Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Από το κινέζικο «μαντού» στο καππαδοκικό «μαντί»
Ο Νοέμβρης, ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου, είναι ο βασικός προάγγελος του χειμώνα. Στη λαϊκή παράδοση είναι γνωστός με διάφορα ονόματα που σχετίζονται με τις εργασίες των γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως «βροχάρης» για τις πολλές βροχές, «χαμένος» για τις μικρές μέρες, «σπαρτός», «μεσοσπορίτης», «σπορίτης» για τα τελευταία οργώματα της γης, «μεθυστής» και «κρασομηνάς» καθώς το Νοέμβρη ανοίγουν τα πιθάρια των κρασιών.
 
Του Αγίου Γεωργίου του «Μικρού» ή «Φτωχού», για να ξεχωρίζει από το συνώνυμό του καππαδόκη στρατηλάτη Γεώργιο (23 Απριλίου), στην Κάρπαθο και στις Κυκλάδες οι φίλοι γυρίζουν τα κελάρια, ανοίγουν τα πιθάρια του κρασιού και δοκιμάζουν το καινούριο κρασί και μεθάνε.
 
Κι εκεί που σκεφτόμουν μη μου διαφύγει κάποιος συμβολισμός του Νοέμβρη πληροφορήθηκα από τα δελτία ειδήσεων ότι επισκέπτεται τη χώρα ο κινέζος πρωθυπουργός, με «δώρα» υπό μάλης, ως άλλος μάγος… Αυτόματα η μνήμη με παρέπεμψε στην Σηρικήν ή Σηρών χώρα, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι έλληνες γεωγράφοι, στο μετάξι και τα μεταξωτά υφάσματα (2.699 π.Χ.) κι εξελικτικά στους δρόμους του μεταξιού. Αλλά και την εναλλακτική ιατρική, την πυρίτιδα, την πυξίδα, το χαρτί, όλα δικές τους ανακαλύψεις. Επίσης τα «μαντού» - «μαντί» - «ραβιόλι» που γνώρισε η Δύση διά του Μάρκο Πόλο, το ρύζι, το τσάι, που ενσωματώθηκαν στη διατροφή μας. Κι από δίπλα η κριτσινάτη «πάπια Πεκίνου»…
 
Τώρα αυτό που επείγει πιστεύω ότι είναι η διδαχή της σινικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμιά μας. Είναι αυτονόητο ότι επ’ ευκαιρία των νέων δεδομένων θα αναπτυχθούν συνεργασίες, φιλίες, έρωτες, γάμοι, βαπτίσεις, κουμπαριές, τραπεζώματα. Αυτές οι σχέσεις πρέπει να βοηθήσουν για να διαμορφώσουν οι κινέζοι φίλοι μας νέες διατροφικές συμπεριφορές, ώστε τα μήλα και τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και το λαδάκι μας να αποτελέσουν γκουρμέ προϊόντα για τα τραπέζια των καλοφαγάδων τους μήπως και καταφέρουμε στο μέλλον να δούμε άσπρη μέρα…

Μαντί

½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
2 ποτήρια νερό
 
Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά αρνίσιο ή μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
3 ποτήρια ζωμό κρέατος
3 κουταλιές βούτυρο
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Σουμάκι και κόκκινο πιπέρι
 
Ζυμώνουμε το αλεύρι και το αυγό με ένα κουταλάκι αλάτι και νερό, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα ανοίγουμε με τη βέργα σε λεπτά φύλλα. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 4 εκ. και έπειτα την κάθε λωρίδα σε τετράγωνα 4x4 εκ. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βάζουμε ένα κουταλάκι κιμά στο κέντρο κάθε τετραγώνου και ενώνουμε τις τέσσερις γωνίες του σχηματίζοντας ένα μικρό πουγκί. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, τοποθετούμε τα μαντί το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνουμε με ένα ποτήρι νερό. Βάζουμε το ταψί στο ηλεκτρικό μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά, στο 1. Κατά διαστήματα γυρίζουμε το ταψί γύρω από τον άξονά του, μέχρι να ροδίσει από κάτω το φαγητό. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό ζωμό κρέατος και 1 κουταλιά βούτυρο, και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου το φαγητό στο φούρνο στους 180οC (αν απορροφήσει όλο το ζωμό και θέλει ακόμα ψήσιμο, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό).

Χτυπάμε το γιαούρτι με σκόρδο και μια πρέζα αλάτι και περιχύνουμε τα μαντί. Καίμε στο τηγάνι δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με σουμάκι και κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
  
Σουλού μαντί

½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
2 ποτήρια νερό

Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά αρνίσιο ή μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 λίτρα ζωμό κρέατος
2 κουταλιές βούτυρο
σουμάκι και κόκκινο πιπέρι
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
 
Ζυμώνουμε το αλεύρι και το αυγό με ένα κουταλάκι αλάτι και δύο ποτήρια νερό μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 4 εκ. και έπειτα την κάθε λωρίδα σε τετράγωνα 4x4 εκ.

Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βάζουμε ένα κουταλάκι κιμά στο κέντρο κάθε τετραγώνου. Ενώνουμε τις τέσσερις γωνίες σχηματίζοντας βαρκούλες.

Έχουμε σε μια κατσαρόλα βραστό ζωμό κρέατος. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τα μαντί και αφήνουμε να βράσουν επί 15-20 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Καίμε στο τηγάνι δύο κουταλιές βούτυρο και περιχύνουμε το φαγητό.

Σερβίρουμε στα πιάτα περιχύνοντας με γιαούρτι χτυπημένο με σκόρδο κι αλάτι. Πασπαλίζουμε με σουμάκι και κόκκινο πιπέρι.
1.11.2010 - 12:53:29 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα