Στα καφενεία της σειράς του, τα λαϊκά
4.12.2011 - 10:25:22 PM 


Περαστικός από την οδό Καλλιδρομίου τα πρωινά του Σαββάτου, όπου και η λαϊκή αγορά, ακούω ένα τρανζιστοράκι να παίζει λαϊκά τραγούδια. Κάθε Σάββατο, στον ίδιο πάγκο, ο ίδιος σταθμός. Λέω ο ίδιος γιατί έχει συνέπεια και έχω αρχίσει να μπαίνω στο μυαλό αυτού που διαλέγει τα τραγούδια, βάζει ωραία λαϊκά, από Μάρκο ως Μαργαρίτη, συνήθως πρώτες εκτελέσεις, δηλαδή δικός μας άνθρωπος και ο σταθμός επίσης. 

Στο σπίτι ακούω ενίοτε Ντέρτι 98.6 κι ενημερώνομαι για το τι παίζει, ποιο είναι το leitmotiv του zeitgeist, καθώς δεν μπαίνω σε ταξί (κούφια η ώρα) και δεν βλέπω τηλεόραση κι είμαι ούτω αποκομμένος από το αστικό γίγνεσθαι. Το σλόγκαν του σταθμού είναι «Μόνο λαϊκά» και παίζει και Άντζελα Δημητρίου σε πρώτη μετάδοση, και Notis και Sotis, και Καράς και Μελάς, όμως δεν παίζει μόνο λαϊκά όπως τα εννοώ εγώ τα λαϊκά, παίζει και τα διάφορα κρυπτο-φλώρικα μετα-λαϊκά, δηθενιές της εποχής (ξέρετε: Πλουταρχοαυτόνομοι, Rémy, Χατζη-Ιωάννοι κλπ.) που έχουνε πλάκα μεν, αλλά. Δεν είναι αυτό που ακούω στη λαϊκή. 

Χτες δεν αντέχω, μετά από μήνες ρωτάω τον μανάβη τι σταθμό ακούει. Αυτός, ευγενής άνθρωπος, σηκώνεται από την καρέγλα και πάει στο τρανζιστοράκι να δει τι λέει το κοντέρ, με λέει 99.8, επιστρέφω στο σπίτι, τακτοποιώ τα ψώνια και βάζω το σταθμό στες μνήμες του τρανζίστορ, παίζει Βοσκόπουλο, κι έτσι ακούει η κόρη μου για πρώτη φορά Τόλη της καλής περιόδου. 

Ψάχνω να βρω πληροφορίες για το σταθμό στο ιντερνέτ, βλέπω ότι λέγεται Γκρης Εφέμ. Ακούω λίγο περισσότερο, και ακούω Ζαμπέτα, Στελλάρα, Χιώτη, και διαφημίσεις για ψητοποπωλεία, οικοδόμους και πορνεία. Ααααυτός είναι ο σταθμός μου, και σε όποιον δεν αρέσει να πάει να ακούσει Galaxy. Μουσική του τόπου του.



ΥΓ. Μιας και μιλάω για μουσική, έτυχε προ καιρού να δω το παρακάτω βιντεάκι, κι έψαξα να βρω αυτούς τους πρωτοεμφανιζόμενους, ανερχόμενους κλπ. Polica που παίζουν τη μουσική. Είχα χρόνια να νοιώσω τέτοια ευχάριστη έκπληξη, από τότε που πρωτάκουσα τους Zero 7 στην εκπομπή της Θάλειας Καραμολέγκου στον 87.7 Εν Λευκώ: θα πάνε μπροστά τα παιδιά. You heard it here first.


 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Τζούλια 2 Μαύροι
› 
Το σουτιέν της Ιουλίτας
› 
Γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες
› 
Όταν η Τζούλια ήταν μελαχρινή
› 
Η Τζούλια κι εγώ
© ΙΣΤΟΣ 2024
Γιάννης Βαρβάκης
Γεννήθηκε ως Ιωάννης Λεοντίδης στα Ψαρά γύρω στα 1745. Πέθανε στη Ζάκυνθο στα 1825. Έκτοτε, επιστρέφει όποτε το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει.
« Bloggers