Αγαπημένη Coco…
20.9.2011 - 11:07:15 AM 
Η υπέρτατη ευφυΐα των σχεδιαστικών της εγχειρημάτων είναι αναμφισβήτητη. Η επιρροή στα δρώμενα των catwalks τεράστια... μέχρι και σήμερα. Η ύψιστη έμπνευση για οτιδήποτε πρωτοποριακό στα ενδυματολογικά ανήκει σε εκεινή. Γίνεται να μην τη γνωρίζει κάποιος;! Αν όχι, τότε δε γνωρίζει τι φοράει, γιατί όλο το σύχγρονο ντύσιμο της γυναίκας έχει αποκλειστικά στηριχτεί στο δικό της οίστρο και πνοή για τα υφάσματα και το στιλ. Όρισε τη γυναικεία φύση με ένα απαράμιλλο και ανυπέρβλητο τρόπο μέσα από τις ρηξικέλευθες δημιουργίες της ντύνοντας τα θηλυκά κορμιά από την πρώτη περίπου δεκαετία του εικοστού αιώνα και θα τα ντύσει αιώνια μέχρι να φθαρούν οι ραφές. Είναι η Κοκό Σανέλ και την αγαπάμε!

Όσα, λοιπόν, μας δίδαξε η Κοκό μπορούν να συνοψισθούν στα παρακάτω (η φαντασία όμως στην ένδυση δε μπορεί να συγκεφαλαιωθεί συνοπτικά ποτέ!)...
 
 
Το μαύρισμα
Πριν από εκείνη, οι κυρίες γυρνούσαν με την κάτασπρη επιδερμίδα τους και το μπλαζέ τους ύφος στις πολυτελείς αίθουσες. Το μαύρισμα αποδείκνυε χειρωνακτική εργασία κάτω από τον ήλιο, μέσα στη λάσπη και τους αγρούς. Η είδη της μαλακής λευκής σάρκας ήταν δείγμα καλοζωίας και πλούσιας οικονιμικής επιφάνειας. Η Κοκό, όμως, δεν την είχε αυτή. Επηρέασε τις γυναίκες της γενιάς της με το ερεβώδες μαύρισμά της, που απέκτησε μία φορά και έναν καιρό κάνοντας τις υπόλοιπες να λιάζονται και να χορταίνουν τις ωφέλιμες ακτίνες του ήλιου. You look good, Coco!
 
Σήμερα, το μαύρισμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, παρ’ όλο το οτι έιναι βλαβερό για τις υγεία. Μετά την Κοκό, η παραγωγή μελανίνης θεωρείται αναγκαία για όμορφη καλοκαιρινή όψη και το solarium τακτική πάγια για κάποιες. Καείτε, μέχρι να γίνετε παρανάλωμα!
 
 
Το μικρό μαύρο φόρεμα
Πριν από εκείνη, οι κυρίες γυρνούσαν σαν τετραόροφες τούρτες γάμου σέρνοντας βαρύτιμα υφάσματα και ασφυκτιόντας μέσα σε στενούς κορσέδες. Η Κοκό δε μπορούσε να πιέζει το δέρμα της. Δεν το θεωρούσε αυτό ομορφιά, αλλά παίδεμα. Επιθυμούσε την εράσμια θηλυκότητα και γι’αυτό έραψε το μικρό μαύρο φόρεμα. Τόσο μίνιμαλ, τόσο κοσμαγάπητο, τόσο πολυφορεμένο, αλλά ποτέ ανιαρό με τις κατάλληλες προσθήκες. Go, Coco, go!
 
Σήμερα, το μικρό μαύρο φόρεμα αποτελεί την σωτήρια λύση στο δήλιο πρόβλημα του «τι να φορέσω απόψε;». εναρμονίζεται με κάθε ηλικία και χώρο και μας βγάζει καλοντυμένες πάντα και παντού. Χηρεύσασες και μη, αγαπάμε το αρχοντικό στοιχείο, που προσδίσει στην εμφάνιση το κλασικό μαύρο και ψηφίζουμε «μαύρο» και πάλι «μαύρο»... το αδυνατιστικό χρώμα!
 
 
Το ανδρόγυνο στιλ
Πριν από εκείνη, τα αβυσσαλέα ντεκολτέ και το φόρεμα ήταν το βασικό εξωτερικό ενδυματολογικό στοιχείο, που διαχώριζε τη γυναίκα από τον άνδρα. Το παντελόνι ήταν θέμα αυστηρά στιλιστικό του αντίθετου φύλου. Η Κοκό καθιέρωσε τα παντελόνια, τα σακάκια, τις γραβάτες, τα πουλόβερ στο γυναικείο ντύσιμο δίνοντας προτεραιότητα στην άνεση και σε μία άλλου είδους θηλυκότητας, που τελικά άρεσε πολύ. Αγαπάμε αέναα Κοκό!
 
Σήμερα, τα αντρικά κομμάτια στην γκαρνταρόμπα μας έχουν πιάσει πρωτοκαθεδρία και δεν υπάρχει γυρισμός! Το παντελόνι, το blazer, το πουλόβερ, το πουκάμισο είναι ο λέκιθος, που γεννά σύνολα σε καθημερινή βάση. Δεν μοιάζουμε με άνδρες. Εκείνοι μοιάζουν με εμάς και ας τα φορέσαμε δεύτερες τα παντελόνια... απόδειξη ότι ο μαθητής γίνεται σχεδόν πάντα καλύτερος από το δάσκαλο! Its a womans world!
 
 
Μαργαριτάρια
Πριν από εκείνη, οι γυναίκες φορούσαν κοσμήματα με βαριές πολύτιμες πέτρες. Η Κοκό, όμως, πρωτοποριακή και σε αυτό τον τομέα δημιούργησε συμπλέγματα με αληθινούς και ψεύτικους λίθους, ενώ το σήμα κατατεθέν της έγινε το κολιέ με τα μαργαριτάρια σε συνδυασμό με το απλό λεπτό κασμιρένιο μαύρο πουλόβερ ή το λευκό πουκάμισο. Τρισμέγιστη είσαι Κοκό και θαυμαστά τα μπιζού σου!
 
Σήμερα, τα faux κοσμήματα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο να δώσουν μία πικάντικη στιλιστική άποψη στο ντύσιμό μας. Το να συνδυαστούν με αληθινά κοσμήματα είναι το πιο φυσιολογικό. Οι πέρλες έχουν γίνει το all time classic καλλωπιστικό καύχημα της γυναίκας και αναβαθμίζουν το πιο βαρετό σύνολο, ενώ το κάνουν να φαίνεται μονομιάς περιποιημένο και αρχοντικό.
 
 
Κοντά μαλλιά
Τα μακριά μαλλιά είναι διαχρονικό φετιχ των εράσμιων θηλυκών υπάρξεων. Αυτό δε σημαίνει πως μία γυναίκα δε μπορεί να κόψει τα μαλλιά της κοντά και ανδροπρεπή χωρίς να χάνει κάτι από την αίγλη της ομορφιάς της. Η Κοκό το έπραξε και της ταίριαζε πολύ μετατρέποντας την κοντοκουρεμένη κόμη σε μόδα και παρακινώντας τις γυναίκες να μην παλεύουν με τις τρίχες, ενώ έχουν να τα βγάλουν πέρα κάθε μέρα με τα θεριά. Και σου έκανε ένα μαλλί η Κοκό... μούρλια!
 
Σήμερα, πολλές γυναίκες επιλέγουν τα πιο κοντά μαλλιά, αφού εναρμονίζονται με τη γρήγορη και απαιτητική καθημερινότητά τους. Παραμένουν περίκαλλες, όμως και οπλισμένες με το ξίφος της θηλυκότητας και πορευόμενες ολημερίς και οληνυχτίς με την πυξίδα της ευχρηστίας και η Coco με απόλυτη βεβαιότητα το επικροτεί!
 
 
Καπιτονέ τσάντα
Ναι... λέω για εκείνη τη τσάντα, που όλες γνωρίζουμε και μία αντιγραφή της την έχουμε και την κυκλοφορούμε! Δεν υπάρχει πιο γνωστή τσάντα από την καπιτονέ ετούτη χειραποσκευή με την αλυσίδα. Τόσο κλασική, τόσο αρχοντική, τόσο στιλάτη δεν έχει χάσει την πρώτη θέση στην επιλογή βραδυνής τσάντας πότε. Μία τσάντα, μία αγάπη, εκατοντάδες τρόποι να λάμψεις!
 
Σήμερα και ειδικά φέτος, επανέρχεται δρυμίτερη υπενθυμίζοντάς μας πως η μόδα είναι κύκλος και μέσα σε αυτή την κυκλική πορεία της ζωής και των τάσεων της μόδας δε ξέρεις πότε θα έρθει ξανά στο διάβα σου η καπιτονέ τσάντα. Ήρθε, λοιπόν, και πάλι και εμείς έχοντας ακροαστεί τους παλμούς των φετινών catwalks θα τη φορέσουμε με καμάρι.
 
 
Total look
Πριν από εκείνη, όλη η χρωματική παλέτα χρωμάτιζε τα ενδύματα των γυναικών. Η υπερβολή χαρακτήριζε τις εμφανίσεις τους. Η mademoiselle Coco εμφανιζόταν λιτή και απέριττη παραδίδοντας μαθήματα στιλ πολύ πριν γίνει μία από της διασημότερες και πιο σεβαστές σχεδιάστριες μόδας και σύμβολο φεμινισμού. Καλά και περίκαλα τα γενόμενα μόνο με ένα χρώμα στο ντύσιμο από πάνω εως κάτω, είπε η Κοκό και έκανε το θαύμα της την τελευταία μέρα της δημιουργίας του σύχρονου στιλ της γυναίκας.Τόσο απλό, αλλά για να δείχνει ενδιαφέρον πρέπει να είσαι επαΐων των ενδυματολογικών θεμάτων... όπως η Κοκό!
 
Σήμερα, το υιοθετούμε όλο και πιο πολύ ειδικά στο γραφείο αφήνοντας το ειδεχθές παρδαλό χρωματιστό πανηγύρι της εξωτερικής εμφάνισης για τους θερινούς μήνες πιο πολύ. Το total look του μπεζ χρώματος θα διαδραματίσει φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο τονίζοντας τη βαθειά επιρροή της Κοκό ακόμα και μετά από σαράντα περίπου χρόνια της τελευταίας δημιουργίας της.
 
 
Τουίντ σακάκι
Κλείνω τα της Κοκό με το πιο διαχρονικό σακάκι όλων των εποχών... ζω για την μέρα που θα το αποκτήσω! Το τουιντ σακάκι της Κοκό σανελ με τις τετραγωνισμένες άκρες και την αντίστοιχη φούστα έχει φορεθεί από χιλιάδες γυναίκες ανά την υφήλιο. Τα λόγια είναι περιττά, γι’αυτό το ένδυμα. Έχει σχεδόν μουσειακή αξία και συγκινησιακή φόρτιση χωρίς υπερβολές. Συγκεντρώνει όλη την ειδημοσύνη της σχεδιαστικής καινοτομίας της Κοκό. Ευβούλως, το λατρεύουμε και το θέλουμε διακαώς! Τα σέβη μου, Coco Chanel!
 
Σήμερα, το φοράνε οι κυρίες μεγαλύτερες ηλικίας ως ταγέρ και οι δεσποινίδες με τζιν, γιατί αν είναι να φορέσεις τουίντ σακάκι... ας είναι CHANEL!
 
Μία τέτοια προσωπικότητα, που επηρεάζει τα τεκταινόμενα τόσα χρόνια μετά το θάνατό της, αξίζει όλους τους διθυράμβους, που μπορούν να λεχθούν (πόσο μάλλον ένα μικρό κείμενο σαν αυτό). Δεν ήταν απλά ρούχα, που έραξε, φιλοτέχνησε, δημιούργησε... άλλαξε όλη τη νοοτροπία της μόδας. Μεγαλείο αξεπέραστο... σταματάω να περιγράφω!
 
 
Υ.Γ. πρώτον: Κάθε πράγμα στον καιρό του και οι μύγες το Σεπτέμβρη! Έχει γεννηθεί μυγάκιιιιι.... για να μάθει σημάδι με σκοτώστρα μέχρι και το δισέγγονο μου!
 
Υ.Γ. δεύτερον: Προσπαθώντας να σκεφτώ σε τι μπορεί να μου χρησιμεύσει η ανδρική παρουσία μέσα σε ένα τίμιο σπίτι, βρήκα αυτή την εικόνα... νομίζω ότι το ανδρικό φύλο πραγματώνεται ολοκληρωτικά μέσα από αυτή τη φωτογραφία!
 

Υ.Γ. τρίτον: Στίχοι από λαϊκό άσμα πέρι πόνου και αγάπης του μεγάλου καλλιτέχνη Νίνο: «ΛΕΝΕ ΠΩΣ Η ΦΥΣΗ/ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ/ΑΠΕΙΡΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
/ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΩΝΟΙ»... νάτη και η νύξη για την κλιματική αλλαγή!
Δεύτερο κουπλε: «ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ/ΑΜΗΧΑΝΑ ΚΟΙΤΟΥΝ/ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ
/ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕ ΧΩΡΟΥΝ»... νάτος και ο κοινωνικός σχολιασμός!
Άμα ο Νίνο έχει ευαισθητοποιηθεί για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, τότε πραγματικά έχουμε πρόβλημα... μας πήρε και μας σήκωσε το El Nino!

 
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Πες του... τι να το κάνω το παλτό στην έρημο;! (part one)
› 
Αξε(σε)σουάρ για δολοφόνους
› 
Μεθεόρτια μόδας vol. 1
› 
Μεθεόρτια μόδας vol. 2
› 
Αν ήμουν άντρας…
© ΙΣΤΟΣ 2024
Βέρα Φραντζή
Η Βέρα Φραντζή από το 1986 και ύστερα άρχισε να ντύνεται…! Διαπίστωσε στη συνέχεια πως και άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό... όχι όμως με τόση επιτυχία! What a disaster…!
« Bloggers