Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Με το που μύρισε Σεπτέμβρης
Με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης εμφανίστηκε και το φθινόπωρο. Όπως το υποδηλώνει η ονομασία του, αρχίζουν να φθίνουν, να ελαττώνονται οι ποικιλίες των καλοκαιρινών οπωρικών, για να δώσουν τη θέση τους στα «νέα εποχιακά φρούτα και λαχανικά». Τα παλιά χρόνια, τότε που στην αγορά έβρισκε ο αγοραστής μόνο τα εκάστοτε εποχιακά προϊόντα, οι πολίτες και οι μικρασιάτες καλοφαγάδες, για να έχουν στα γιορτινά τραπέζια του χειμώνα φρούτα καλοκαιρινά, το φθινόπωρο κρεμούσαν σε αεριζόμενους χώρους, συνήθως στο σερβανί των ξύλινων αρχοντικών τους, σταφύλια, λωτούς, πεπόνια, τα οποία διατηρούσαν σχεδόν ως τις αποκριές.

Το Σεπτέμβρη το σταφύλι είναι στην ωριμότερη στιγμή του. Άλλωστε, στις 14 του Σεπτέμβρη, του Σταυρού, ξεκινούσε σε όλη τη Θράκη και τη Μικρά Ασία ο τρύγος, για το μούστο, το κρασί, το ξίδι. Τέλος του τρύγου ακολουθούσε φαγοπότι για όλους εκείνους που εργάστηκαν.


Το Σεπτέμβρη όμως ξεκινά και η εποχή της παλαμίδας και του τόνου, τα οποία κατά κοπάδια περνούν από το Βόσπορο, διασχίζουν την Προποντίδα και τα Δαρδανέλια. Ένα οδοιπορικό που συνεχίζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Σήμερα θέλω να δώσω μια συνταγή για την «ευλογημένη παλαμίδα».

ΠΑΛΑΜΙΔΑ ΦΟΥΡΝΙΣΤΗ

2 παλαμίδες πολίτικες (ή 2 τονάκια) κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους
2 πράσινες πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες
1/2 λεμόνι καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φετούλες
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι – πιπέρι – ρίγανη

Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φέτες της παλαμίδας. Τις τοποθετούμε στο ταψί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τις φετούλες από λεμόνι και 2-3 φύλλα δάφνης. Προηγουμένως όμως ροδίζουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και αφήνουμε να ψηθούν 5 λεπτά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το ψάρι, ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε ρόκα σαλάτα ως συνοδευτικό, ανοίγουμε και ένα μπουκάλι κρασί για να μην αδικήσουμε τη φουρνιστή παλαμίδα και μείνει παραπονεμένη.
1.9.2008 - 3:49:51 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα