Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Κι εμείς εδώ καλά θα περάσουμε…
Μήνες διακοπών ο Ιούλιος και ο Αύγουστος στη μνήμη και στο υποσυνείδητό μας. Ονειρευόμαστε εξορμήσεις σε τόπους παραμυθένιους, άγνωστους και απάτητους. Εξωτικές παραλίες, διάφανες θάλασσες, υπέροχα ηλιοβασιλέματα είναι για κάποιους από εμάς το ζητούμενο. Για άλλους, βουνά απροσπέλαστα στο απόλυτο πράσινο, χαράδρες, ρυάκια, κελαηδίσματα παραδείσιων πουλιών, επαφή με άλλους πολιτισμούς, άλλες παραδόσεις και συνήθειες, άλλες γεύσεις…
 
Για όσους παραμένουμε οίκαδε, ας μαγειρέψουμε καλοκαιρινά μια υπέροχη τσιπούρα με φρέσκα υλικά και από δίπλα ένα γλύκισμα με φρούτα εποχής, όπως είναι τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια.
 
 
Τσιπούρες με φρέσκο δεντρολίβανο
 
2 τσιπούρες
10 λεπτές φέτες λεμόνι
6 κρεμμυδάκια – κοκκάρια (καθαρισμένα και πλυμένα)
6 ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε μικρούς κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
 
Βάζουμε σε τηγάνι 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, τα κοκκάρια, τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, 2 φετούλες λεμόνι, τα φύλλα του δεντρολίβανου και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να γίνουν σάλτσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
Πλένουμε τις τσιπούρες, τις βάζουμε σε ταψί, κάνουμε τέσσερις κάθετες χαρακιές στην επιφάνειά τους και σφηνώνουμε από μια φετούλα λεμόνι. Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις ψήνουμε 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Βγάζουμε το ταψί και περιχύνουμε τις τσιπούρες με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Τις αφήνουμε να ψηθούν άλλα 10-12 λεπτά. Τις σερβίρουμε με σαλάτα ρόκα ή γλιστρίδα. 
 
 
Βερίκοκα και νεκταρίνια καραμελωμένα
 
12 βερίκοκα
6 νεκταρίνια
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 ξυλαράκια κανέλα
παγωτό βερίκοκο και ροδάκινο
 
Χωρίζουμε τα βερίκοκα στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το ίδιο κάνουμε και για τα νεκταρίνια. Θερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε σε ταψί τα νεκταρίνια με κομμένη την πλευρά κάτω. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Από πάνω βάζουμε με τον ίδιο τρόπο τα βερίκοκα. Πασπαλίζουμε με άλλες 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τις κανέλες, κόβουμε κυβάκια το βούτυρο και ραντίζουμε τα φρούτα. Αφήνουμε το ταψί στο φούρνο για 20 λεπτά, ώσπου να καραμελώσουν τα φρούτα. Σερβίρεται χλιαρό με μπάλες παγωτού. Προαιρετικά γαρνίρεται και με σαντιγί.
 
 
Διατηρούμε στο ψυγείο
  • Το μαρούλι και η σαλάτα διατηρούνται στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα δίχως να πλυθούν περίπου μία εβδομάδα.
  • Πριν κόψουμε τα φύλλα της σαλάτας ή του μαρουλιού, τα ξεπλένουμε πολύ καλά με ξιδόνερο και νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  • Τις πράσινες πιπεριές τις διατηρούμε σε πλαστική σακούλα χωρίς να πλυθούν περίπου μία εβδομάδα με δέκα μέρες.
  • Τις ντομάτες για σαλάτα τις διατηρούμε πλυμένες σε καλάθι εκτός ψυγείου για δύο μέρες.
  • Τις ώριμες ντομάτες για σαλάτα τις διατηρούμε πλυμένες στο ψυγείο.
  • Τις φράουλες τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις σερβίρουμε. Αν θέλουμε να διατηρηθούν στο ψυγείο 2-3 μέρες, δεν τις πλένουμε.
  • Τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα σταφύλια τα πλένουμε καλά και αφού στραγγίξουν τα διατηρούμε στο ψυγείο για λίγες μέρες.
    Τα αβοκάντο όπως και τα ακτινίδια ωριμάζουν σε 3-4 μέρες και είναι κατάλληλα να καταναλωθούν εάν τα βάλουμε στη φρουτιέρα πάνω ή δίπλα από τα μήλα σε θερμοκρασία δωματίου.
1.7.2008 - 2:41:32 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα