Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Οδηγός για ναυτιλλόμενους
Υποδέχομαι αισιόδοξη και μαχητική την καινούργια χρονιά. Αισιόδοξη γιατί παραμένω υγιής όπως οι οικείοι και οι φίλοι μου. Εύχομαι η υγεία να μην λείψει από κανέναν την νέα χρονιά. Μαχητική, γιατί έμαθα να κοιτάζω κατάματα και δεν μου επιτρέπω να λυγίζω, να σκύβω το κεφάλι στις δυσκολίες. «Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» έλεγε η γιαγιά Δωροθέα στα δύσκολα, μικρά και μεγάλα για τα οποία βρίσκονται λύσεις, συνήθως με πολύ κόπο, μόχθο και επιμονή.
 
Η ζωή είναι ένα στοίχημα επιβίωσης για το οποίο επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις. Από την εποχή των Σπηλαίων ως τις μέρες μας ήταν δύσκολη η διαδρομή, γεμάτη Σισύφειες ανηφόρες. Λίγες έως ελάχιστες χαρές  και λάμψεις ευτυχίας. Καλό είναι να μην το ξεχνάμε. Ωστόσο να θυμούμαστε και το άλλο, αν δεν είσαι τεμπέλης, μίζερος, φαντασμένος και ακατάδεκτος δεν χάνεσαι. Αυτό ήταν το μότο που κράτησαν οι Έλληνες κάθε που έπρεπε να φύγουν από την πατρίδα για καλύτερες μέρες. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ξενιτεύονται από την ελεύθερη Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας για την Κωνσταντινούπολη, την Γη της επαγγελίας πριν την Αμερική. Μεγάλες ομάδες απόδημων Ελλήνων, ευφυέστατοι και εργατικοί, αποφασισμένοι να προκόψουν, έπιασαν τον παλμό της εποχής, δεν φοβήθηκαν να καινοτομήσουν, άνοιξαν δικές τους επιχειρήσεις στο χώρο των ζυθεστιατορίων, ξενοδοχείων, εδωδιμοπωλείων, εστιατόρια, καφέ-σαντάν, θέατρα, ζαχαροπλαστεία, καφενεία στην Μεγάλη Οδό και το Γαλατά. Και όταν έφτασε ο κινηματογράφος από το Παρίσι στα 1896 έκαναν τις πρώτες προβολές στις μπυραρίες και στα θέατρα του Πέραν και αργότερα σε δικούς τους κινηματογράφους και διέπρεψαν. Ευελπιστώ ότι και στις μέρες μας θα βρεθούν νέοι δρόμοι προκοπής.
 
Αρνάκι στο λαδόχαρτο
 
1 κιλό αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μικρούς κύβους
2 πατάτες
2 μελιτζάνες
4 μακρόστενες πράσινες πιπεριές
2 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 ντομάτες κομμένες ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές λάδι
2 κουτ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
 
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας με το λάδι. Όταν ροδίσουνε ελαφρά, ρίχνουμε τις ντομάτες σε κύβους, αλάτι, πιπέρι, και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά (στον 1 βαθμό) για 15 λεπτά. Πλένουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους τα λαχανικά. Τα αναμειγνύουμε με το ψημένο κρέας, πασπαλίζουμε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε 1 μεγάλο λαδόχαρτο σε τετράγωνα 20Χ20 εκ. Βάζουμε από 2 κουταλιές γέμιση, από πάνω μια ροδέλα ντομάτας και μια κουκίδα βούτυρο, και κλείνουμε το χαρτί στα τέσσερα, σαν πακέτο. Τοποθετούμε τα «πακέτα» σε βουτυρωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου. Κάθε πακέτο αποτελεί ατομική μερίδα και σερβίρεται στο πιάτο με το λαδόχαρτο.
 
Πρασόπιτα
 
3 πράσα
1 ποτ. γιαούρτι
1 ποτ. ελαιόλαδο
1 ποτ. γάλα
200 γραμμ. φέτα τριμμένη
αλάτι
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
1 κρόκο αυγού
 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες. Τα σοτάρουμε με μισό ποτήρι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη φέτα, λίγο αλάτι, άνηθο και δυόσμο. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο λάδι με το γιαούρτι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα φύλλα, αφού προηγουμένως τα αλείφουμε ένα ένα με το μείγμα του γιαουρτιού. Όταν εξαντλήσουμε τα μισά φύλλα ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Περιχύνουμε την πίτα με γάλα. Περνάμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού και ψήνουμε την πρασόπιτα στους 180ο C μέχρι να ροδίσει.
 
1.1.2012 - 10:37:26 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα