Πως τρέχει ο χρόνος; Για πότε κύλισαν σχεδόν τα δύο τρίτα αυτής της δύσκολης, ψυχοφθόρας χρονιάς, αφήνοντας ποικίλα τραύματα σε μικρούς και μεγάλους.
Με την έλευση του Αυγούστου το καλοκαιράκι οδεύει προς την τελική ευθεία. Ο μήνας αυτός είναι γνωστός και ως «Συκολόγος» από τα υπέροχα, γευστικότατα και υγιεινά σύκα. Άλλοι τον λένε και «Δριμάρη». Αλήθεια, θυμάστε τότε στα παιδικά μας χρόνια που μας νουθετούσαν οι μάνες μας να προσέχουμε τις Δρίμες. Μήπως ήταν φανταστικές φοβίες με υπόβαθρο τις μολύνσεις και τους ερεθισμούς που προκαλούν οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής.
Καθώς είναι μήνας πλούσιος σε γεννήματα και οπορωφόρα, με τον αγιασμό της πρωτομηνιάς ράντιζαν οι αμπελουργοί τ’ αμπέλια και τα περιβόλια. Στις 6 Αυγούστου του «Χριστοσωτήρος» βάζουν κοφίνια γεμάτα σταφύλια ν’ αγιαστούν στην λειτουργία και να μοιραστούν στους πιστούς. Στην Πόλη η τελετουργία αυτή συνεχίζει ως τις μέρες μας.
Παλαιότερα τότε που άνδρες και γυναίκες εργάζονταν δίχως να βαρυγκωμούν και η ξεκούραση ήταν συνώνυμη του θανάτου, οι νοικοκυρές στον αγροτικό χώρο και στις αστικές πόλεις, την Μικρά Ασία, την Πόλη και τον ελλαδικό χώρο, το καλοκαίρι είχαν περίσσιες έγνοιες, μια και έπρεπε να γίνουν διάφορες εργασίες για να συντηρηθούν διάφορα προϊόντα για τον χειμώνα. Παρασκεύαζαν ποικιλία από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από την μεγάλη ευφορία των καλοκαιρινών οπωρικών. Εκαναν λιαστά τα καλοκαιρινά λαχανικά για να μαγειρευτούν τον χειμώνα, επίσης σπιτικά μακαρόνια, κριθαράκι, τραχανάδες. Ετοίμαζαν την ετήσια σάλτσα από ώριμες ντομάτες με διάφορους τρόπους, σουρωτή, βραστή ή λιαστή.
Η μητέρα, σπουδαία νοικοκυρά, εκτός των άλλων συνήθιζε να διατηρεί σε μεγάλα γυάλινα βάζα, ολόκληρες ντομάτες στην άλμη, για να μαγειρέψει τον χειμώνα πιλάφι με ντομάτα, με ρύζι μακρίκοκκο, διάφανο, περσικό, μαγειρεμένο με βούτυρο Τραπεζούντας και γεύση φρέσκιας ντομάτας. Μια άλλη εργασία ήταν η επεξεργασία του καλού βουτύρου για τα μαγειρευτά φαγητά και τις πίττες.
Τέλη Αυγούστου αρχίζει και η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών με πρώτα και καλύτερα τα ορτύκια που ξεκινούν κατά κοπάδια από τις στέπες της Ουκρανίας σιτεμένα αλλά και κουρασμένα όταν φτάνουν στην Θρακική Προποντίδα, προς μεγάλη χαρά των κυνηγών και των καλοφαγάδων, μεταξύ αυτών και της γράφουσας….
Γλιστρίδα σαλάτα
2 ματσάκια γλιστρίδα
1 μεγάλη ντομάτα αποφλοιωμένη κομμένη σε κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη, αποφλοιωμένη, κομμένη σε φετούλες
10 ελιές μαύρες δίχως κουκούτσι
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
αλάτι, πιπέρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Κόβουμε τα φύλλα της γλιστρίδας, τα πλένουμε και τα σουρώνουμε. Βάζουμε στη σαλατιέρα την πιπεριά, τη γλιστρίδα, την ντομάτα, την κάπαρη, αλάτι, πιπέρι, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξύδι, ανακατεύουμε τη σαλάτα, γαρνίρουμε με ελιές και σερβίρουμε.
Λαζάνια φούρνου με μελιτζάνες
1 πακέτο λαζάνια
3 μελιτζάνες φλάσκες
4 ντομάτες αποφλοιωμένες σε κύβους
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Λάδι για τηγάνισμα
Βράζουμε τα λαζάνια, τα σουρώνουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε ροδέλες, τις αφήνουμε μισή ώρα σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν. Τις σουρώνουμε, τις στεγνώνουμε καλά, τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις κρατάμε σε πιατέλα όπου έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας. Βάζουμε στο τηγάνι δυο κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τις ντομάτες. Όταν μαλακώσουν, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Σε μπολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τα μισά τυριά και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μία στρώση λαζάνια, από πάνω μία στρώση μελιτζάνες, τις σοταρισμένες ντομάτες και τέλος το μίγμα των τυριών. Συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά μας. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά, ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει (περίπου μισή ώρα).
Αναψυκτικό βερίκοκο
1 κιλό βερίκοκα
7 ποτήρια νερό
½ ποτήρι ζάχαρη
Το χυμό από ½ λεμόνι
Πλένουμε τα βερίκοκα, βγάζουμε το κουκούτσι τους, βάζουμε στην κατσαρόλα τα βερίκοκα, την ζάχαρη, το νερό, βράζουμε 20 λεπτά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Σηκώνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Όταν κρυώσει σουρώνουμε το σιρόπι βερίκοκου, το διατηρούμε στο ψυγείο, το σερβίρουμε με δύο τρία φύλλα από φρέσκου δυόσμο και πολλά παγάκια.