Ο Φουκαράς κι ο Χάρος
19.5.2008 - 4:12:00 PM 
Δεν είχαν προλάβει καλά καλά να στεγνώσουν τα ηλεκτρόνια του προηγούμενου post (Αν το ήξερε ο Said), και είδα στα Νέα της Πέμπτης 15/5 ολοσέλιδη καταχώριση της «Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος» με τίτλο «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΦΙΕΣΤΕΣ». Καταλάβατε καλά –ήταν μια μετάφραση και προσαρμογή στα καθ' ημάς της αντίστοιχης αγγλόφωνης που δημοσιεύτηκε στη Herald Tribune μία βδομάδα νωρίτερα.
 
Η μετάφραση ήταν μέτρια. Η προσαρμογή είχε να κάνει κυρίως με την προσθήκη κάπου ενενήντα υπογραφών από διαπρεπείς ιθαγενείς, ή περίπου. Ο Ντέμης Ρούσσος (τραγουδιστής) δεν ήταν πλέον μόνος του ανάμεσα σε παρδαλούς, πολύχρωμους και εξωτικούς διανοουμένους. Είχε εκλεκτή παρέα, τη Νένα Βενετσάνου (τραγουδίστρια), τον Γιάννη Ζουγανέλη (τραγουδιστή/ ηθοποιό), τον Σταμάτη Κραουνάκη (συνθέτη), τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (συνθέτη/ τραγουδοποιό), τον Μανώλη Μητσιά (τραγουδιστή), τον Σάκη Μπουλά (τραγουδιστή/ ηθοποιό), τον Γιώργο Νταλάρα (τραγουδιστή), τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (τραγουδιστή), τον Φίλιππο Πλιάτσικα (τραγουδοποιό), τον Νίκο Πορτοκάλογλου (τραγουδοποιό) ή τον Κώστα Τουρνά (συνθέτη/ τραγουδιστή).
 
Όλοι οι προαναφερθέντες συνυπογράφουν ότι τα 60 χρόνια του κράτους του Ισραήλ ισοδυναμούν με 60 χρόνια ξεριζωμού των Παλαιστινίων, και συνεπώς «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για φιέστες! Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για να προβληματιστούμε, να κινητοποιηθούμε και να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη».
 
Ωραία όλα αυτά, ακόμη και αν δεχθούμε την πολωτική θέση «η φιέστα σου = η θλίψη μου». Αλλά κανένας από τους υπογράφοντες δεν λέει ΠΩΣ προτείνει να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Περιέργως ούτε η Ρέα Γαλανάκη ούτε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ούτε ο Χρήστος Γιανναράς ούτε ο Κώστας Καζάκος ούτε η Λιάνα Κανέλλη ούτε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς –άνθρωποι που δεν διακρίνονται για την οικονομία τους στην εκφορά του δημόσιου λόγου.
 
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στους Κύπριους αδελφούς μας που συνυπέγραψαν τη δήλωση. Οι συντάκτες της καταχώρισής τους επεσήμαναν με την προσθήκη (-Κύπρος) δίπλα στην ιδιότητά τους, ενώ θεώρησαν την Ταμίλα Κουλίεβα αμιγώς Ελληνίδα, αφού δεν ανέφεραν χώρα προέλευσης. Αν είχε υπογράψει η Τάμτα ή ο Σαρμπέλ ή (έστω!) ο Δάκης, το πράγμα θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον.
 
 
Οι διαπρεπείς Κύπριοι είναι οι κάτωθι:
 
Δεληγιάννης Κώστας (ποιητής-Κύπρος)
Καυκαρίδης Στέλιος (ηθοποιός-Κύπρος)
Κουκουμάς Ανδρέας (ποιητής-Κύπρος)
Κωστέας Κωστής (ποιητής-Κύπρος)
Μαυρής Χρήστος (ποιητής-Κύπρος)
Μαυρογένης Γιώργος (ζωγράφος/ σκιτσογράφος-Κύπρος)
Μπεμπεδέλη Δέσποινα (ηθοποιός-Κύπρος)
Πανάτος Ανδρέας (συγγραφέας-Κύπρος)
Σπύρου Καλλιόπη (τραγουδίστρια-Κύπρος)
Συμεού Θωμάς (κριτικός θεάτρου-Κύπρος)
Τριμικλινιότου Δάφνη (ζωγράφος-Κύπρος)
Φουκαράς Χρήστος (ζωγράφος-Κύπρος)
Χατζήπαπας Χρήστος (ζωγράφος-Κύπρος)
Ψιλογένης Χρήστος (συγγραφέας-Κύπρος)
 
Πανελληνίως άγνωστοι, ε; Δώσε τους χρόνο. Και προβολή.
 
Σκεφτόμουν τι ωραία θα ήταν μια κοινή έκθεση ζωγραφικής Φουκαρά και Χάρου.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Τζούλια 2 Μαύροι
› 
Το σουτιέν της Ιουλίτας
› 
Όταν η Τζούλια ήταν μελαχρινή
› 
Η Τζούλια κι εγώ
› 
Γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες
© ΙΣΤΟΣ 2024
Γιάννης Βαρβάκης
Γεννήθηκε ως Ιωάννης Λεοντίδης στα Ψαρά γύρω στα 1745. Πέθανε στη Ζάκυνθο στα 1825. Έκτοτε, επιστρέφει όποτε το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει.
« Bloggers