Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Φαγοπότια που στομαχιάζουν
Επιτέλους έφτασε ο Μάης της θαλερής βλάστησης, της πλούσιας καρποφορίας. Τα αγριολούλουδα των αγρών στολίζουν τα στεφάνια στις εξώπορτες, κ’ εμείς γιορτάζουμε την επιβολή του καλοκαιριού στον χειμώνα. Ευτυχώς που το εύκρατο κλίμα παραμένει ο μεγάλος σύμμαχος του ταλαιπωρημένου ψυχισμού μας.
 
Εδώ και καιρό ακούμε και διαβάζουμε τις πιο απίθανες ετεροχρονισμένες ιστορίες που διαδραματίζονται σ ’αυτή την ηλιόλουστη και ωραία χώρα με τους αγαθούς πολίτες και τους πονηρούς πολιτευτές. Τελευταία ακούω στο ραδιόφωνο για την υπόθεση του Κυρίου Χ ο οποίος όταν ήταν κάποτε Υπουργός ΄Αμυνας αγοράστηκαν επί των ημερών του για την άμυνα της χώρας υποθέτω, υποβρύχια εκ των οποίων ένα   ήταν ελαττωματικό εκ κατασκευής και έγερνε. Θα μου πείτε το πρόβλημα μπορεί να   διορθωθεί, μα η κατασκευαστική εταιρεία θα το είχε διορθώσει πριν το πουλήσει. Εκ των υστέρων μόνο μπαλώματα γίνονται. Σκεφτόμουν λοιπόν τι μπορεί να γίνει αφού το πληρώσαμε. Μια σκέψη θα ήταν να εκτεθεί στο Πολεμικό Μουσείο ως πανάκριβη τεράστια διακοσμητική μακέτα. Η να μεταπουληθεί σε χώρα ορεινή. Ισως να αποτελέσει στόρυ σουρεαλιστικού κινηματογραφικού έργου. Σκέφτηκα την υπόθεση  από θεατρική πλευρά. Και θυμήθηκα το έργο «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολντ Μπρέχτ που γνωρίζω λεπτομερέστατα καθώς στο παρελθόν είχα σχεδιάσει τα κοστούμια του έργου. Λοιπόν στο έργο, ο υπέροχος δικαστής, ο θυμόσοφος πλην αθυρόστομος, μπερμπάντης , και λίγο εώς πολύ μέθυσος Aztak εκδικάζει πάντα αυστηρά και ακριβοδίκαια. Αν του ανέθεταν να δικάσει την παραπάνω υπόθεση, θα καταδίκαζε τον υπουργό να κατοικήσει στο γυρτό υποβρύχιο προς γνώση και συμμόρφωση, πλην όμως υποχρεώνοντας τον να στεγάσει στην πολυτελέστατη κατοικία του, με δικά του έξοδα, το Μουσείο Θεάτρου μια και γειτνιάζει με το Ηρώδειο….
 
Δυστυχώς οι σαρκασμοί των πολιτών δεν πτοούν τους κρατούντες …
Ευτυχώς κρατώ την ικανοποίηση πως οι συνταγές που προτείνω δεν στομάχιασαν ποτέ κανέναν.
 
Αγκινάρες γεμιστές
 
10 αγκινάρες
10 μικρά κρεμμύδια ή κοκκάρια
1 ποτήρι ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι,1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κιλό φασόλια χάντρες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενες κορδέλες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενες κορδέλες
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ζάχαρη
 
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε σε νερό με το χυμό από ½ λεμόνι για να μην μαυρίσουνε. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, βάζουμε τις αγκινάρες, αλάτι , πιπέρι, ζάχαρη , χυμό από ½ λεμόνι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά. Όταν κρυώσουν βάζουμε τις αγκινάρες σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ταυτόχρονα σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτουμε τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές και αφήνουμε 4-5 λεπτά να σοταριστούν. Προσθέτουμε τις χάντρες, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν οι χάντρες, να μελώσουν μαζί με το κρεμμύδι και τις πιπεριές και να μείνει λίγη πηχτή σάλτσα. Όταν κρυώσουν, γεμίζουμε με τις χάντρες τις αγκινάρες επίσης γύρω γύρω την πιατέλα, και σερβίρουμε.
 
Μελιτζάνες μποχτσαδάκι
 
1 κιλό αρνίσιο ή μοσχαρίσιο μπούτι κομμένο σε μικρούς κύβους (όσο ένα φουντούκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 μελιτζάνες φλάσκες
2 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
2 πιπεριές κομμένες σε κύβους
3 κουτ. σούπ. βούτυρο
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
λάδι (για το τηγάνισμα)
 
Ροδίζουμε το κρεμμύδι με 2 κουταλιές βούτυρο. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με τον πολτό της ντομάτας. Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Ψήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει σχεδόν τη σάλτσα του.
Καθαρίζουμε ραβδωτά τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Τις αφήνουμε 30 λεπτά σε νερό αλατισμένο. Τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις βάζουμε σε μια πιατέλα.
 
Όταν ψηθεί το κρέας, τοποθετούμε σταυρωτά 2 μελιτζάνες, βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά της σούπας από το κρέας και διπλώνουμε τις 4 άκρες της μελιτζάνας σαν πακέτο. Βάζουμε από 1 ροδέλα ντομάτας και 1 κομμάτι πιπεριάς και μπήγουμε στη μέση μια οδοντογλυφίδα, πιάνοντας μαζί την πιπεριά, την ντομάτα και τη μελιτζάνα. Τοποθετούμε τα μποχτσαδάκια σε βουτυρωμένο ταψί και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και 1 κουταλιά βούτυρο. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο, μέχρι να τσουρουφλιστούν η πιπεριά και η ντομάτα (20 περίπου λεπτά).
 
Φράουλα γλυκό κουταλιού
 
1 κιλό μικρές φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 μασουράκι βανίλια
2 ποτήρια νερό
 
Πλένουμε τις φράουλες, βγάζουμε το κοτσάνι τους, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Βράζουμε τη ζάχαρη με το χυμό από ½ λεμόνι και 2 ποτήρια νερό. Όταν πλησιάζει να δέσει, ρίχνουμε τις φράουλες, την βανίλια, αφήνουμε να πάρει αρκετές βράσεις. Όταν βράζει το γλυκό κάθε που φουσκώνει, σηκώνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά για να μην ξεχειλίσει. Μια κίνηση που επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές μέχρι να δέσει η ζάχαρη. Τότε προσθέτουμε το χυμό από ½ λεμόνι. Κατεβάζουμε το γλυκό από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. μέχρι να δέσει η ζάχαρη ξανά.
 
1.5.2011 - 11:56:27 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα