Μάθημα πρώτον
10.8.2008 - 7:04:52 PM 
Είδα την διαφήμιση ενός καινούργιου βιβλίου. Στο εξώφυλλο έχει ένα βήτα με υπογεγραμμένη και ένα οξύτονο άλφα, και προσπαθεί να μας πείσει ότι ο τίτλος του είναι "2001" γραμμένος με ελληνικά (και όχι αραβικά) αριθμητικά.
 
Ω της ημιμάθειας!
 

Στα ελληνικά αριθμητικά σημεία, χρησιμοποιούνται τα γράμματα της αλφαβήτου συν ορισμένα συμπληρωματικά σύμβολα, όπως το στίγμα για το 6, το κόππα για το 90 και το σαμπί για το 900. Για να ξεχωρίζουν από τα γράμματα, τα αριθμητικά σημειώνονται με μια κεραία προς τα άνω και δεξιά, ή, αν πρόκειται για χιλιάδες, η κεραία είναι κάτω και αριστερά.
 
Έτσι λοιπόν, το 2000 γράφεται στα ελληνικά ως β με μια κεραία κάτω και αριστερά. Η υπογεγραμμένη του τίτλου του βιβλίου είναι κάτω και στο κέντρο του β, και δεν είναι κεραία - είναι ένα ιώτα (γι' αυτό κι έχει την ουρίτσα) που γράφεται από κάτω από φωνήεν, ποτέ κάτω από σύμφωνο. Όσο για το 1, αυτό γράφεται ως α με κεραία πάνω και δεξιά. Στον τίτλο του βιβλίου η κεραία αυτή έχει την μορφή οξείας, και είναι επάνω και στο κέντρο του α, οπότε δεν είναι αριθμητικό, είναι α οξύτονο.
 
Για όσους γνωρίζουν ελληνικά, ο τίτλος του βιβλίου διαβάζεται βιά. Οι υπόλοιποι μπορούν να τον διαβάσουν ως merde, σιχτίρ ή ό,τι άλλο επιθυμούν. Αλλά να μη μας περνάνε για αγράμματους...
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Άθενς μπάι νάιτ
› 
Η Πηνελόπη Δέλτα κι εγώ
› 
Υποεκτιμά τη νοημοσύνη μας
› 
Το σουτιέν της Ιουλίτας
› 
Μπα, Παιχτούρα
© ΙΣΤΟΣ 2024
Γιάννης Βαρβάκης
Γεννήθηκε ως Ιωάννης Λεοντίδης στα Ψαρά γύρω στα 1745. Πέθανε στη Ζάκυνθο στα 1825. Έκτοτε, επιστρέφει όποτε το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει.
« Bloggers