Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Φθινοπωρινοί προβληματισμοί
Αν και μοναχοπαίδι από τα παιδικά μου χρόνια διαπαιδαγωγήθηκα στο σπίτι και το σχολείο να γνωρίζω τα όρια μου, ότι τα δικαιώματα μου τελείωναν εκεί που άρχιζαν του διπλανού μου, και ότι δεν επιτρέπεται να κάνω στους άλλους όσα δεν θέλω να μου κάνουν αυτοί. Επίσης μου έμαθαν ότι επιβραβεύεται η εργατικότητα, ενώ καυτηριάζονταν η τεμπελιά και άλλα τόσα.
 
Δεν με παραμυθιάσανε ότι θα την αράξω εργαζόμενη και θα έχω -βρέξει χιονίσει- σίγουρο μισθό. Ας υποθέσουμε όπως θα έγγραφε ο συντοπίτης μου ο Πτωχοπρόδρομος αν ζούσε στις μέρες μας, «να γινόμουν καθηγήτρια για να κάθομαι καλοκαίρι και γιορτές, να διόρθωνα το πολύ 2-3 διαγωνίσματα τη χρονιά, και ας κοπιάσουν οι μαθητές να μάθουν τα υπόλοιπα στα φροντιστήρια… ή να ήμουν διορισμένη κάπου στο Δημόσιο, και ας περίμεναν οι πολίτες στην ουρά διαμαρτυρόμενοι, εγώ θα συνομιλούσα με συνάδελφους ή στο τηλέφωνο με την κολλητή μου ή καθαρίζοντας φρέσκα φασολάκια (μου έτυχε πριν χρόνια και αυτό σε εφορία), ενώ θα τους έριχνα βλέμμα βλοσυρό τρομοκρατώντας τους. Σκασίλα μου, έχει και άλλη μέρα η εβδομάδα, ας περιμένουν... και άλλα τόσα που συνέβαιναν χρόνια και χρόνια.
 
Παραδέχομαι ότι κανένας δεν είναι άμοιρος της τύχης του. Μήτε οι διοικούμενοι μήτε οι διοικούντες. Δεν φτάσαμε τυχαία σαν χώρα στο σημείο μηδέν, και δυστυχώς είναι σίγουρο ότι θα φτωχύνουμε πολύ. Όμως ίσως η κρίση εξελικτικά να μας διδάξει νέες συμπεριφορές και νοοτροπίες και στους νέους οι οποίοι γνωρίζουν ελάχιστα από δοκιμασίες και δυσκολίες και δεν είναι προετοιμασμένοι για αντίξοες καταστάσεις, αλλά και σε όλους εμάς, να ξαναθυμηθούμε να εκτιμήσουμε την ζωή με λιγότερη έπαρση, πιο ταπεινά, με σεβασμό και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, τον φίλο, τον διπλανό μας…
 
Κουνουπίδι σαλάτα
 
1 κουνουπίδι περίπου 800 γραμμ.
2 κουταλιές κάπαρη
10 ελιές καλαμών (βγάζουμε το κουκούτσι)
6-7 αντσούγιες
το χυμό από 1 λεμόνι
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
αλάτι
 
Κόβουμε το κοτσάνι από το κουνουπίδι, το πλένουμε, το χωρίζουμε σε μπουκετάκια, το βάζουμε στην κατσαρόλα με πολύ νερό και το βράζουμε  ώσπου να μαλακώσει.  Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, για να διατηρηθεί το χρώμα του λευκό. Βάζουμε τα μπουκετάκια ζεστά στην σαλατιέρα, χτυπάμε ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι, περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με κάπαρη, ροδέλες αγγουράκι τουρσί και φρέσκο κρεμμυδάκι, ελιές (αφαιρούμε τα κουκούτσια) και αντσούγιες.  Γίνεται μια γευστικότατη φθινοπωρινή σαλάτα που συνοδεύει κρέας, ψάρι, όσπρια ή ζυμαρικά.
 
Σουτζουκάκια σμυρναίικα
 
500 γραμμ. κιμά αρνίσιο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
250 γραμμ. Πράσινες ελιές
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
 
Για το τηγάνισμα:
λάδι, αλεύρι
 
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές πολτό ντομάτας
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
 
Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλατοπίπερο και 2 φέτες ψίχα ψωμιού, που έχουμε μουσκέψει και στραγγίσει.
 
Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Ετοιμάζουμε σάλτσα με τον πολτό της ντομάτας, ½ ποτήρι ελαιόλαδο, ζάχαρη και αλάτι. Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα που βράζει και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Ζεματίζουμε τις ελιές, τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε στο φαγητό.
 
Σερβίρονται με άσπρο ρύζι.
1.10.2011 - 10:53:45 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα