Τελώνες έστω. Ποτέ Φαρισαίοι
1.7.2012 - 11:32:11 AM 
Καταλαβαίνω το άγχος σας να μαζέψετε λεφτά. Ξέρετε, εκτός από τους ελάχιστους συνεπείς πολίτες, τους πολυάριθμους μπατακτσήδες και τους πάμπολλους που ουδέποτε πλήρωσαν φόρο, υπάρχουν απειράριθμοι, υπεράριθμοι, αρίφνητοι και μπόλικοι αθρώποι που θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν έχουν.
 
Η σχιζοφρένεια του να είσαι φορολογούμενος τους έχει βαρέσει με παντζούρι. Επειδή βάζουν προτεραιότητες. Εχουν δοκιμάσει αμέτρητα χρόνια να γλιτώσουν από τα τραπεζικά τους χρέη. Μάταια, όπως θα το καταλάβετε κι εσείς, με τα υψηλά επιτόκια. Πλήρωσαν το κεφάλαιο πέντε φορές και πάλι έχουν βουνά να ξεχρεώσουν. Γενικά, θέλουν και δεν μπορούν. Ονειρεύονται αυτοκτονίες, λαχεία, στοιχήματα, μια τέταρτη δουλειά. Επιτήδευμα. Και εσείς, οι τελώνες, δίνετε στοιχεία στους οικονομικούς γίγαντες, που είναι τελείως λάθος. Είναι αλήθεια, ας πούμε, πως οι Ελληνες χρωστάνε 40 δισ. και κάθε χρονιά η τόγκα αυξάνει κατά 10 δισ. Αλλά πρόκειται για λεφτά υποθετικά. Δεν περιλαμβάνονται στις ανακουφιστικές διατάξεις οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι απάτες των δήθεν εναλλακτικών πηγών ενέργειας και οι έμμεσοι φόροι. Δεν περιλαμβάνονται φάρμακα, χαρτζιλίκια, εισιτήρια και διόδια. Αυτά, θεωρούνται ψιλοπράγματα. Το ΦΠΑ ορθώς θεωρείται φόρος και πρέπει να αποδίδεται, αλλά μόνον τρελαμένος προτεστάντης νομίζει πως στη χώρα μου η απόδοση του ΦΠΑ πρέπει να γίνεται από τον επιτηδευματία. Ο μέσος Νεοέλλην, ό,τι βάζει στην τσέπα, το θεωρεί τζίρο και ό,τι θεωρεί τζίρο, το πιστεύει ως κέρδος. Αν σας φαίνεται απίστευτο, ερευνήστε στο μυαλό ενός εμπόρου και θα σας πιάσει ταράκουλο. Θέλω να πω πως σε κάθε χιλιάρικο που εισέρχεται στην τσέπα, πάνω από το μισό είναι φόρος, δέσμευση, υποχρέωση και δαπάνη που κανένας φορατζής δεν αποδέχεται. Ο τελώνης σου επιβάλλει να έχεις εταιρία, για να δικαιολογείς έξοδα, αλλά με τη μακαριότητα της ναπολεόντειας γκιλοτίνας. Ο φορατζής βλέπει πολλές φορές τον πελάτη. Μετατρέπεται σε Φαρισαίο.
 
Θα μείνω σε ένα σχεδόν εβδομαδιαίο συμβάν. Βγαίνει δήθεν έντρομος παρουσιαστής καναλιού και μας ειδοποιάει ότι πέσαμε έξω στις εισπράξεις 300, 600 και βάλε δισ. Αρα πρέπει να τα βγάλουμε από αλλού. Ας πούμε από μειώσεις μισθών. Αλλά ταυτόχρονα, όταν αναγγέλλει -όπως τις προάλλες- ότι οι εφορίες εισέπραξαν 14% παραπάνω από πέρυσι, δεν το κάνει θέμα. Διότι κανένας, εκτός από ολίγους μυημένους, δεν ξέρει πόσα λεφτά εξοικονομούνται κάθε μήνα. Κανένας δεν το αναφέρει. Επειδή μιλάμε για φυλές Φαρισαίων. Για φυλές που έταξαν στην τρόικα λαγούς με πετραχήλια, αντί να της τάξουν λογικά έσοδα και όχι αποτελέσματα υπερπροσπάθειας που κανένας δε σέβεται.
 
Δεν έχω καμία διάθεση να παίξω τον μπατακτσή. Οι δουλειές, χαιρετίσματα, δεν πάνε καλά. Οι αμοιβές άρχισαν να γίνονται λιγότερο συμφέρουσες από τη δωρεάν προσφορά, διότι στη δεύτερη περίπτωση περιμένεις και ένα μπισκοτάκι στο κερασμένο καφεδάκι. Δεν ξέρω από πού το ψωνίσατε το μυαλό σας, αλλά φροντίστε να ειδοποιήσετε τους μεταξωτούς πως η κρίση έχει πατήσει όλα της τα γκάζια και δεν αστειεύεται.
 
Δημοσίευση: agelioforos.gr

 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Μετά το διάγγελμα Σαμαρά
› 
Πολυκομματισμός
› 
Αποφύγετε τις υποσχέσεις
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers