Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Σεπτέμβρης «ο Τρυγητής»
Για όσους αγαπάμε δεόντως το κρασάκι, το πετμέζι για το χειμώνα, το ξύδι για τα παστά και την σαλάτα, τις σταφίδες στα γεμιστά, τα αρωματικά σταφύλια στο τραπέζι μας, θυμόμαστε με χαρά τον τρύγο που αρχίζει τον μήνα αυτό.

«Ευλογημένος ας είναι ο Διόνυσος» θα υμνούσαν πιθανότατα οι Αρχαίοι πρόγονοι τον ανατολίτη Θεό του οίνου και του θεάτρου- που κατέφθασε από την Φρυγία- προσφέροντας σπονδές πριν ξεκινήσουν τον τρύγο στ’ αμπέλια. Από την αρχαιότητα στην Μικρασία και την ανατολική Θράκη οι πεδιάδες και οι κατηφοριές των λόφων με τους απέραντους αμπελώνες δίνουν ποικιλίες σταφυλιών, τα «ροζακιά», τα «στυφά», τα «μοσχάτα», τα «κρισάγια», τους «ροδίτες», τις «τσουμπιανές», τα «αλπεχλιβάνια», τα «μορλούκια» κα. Ακόμα και το λευκό κρασί έλεγαν οι Θρακιώτες παλιά ότι είχε το χρώμα του κονιάκ.

Καλεσμένη τον Ιούλιο στην Καππαδοκία στο Α’ Συμπόσιο «Δρόμοι του κρασιού» το οποίο οργάνωσαν οι ντόπιοι οινοπαραγωγοί, ξενοδόχοι και καθηγητές της τεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Καππαδοκίας, αισθάνθηκα μεγάλη συγκίνηση  καθώς η ανακοίνωση μου ήταν επικεντρωμένη στα έθιμα και στις γευστικές παραδώσεις των ρωμιών Καππαδοκών και των πατρικών μου προγόνων οι οποίοι ήταν γηγενής και κατοικούσαν εκεί εώς το 1924. Στη διάρκεια του Συμποσίου πληροφορήθηκα ότι το βιβλίο μου «Ηθη, έθιμα και γεύσεις της Καππαδοκίας» το οποίο κυκλοφόρησε το 2005 μεταφρασμένο από εμέ στα τουρκικά προτείνεται ως βοηθητικό βιβλίο από τους καθηγητές στους φοιτητές της σχολής.

Οπως γνωρίζουμε, οι Καππαδόκες ήταν γεωργοί και αμπελουργοί. Περιζήτητα ήταν τα μήλα, βερίκοκα, αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μούρα, βύσσινα, καθώς και τα σταφύλια τους. Το πετμέζι και οι σταφίδες ήταν οι κύριες γλυκαντικές ουσίες εκτός από το μέλι. Οι κάτοικοι της κωμόπολης Φερτέκι είχαν με σουλτανικό διάταγμα την αποκλειστικότητα στην διακίνηση των τοπικών κρασιών και ρακιών, όλα αυτά τότε τα ειρηνικά χρόνια της συνύπαρξης….

Μια και ο λόγος μας για Καππαδοκία ας μαγειρέψουμε και ένα τοπικό φαγητό.      

 


Σουτζουκάκια με σάλτσα κρεμμυδιού

Υλικά: 
250 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
5 κρεμμύδια
2 κουταλιές βούτυρο
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές πολτό ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε 4 κρεμμύδια. Τα ροδίζουμε ελαφρά με 2 κουταλιές βούτυρο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει πηχτή σάλτσα.
Στο μεταξύ ζυμώνουμε τον κιμά μουλιασμένο και στραγγισμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό, κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια στο μέγεθος καρυδιού. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα ψήνουμε επί 30 λεπτά.
Σερβίρουμε με πλιγούρι πιλάφι.

 

 
Τηγανίτες με μήλα
 
Υλικά:
1 ½ κιλό μήλα
3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
2 κροκάδια
3 ασπράδια
1 ποτηράκι του κρασιού μπίρα
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση: 
Χτυπάμε τα κροκάδια με το αλάτι. Προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό, την μπίρα και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χτυπάμε τα ασπράδια χωριστά σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο κουρκούτι.
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσι τους, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Αφού κοκκινίσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και τα σερβίρουμε ζεστά.
 
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μήλα με αχλάδια.   


1.9.2011 - 1:22:14 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα