
Μεθεόρτια μόδας vol. 1
› 
Αν ήμουν άντρας…
› 
Ουσίες και οινοπνεύματα
© ΙΣΤΟΣ 2024
Βέρα Φραντζή
Η Βέρα Φραντζή από το 1986 και ύστερα άρχισε να ντύνεται…! Διαπίστωσε στη συνέχεια πως και άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό... όχι όμως με τόση επιτυχία! What a disaster…!
« Bloggers