Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Τα «bal masque» στην Πόλη
Επιτέλους κατέφθασε ο Μάρτης με τις μυρωμένες πνοές της άνοιξης. Τις ευεργετικές αχτίνες του εαρινού ηλίου που προσφέρουν τόνωση ψυχική και σωματική.
Η επάνοδος στη μητέρα φύση, στον ήλιο, στον φυτικό κόσμο, τη γαλήνη της θάλασσας εύχομαι να σταθούν αντίδοτο στην διαρκή νευρική υπερένταση που εισπράττουμε καθημερινά…
 
Φέτος ο Μάρτης ξεκινά με την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς και έπεται η Καθαρά Δευτέρα με την μεγάλη Σαρακοστή.
 
Προχτές κάθισα και σκέφτηκα τα αμέριμνα εφηβικά χρόνια της ξεγνοιασιάς και της αφέλειας, τότε που μετά τα Θεοφάνεια άρχιζαν για μας οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι. Επικρατούσε ταραχή, η φαντασία δούλευε εντατικά. Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς ήταν το «bal masque» που διοργάνωνε ο Σύλλογος των Αποφοίτων του Ζαππείου Παρθεναγωγείου, στις πολυτελείς αίθουσες του Δημοτικού καζίνου του Τακσίμ, εκεί που στις μέρες μας υψώνεται ένα 5άστερο ξενοδοχείο!!! Ήταν το γεγονός της χρονιάς, από τα τέλη του 1940 ως τις αρχές του 1960 που σταμάτησε μετά την κοινωνική ένταση που ασκήθηκε στην Ρωμαίικη κοινότητα με αφορμή το Κυπριακό. Εκτός από τις μεταμφιέσεις μαθητών, μαθητριών και μικρών των νηπιαγωγείων, με στολές καταπληκτικές, αρκετές αγορασμένες ειδικά από το Παρίσι με τις αντίστοιχες περούκες και μάσκες και μακιγιάζ από ειδικούς μακιγιέρ, την παράσταση έκλεβαν συχνά οι ομαδικές μεταμφιέσεις, (μια ολόκληρη τάξη π.χ.) γυμνασίων και λυκείων του Ζαππείου και Κεντρικού Παρθεναγωγείου όπως οι Θεοί του δωδεκάθεου, το ζωικό βασίλειο, τα λαϊκά επαγγέλματα, το τρελοκομείο, εποχές και μήνες του χρόνου, όλες οι φιγούρες του Καραγκιόζη, ο κόκορας με το πολυπληθές κοτέτσι του, και άλλα πάμπολλα θέματα. Μέρες κρατούσαν οι προετοιμασίες στα σπίτια. Από τη μία να αγοραστούν και να ραφτούν με απόλυτη ακρίβεια τα ρούχα και από την άλλη όσες είχαν έφεση στην ζωγραφική ετοίμαζαν μάσκες, καπέλα και αξεσουάρ, τα οποία φιλοτεχνούσαν ανάλογα με το θέμα.
 
Στις αίθουσες του καζίνου νωρίς απόγευμα του Σαββάτου μετά την οργανωμένη παρέλαση των διαγωνιζόμενων ακολουθούσε η ανακοίνωση του Α΄- Β΄ βραβείου από την ειδική κριτική επιτροπή και συνέχιζε το πάρτι έως αργά το απόγευμα με χορούς και ξεφαντώματα, κομφετί και κοτιγιόν όλο το απόγευμα υπό τα βλέμματα των ευτυχισμένων μαμάδων, θειάδων και δασκάλων.
 
Πατάτες με παντζάρια σαλάτα
 
½ κ. πατάτες βρασμένες
2 μέτρια παντζάρια βρασμένα
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Ξύδι, αλάτι, πιπέρι
 
Κόβουμε σε λεπτές φετούλες τις πατάτες και τα παντζάρια. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε την κάπαρη, το σκόρδο και το μαρούλι. Σ΄ ένα μπολάκι βάζουμε την μουστάρδα, το λάδι, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε. Περιχύνουμε την σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. 
 
Πατάτες με ροκφόρ σαλάτα
 
2 μεγάλες πατάτες
80 γρ. ροκφόρ
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
Πιπέρι
 
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φετούλες, τις πλένουμε. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί μέτριου μεγέθους και τις στρώνουμε. Λιώνουμε το τυρί, προσθέτουμε το βούτυρο, μαύρο πιπέρι και σκόρδο. Περιχύνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν στους 180 βαθμούς.
 
Υ.Γ Αποτελεί νοστιμότατο συνοδευτικό για διάφορες συνταγές με βάση το ψάρι.
 
Μπακαλιαράκια φουρνιστά

600 γρ. μπακαλιαράκια
1 δέμα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας φρυγανιά
1 ποτηράκι άσπρο ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δενδρολίβανο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
 
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σ΄ ένα πυρίμαχο ταψί στρώνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τοποθετούμε τα μπακαλιαράκια, τα περιχύνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δενδρολίβανο. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και περιχύνουμε το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
1.3.2011 - 9:53:35 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα