Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής
Ο Απρίλης, ο τέταρτος μήνας του έτους, είναι γνωστός ευρύτερα στον λαϊκό χώρο ως «Ανοιξιάτης», «Λουλουδάτος», «Ροδοφόρετος» λόγω της αναβλάστησης της φύσης, την οποία περιγράφουν παραστατικά και τα δημοτικά μας τραγούδια. Μέσα στον Απρίλη συνήθως κυριαρχούν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου και το Πάσχα. Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ως « Αϊ-Γιωργίτης» ή «Λαμπιστής».
 
Στην χριστιανική παράδοση το κόκκινο αυγό αποτελεί το κύριο σύμβολο της Αναστάσεως του Χριστού και του Πάσχα. Το αυγό είναι πολλές φορές το πρώτο αρτήσιμο φαγητό που καταναλώνουμε πριν τελειώσει η λειτουργία αφού το τσουγκρίσουμε με το «Χριστός Ανέστη».
 
Η βαφή των αυγών γίνεται με μεγάλη φροντίδα και τελετουργικό τρόπο τη Μεγάλη Πέμπτη. Επίσης αυγά βάφουμε το Μεγάλο Σάββατο, της Αναλήψεως μέχρι την Πεντηκοστή. Αυγά βάφονται και την Πρωτομαγιά που όπως υποδηλώνεται από το όνομα της θεωρείται κατ’ εξοχήν μαγική και μαντική ημέρα. Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα αποτελούσαν επίσης συμβολικό δώρο των μεγάλων προς τους μικρούς, των πλούσιων προς τους φτωχούς. Την έννοια του εορταστικού δώρου τα νεότερα χρόνια ακολούθησαν τα ζαχαροπλαστεία με τα σοκολατένια αυγά, τους λαγούς κα.
 
Σύμφωνα με την πασχαλινή εντολή της Εκκλησίας, παράδοση που μας έρχεται από το Βυζάντιο, στο Πατριαρχείο βάφονται μεγάλες ποσότητες «κόκκινα και χρυσά αυγά», τα οποία μετά την πασχαλινή λειτουργία δίνει ο Πατριάρχης στους επίσημους (2 χρυσά αυγά μέσα σε τούλι δεμένα με χρυσή κορδέλα) στους πιστούς και στους μαθητές των σχολείων μας (ανά 2 κόκκινα αυγά μέσα σε τούλι δεμένα με κόκκινη κορδέλα) την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα μετά την λειτουργία.
 
Το αυγό υπήρξε ένα από τα πρωτογενή αγαθά που προμηθευόταν ο άνθρωπος απ’ ευθείας από την φύση. Ως τροφικό στοιχείο αποτελούσε εκλεκτό έδεσμα. Δεν ήταν πρόχειρη και διαδεδομένη τροφή όπως συμβαίνει στις μέρες μας, μετά την βιομηχανική ανάπτυξη των πτηνοτροφείων. Συγχρόνως δε, θεωρήθηκε ο αρχέτυπος της γέννησης της ζωής, και φορτίστηκε με διάφορες ενέργειες και πράξεις θρησκευτικές και συμβολικές που αφορούν τη γονιμική του ιδιότητα σε όλες τις κοινωνίες.
 
 
Κροκέτες τυριού

1 ποτήρι του νερού παρμεζάνα τριμμένη
1 ποτήρι του νερού γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά
3 ποτήρια γάλα
150 γρ αλεύρι
150 γρ βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
λάδι για τηγάνι

Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 3-4 λεπτά, ρίχνουμε το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Σηκώνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την γραβιέρα, την παρμεζάνα και 4 κρόκους, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα ασπράδια του αβγού και τα κρατάμε σε μπολάκι. Σε άλλο μπολ βάζουμε την φρυγανιά. Καίμε το λάδι, παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα, τις βουτάμε στο ασπράδι του αβγού, μετά στην φρυγανιά και τις τηγανίζουμε ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε χαρτί κουζίνας, βάζουμε τις κροκέτες από το τηγάνι στο χαρτί για να απορροφηθεί το λάδι. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις σερβίρουμε ζεστές.
 
Πατέ με συκωτάκια πουλιών

1 κιλό συκωτάκια πουλιών (πλυμένα, σουρωμένα)
2 ποτήρια άσπρο ξηρό κρασί
350 γρ βούτυρο φρέσκο
1 κουταλιά σούπας μανιτάρια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 πρέζα τριμμένη ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
 
Βάζουμε να βράσει το κρασί στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τα συκωτάκια. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε στο μίξερ, προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα μανιτάρια, το κονιάκ, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει κρέμα.
 
Αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα ορθογώνια, και το πιέζουμε καλά. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο , το αφήνουμε ένα 24ώρο στο ψυγείο. Σερβίρουμε το πατέ κομμένο σε χοντρές φέτες γαρνιρισμένο με αγγουράκια τουρσί κομμένα ζυλιέν.
 
Μπούτι αρνιού φουρνιστό

1 αρνίσιο μπούτι μέχρι 2 κιλά ξεκοκαλισμένο
1 μπόλια μεγάλη για να καλύψει όλο το μπούτι
7-8 σκελίδες σκόρδο
φρέσκο δενδρολίβανο 2-3 κλαδάκια
ελαιόλαδο
θαλασσινό αλάτι, πιπέρι
 
Ανοίγουμε το μπούτι, ρίχνουμε τα σκόρδα, το δενδρολίβανο, αλάτι , πιπέρι, αλείφουμε με ελαιόλαδο, το τυλίγουμε στη μπόλια, και το ψήνουμε στο φούρνο περίπου 2,5 ώρες. Σερβίρουμε το αρνάκι με φρέσκες ανοιξιάτικες πατάτες φουρνιστές.
 
Μπαμπάς

600 γραμμ. αλεύρι
10 αυγά
50 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
3 κουτ. σούπ. ζάχαρη
10 γραμμ. μαγιά της μπίρας
1 πρέζα αλάτι
1 ποτ. γάλα
 
Για το σιρόπι:
1 ½ κιλό ζάχαρη
1 ποτ. του κρασιού κονιάκ
300 γρ φράουλες
200 γρ σαντιγί
 
Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Ρίχνουμε μισό ποτήρι αλεύρι και 1 πρέζα αλάτι. Κάνουμε μια ζύμη πολύ μαλακή και την αφήνουμε να ανέβει. Τότε βάζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε αρκετή ώρα, ώσπου να αρχίσει να ξεκολλά η ζύμη από τα χέρια. Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ με κενό στο κέντρο. Την αφήνουμε να φουσκώσει και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
 
Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι, βράζουμε 2 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη και κονιάκ. Όταν ο μπαμπάς κρυώσει, τον περιχύνουμε με σιρόπι. Αδειάζουμε τη φόρμα σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, γεμίζουμε με φράουλες το κενό του κέντρου και τριγύρω την πιατέλα. Γαρνίρουμε το γλύκισμα με ροζέτες σαντιγί.
1.4.2011 - 9:31:00 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα