Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Τα πανηγύρια του καλοκαιριού
Στα εξοχικά χωριά του Βοσπόρου και στα Πριγκιπόνησα, οι Πολίτες τιμώντας τις πανηγύρεις κάποιον εκκλησιών συνδύαζαν το ευλαβικό προσκύνημα στη μνήμη του αγίου με κάποια μορφή εκδρομής και διασκέδασης με το γλέντι που ακολουθούσε στο ύπαιθρο, έξω από τον ναό στην πλατεία και στα εξοχικά καφενεία της περιοχής. Μετά την λειτουργία στρώνονταν τραπέζια με μεζέδες που έφερναν από τα σπίτια τους οι προσκυνητές, σε συνδυασμό με κάποια ποικιλία του καφενείου.
 
Στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου του κουδουνά στην Πρίγκηπο ο Πολίτης συνδύαζε το ετήσιο τάμα με την εκδρομή και το υπαίθριο γλέντι, όπως και το πανηγύρι του Χριστοσωτήρος στο μοναστήρι του Χριστού, με το τρικούβερτο γλέντι που ακολουθούσε στο διπλανό καφενείο.
 
Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία κάθε 20 Ιούλη στο Μέγα Ρεύμα, ελληνικό χωριό στην Ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, όπως επίσης τα πανηγύρια στη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος μια εβδομάδα αργότερα στις 27 Ιουλίου στο Τσεγκέλκιοϊ και στο Κουζκουντζούκι, δύο παραθαλάσσια χωριά το ένα δίπλα στο άλλο ανατολικά του Βοσπόρου, συγκέντρωναν προσκυνητές απ’ όλες τις γειτονιές της Πόλης, επίσης και το πανηγύρι της Παναγίας του Γκιόκσου το Δεκαπενταύγουστο, αποτελούσαν μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις και εκτονώσεις συγχρόνως.
 
Μέρες πριν της κάθε γιορτής οι νοικοκυρές καθάριζαν και στόλιζαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν φίλους και συγγενείς. Η μεγαλύτερη όμως προετοιμασία γινότανε στα καπηλειά του κάθε χωριού. Από μέρες τα παιδιά κολλούσαν σε σπάγγους «πανηγύρια» χρωματιστά τριγωνικά χαρτιά και με αυτά στόλιζαν τους δρόμους. Παραμονή του πανηγυριού κάθε καπηλειό κρεμούσε στο δρόμο και στο χώρο της δικαιοδοσίας του τα «πανηγύρια» και τοποθετούσε τα τραπέζια του. Τρείς μέρες και τρείς νύχτες κρατούσε το γλέντι του πανηγυρισμού. Λατέρνες, κιθάρες, φυσαρμόνικες και ζουρνάδες ακολουθούσαν τους γλεντζέδες, με το κρασί να ρέει άφθονα, δίπλα στους πολίτικους μεζέδες από καπηλειό σε καπηλειό.
 
Πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με τυρί
 
3 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά πλυμένη και ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι
150 γμ. κατίκι
100 γμ. φέτα τελεμέ
50 γμ. ροκφόρ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 
Βάζουμε τα τυριά σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, άνηθο, δυόσμο, γλυκάνισο, μαύρο σουσάμι, λάδι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τις πιπεριές, γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
 
Κεφτέδες με μελιτζάνα
 
3 μελιτζάνες
3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
2 σκελίδες σκόρδο
300 γμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές γαλέτα
50 γμ. γραβιέρα τριμμένη
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
1 κουταλάκι ζάχαρη
λάδι για τηγάνισμα
 
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό 20’ να ξεπικρίσουν, τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε ελαφρά σε καυτό λάδι. Τις αφήνουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.
 
Ζυμώνουμε τον κιμά, με κρεμμύδι, γαλέτα, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε. Τυλίγουμε κάθε κεφτέ με 1 φέτα μελιτζάνας. Τους βάζουμε σε ταψί.
 
Ετοιμάζουμε σάλτσα με ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο, ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι. Περιχύνουμε τους κεφτέδες με τη σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 20’ ώσπου να πάρουν χρώμα.
 
1.7.2012 - 11:12:24 AM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα