Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Η Αποκριά της παρηγοριάς
Θέλω να πιστεύω ότι η μιζέρια που μας επιβάλλουν τον τελευταίο χρόνο δεν αντιμετωπίζετε με μιζέρια. Ας αφεθούμε για λίγο στις παραδόσεις οι οποίες διατηρήθηκαν δια μέσου του οικογενειακού περίγυρου και μας κάνουν ανθεκτικούς στις νέες καταστάσεις που βιώνουμε. Τώρα τις Αποκριές, οι πίτες και τα γλυκίσματα έχουν την τιμητική τους. Γλυκές και αλμυρές, είναι ένα πιάτο του γιορτινού ή καθημερινού τραπεζιού στο Ελληνικό σπίτι.
 
Τα ζυμωτά παρασκευάσματα από κοσκινισμένο αλεύρι με την προσθήκη ορισμένων αρτυμάτων οι «πλακούντες» των αρχαίων ήταν πρώιμες παραλλαγές της γνωστής μας μπουγάτσας και αποτελούσαν επιδόρπια γλυκίσματα. Η λέξη πίτα είναι αντιδάνειο της Ιταλικής λέξης «Pitta», η οποία προήλθε από την λατινική «Picta», παραφθορά της αρχαίας ελληνικής «πηκτή».
 
Ως προς την τεχνοτροπία παρασκευής τους οι πίτες χωρίζονται σε: αυτές που έχουν ως βάση το χυλό και στις πίτες που παρασκευάζονται από ζυμωτό ή έτοιμο αγορασμένο φύλλο, παραδοσιακό κρούστας, σφολιάτας, ή κουρού.
 
Στην Πολίτικη κουζίνα ως τις μέρες μας, παρατηρούμε ότι οι «πίτες», οι «μπουγάτσες», τα «μπουρέκια», τα «πεϊνιρλί» είναι διαφορετικές ονομασίες του ίδιου εδέσματος, παρασκευασμένες με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Οι αλμυρές πίτες συνήθως αποτελούν και κυρίως πιάτο. Ποικίλουν ως προς την γέμισή τους. Πίτες με γέμιση από μαλακά ή σκληρά τυριά, τυρόπιτες, κασερόπιτες, γραβιερόπιτες, κ.α. Πίτες γεμισμένες με λαχανικά, όπως πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, σπανακόπιτες, μανιταρόπιτες. Πίτες με γέμιση από κρέας, όπως κρεατόπιτες, κιμαδόπιτες, τσιγαριδόπιτες, παστουρμαδόπιτες, σουτζουκόπιτες, κοτόπιτες, λουκανόπιτες.
 
Οι πίτες, γλυκές και αλμυρές, συνήθως ψήνονται στο φούρνο. Υπάρχουν όμως, και πιτάκια (τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, κιματοπιτάκια κ.α.) και κάποιες πίτες, με βάση το χυλό, οι οποίες τηγανίζονται.
 
Οι γλυκές πίτες συνήθως σερβίρονται μετά το γεύμα η το δείπνο, επίσης και ως κέρασμα δίπλα σε τσάι ή καφέ, όπως μηλόπιτα, καρυδόπιτα, μπουγάτσα, φανουρόπιτα, σβίγκοι, λαλαγγίτες, γαλατόπιτες. Μια μεγάλη ποικιλία από εύγευστα ζυμωτά παρασκευάσματα των οποίων τα υλικά είναι προσιτά, συνήθως υπάρχουν στην κουζίνα μας. Τώρα στις Αποκριές ας δοκιμάσουμε να τα ετοιμάσουμε για τις βεγγέρες με φίλους και συγγενείς, να τα απολαύσουμε μ’ ένα ποτήρι κρασί, κουβεντούλα και χαλάρωση.
 
Μπουρέκι με κοτόπουλο
 
2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι ψιλοκομμένο στήθος ψημένου κοτόπουλου
3 αυγά
300 γραμμ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
3 κουταλιές βούτυρο
1 κιλό φύλλο κρούστας
 
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά τα κρεμμύδια με το ζωμό, μέχρι να εξατμιστεί το υγρό και να λιώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου, τα αυγά, το τυρί και τα ανακατεύουμε καλά.
 
Βουτυρώνουμε δύο φύλλα μαζί. Βάζουμε στην άκρη γέμιση και το τυλίγουμε ρολό, σαν σαλάμι. Το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού και το γυρίζουμε γύρω από τον άξονα του. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσει σαν κοχλίας όλο το ταψί.
 
Περιχύνουμε το μπουρέκι με βούτυρο λιωμένο και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
 
Ατσμάδες
 
600 γραμμ. αλεύρι
40 γραμμ. μαγιά μπίρας
1 φλιτζανάκι γάλα
1 ποτήρι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
100 γραμμ. βούτυρο
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κρόκο αυγού
1 πακετάκι σουσάμι
 
Διαλύουμε τη μαγιά με λίγο γάλα. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τη μαγιά, 1 ποτήρι χλιαρό νερό και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τον κρόκο και το σουσάμι) και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει επί 2 ώρες περίπου.
 
Πλάθουμε μεγάλα κουλούρια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Διαλύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε τους ατσμάδες. Τους πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.
 
Τηγανίτες με σιμιγδάλι
 
1 κιλό γάλα
2 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές ζάχαρη
αλάτι
1 βανίλια
5 κουταλιές αμύγδαλα κοπανισμένα
¾ ποτηριού σιμιγδάλι
2 φλιτζάνια αλεύρι
τη φλούδα από 1 λεμόνι
6 κροκάδια
λάδι για τηγάνισμα
ζάχαρη άχνη
 
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, το σιμιγδάλι, το γάλα, τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το αλεύρι και το τρίμμα από τη φλούδα λεμονιού. Χτυπάμε τα κροκάδια στο μίξερ, τα προσθέτουμε στο χυλό. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτός ούτε και πολύ υγρός.
 
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Αφού τις στραγγίξουμε σε χαρτί κουζίνας, τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τις σερβίρουμε.
 
Προαιρετικά μπορούμε να ραντίσουμε τις τηγανίτες με μέλι αντί για ζάχαρη.
 
1.2.2012 - 2:00:04 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα