Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Η Αποκριά εμπνέεται από την πολιτική
Είμαι θυμωμένη. Αισθάνομαι ακατανίκητη επιθυμία να απεργήσω. Με πνίγει το δίκιο για όλα τα κακώς κείμενα, της ζωής μου και της χώρας. Αισθάνομαι αγανάκτηση όπως πάρα πολλοί συμπολίτες μου για τα ακατανόμαστα που συμβαίνουν στην οικονομία, τα οποία πληροφορούμαστε τώρα κατόπιν εορτής. Θέλω να διαμαρτυρηθώ προς όλους όσοι με κάθε τρόπο συνεχίζουν να προσβάλλουν την νοημοσύνη μου ως σκεπτόμενο άτομο, με υποβιβάζουν όπως όλους μας στην κατηγορία «κοπάδι αιγοπροβάτων».Οι εντός και εκτός Μνημονιακοί σωτήρες, οι οποίοι βγαίνουν στην τηλεόραση άνετοι, ανερυθρίαστοι, ατσαλάκωτοι, φρεσκοκουρεμένοι, παρφουμαρισμένοι για να μας τρομοκρατήσουν με την επερχόμενη καταστροφή αν δεν συμμορφωθούμε προς τις υποδείξεις τους. Από την άλλη υψηλόμισθοι συνδικαλιστές του δημοσίου ως άλλοι σωτήρες παραμυθιάζουν τους χαμηλόμισθους του κλάδου τους και κηρύσσουν απεργίες από τις οποίες κυρίως ταλαιπωρείται ο απλώς λαός, οι χαμηλόμισθοι. Έλεος.
 
Καθώς δεν είμαι μέλος επαγγελματικού συλλόγου – δεν με εκφράζουν οι περίτεχνες παρλάτες- εκ των πραγμάτων καταπίνω, σκέπτομαι πως ανεχτήκαμε εδώ και χρόνια τέτοιες τριτοκοσμικές πρακτικές όπου άλλα μας έλεγαν και άλλα έπρατταν για το καλό μας.       
 
Στα μέσα του Φλεβάρη αρχίζει η Αποκριά η οποία φέτος εκφράζει πιο επιτακτικά την ανάγκη για μια μαγική αντίρρηση στη μιζέρια που βιώνουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι τα νεώτερα αποκριάτικα έθιμα αναπτύχθηκαν πάνω στις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές. Την περίοδο αυτή φαγητά και γλυκά, μεταμφιέσεις, ομαδικά δρώμενα, χοροί και τραγούδια τα οποία συχνά έχουν σκωπτικό και βωμολοχικό στίχο πυροδοτούν το γλέντι στις συγκεντρώσεις και συνεστιάσεις.
 
Νομίζω πως οι φετινές μεταμφιέσεις θα εμπνευστούν δημιουργικά όσο ποτέ άλλοτε από τους παραχαράκτες του δημόσιου βίου. Αν μη τι άλλο αξίζουν τον χλευασμό μας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, λίγος χρόνος, μεράκι, μερικά χαρτόνια, γκοφρέ χαρτιά, χρώματα, πινέλα, μολύβια για τις μουτσούνες που θα φιλοτεχνήσουμε, και παλιά ρούχα και καπέλα που υπάρχουν ξεχασμένα σε κάθε σπίτι. 
 
Κρέας με ρεβίθια και σαφράν
 
2 ποτήρια ρεβίθια
750 γρ. κρέας μοσχαρίσιο ή αρνίσιο από μπούτι κομμένο σε μικρούς κύβους
2 κουταλιές βούτυρο ή 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλάκια του γλυκού σαφράν
αλάτι, πιπέρι
 
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Βράζουμε τα ρεβίθια και τα σουρώνουμε. Ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και σαφράν και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν μαλακώσει το κρέας, ρίχνουμε τα ρεβίθια και αφήνουμε να χυλώσουν σε χαμηλή φωτιά και σερβίρουμε.
 
Ρολά με ξηρούς καρπούς
 
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 ποτήρι νερό χλιαρό
20 γρ. φρέσκια μαγιά
250 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
4 ποτήρια αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
 
Για τη γέμιση:
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
200 γρ. σταφίδα ξανθιά
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κρόκος αυγού
ζάχαρη άχνη
 
Βάζουμε σε μπολ τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ λιώνουμε την μαγιά με το γάλα, προσθέτουμε το νερό και τα ανακατεύουμε. Σε βαθύ μπολ βάζουμε αλεύρι, βούτυρο, λιωμένη μαγιά, μια πρέζα αλάτι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Πλάθουμε 3 χοντρά φύλλα, χωρίζουμε τη γέμιση στα 3. Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με τη γέμιση και το τυλίγουμε ρολό. Βάζουμε τα 3 ρολά σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με κρόκο, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o περίπου 35’–45’ ώσπου να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε χοντρές φετούλες και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
 
1.2.2011 - 10:23:15 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα