Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Γεύσεις Σαρακοστιανές
Επιτέλους η φύση άρχισε να αφυπνίζεται από τον χειμερινό της λήθαργο. Τα γελαστά, γλυκά πρωινά με το δροσερό αεράκι του Μάρτη, όπως και τα ξερόκλαδα στα δέντρα που πρασινίζουν και μπουμπουκιάζουν, ροζ και λευκά ανθάκια, τα καλωσορίζω ως ανοιξιάτικους αγγελιοφόρους.
 

Τώρα που διανύουμε την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο κακομοιριάς που έχει κατακλύσει τον τόπο, η επερχόμενη ανάσταση της φύσης και το Πάσχα, πιστεύω ότι φέρουν αισθήματα αισιοδοξίας και ανάτασης.
 

Η μεγάλη Σαρακοστή, η οποία κρατά όλο τον μήνα προσφέρεται εκτός των άλλων και για γαστριμαργική ξεκούραση μετά την πολυφαγία των Εορτών και της Αποκριάς. Διαθέτουμε μια πλούσια παράδοση νηστίσιμων φαγητών, βασισμένα σε υλικά προσιτά και οικεία για όλα τα νοικοκυριά. Τα παλιά χρόνια στο τραπέζι των πολίτικων σπιτιών επικρατούσε το νηστίσιμο για όλη την οικογένεια. Όσπρια και λαχανικά με λάδι ή νερόβραστα, σουπιές, καλαμάρια γεμιστά, σαλιγκάρια γιαχνί, μυδόσουπα, ταχινόσουπα, ελιές και ταραμάς, φρούτα και κομπόστα με ξυρούς καρπούς, χαλβάς ταχινένιος, όπως και κέικ και κουλουράκια με ταχίνι ήταν τα συνήθη εδέσματα αυτών των ημερών. Όπως είναι γνωστό, το ταχίνι αποτελεί τη βάση για πολλά νηστίσιμα και υγιεινά πιάτα. Έχει εξαιρετική διατροφική αξία, στηρίζει τον οργανισμό τις μέρες αποτοξίνωσης και κάθαρσης.
 

Στην Πόλη, πολύ παλιά, ακόμα και οι πλανόδιοι πωλητές στις χριστιανικές γειτονιές τη Σαρακοστή πουλούσαν νηστίσιμα «τοπίκια», αρμένικη λιχουδιά από πουρέ ρεβίθι με πατάτα και γέμιση κρεμμύδι, ταχίνι, κουκουνάρι και σταφίδα.
 

Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, όπως σε όλο τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, στο τραπέζι δέσποζε το ψάρι. Μπακαλιάρος τηγανιτός με πολίτικη σκορδαλιά ή τηγανιτό καλκάνι με πράσινη σαλάτα, ή ρόκα ή μαρούλι, κρεμμυδάκι και άνηθο.
 

Πιστεύω ότι αξίζει να μαγειρέψουμε ακόμη κι αν δεν νηστεύουμε κάποια συνταγή με ταχίνι δίπλα στο ψάρι για το τραπέζι του Ευαγγελισμού
 
 
Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι
3 μελιτζάνες φλάσκες
200 γρ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Αλάτι
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
 

Σε μπολ ρίχνουμε ταχίνι, αλάτι, λεμόνι και σκόρδο. Τα ανακατεύουμε. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι, αφαιρούμε την ψίχα και την προσθέτουμε στο ταχίνι. Ανακατεύουμε την μελιτζανοσαλάτα με ξύλινο κουτάλι για να δέσουν τα υλικά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
 

Σκορδαλιά με ταχίνι
250 γρ ταχίνι
Τον χυμό από 2 λεμόνια
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
Αλάτι
 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, αδειάζουμε τη σκορδαλιά σε μπολάκι. Συνοδεύει κροκέτες μπακαλιάρου, χταποδοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες. Σερβίρεται επίσης και σαν ντιπ με μπαστουνάκια λαχανικών.
 

Πεσκανδρίτσα στη γάστρα
1 κιλό ουρές πεσκανδρίτσας πλυμένες και κομμένες σε φέτες
2 πράσινες και 2 κόκκινες πιπεριές
Χυμό από 1 λεμόνι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδου
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
 

Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε μακριές λωρίδες, τις βάζουμε στη γάστρα. Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες πεσκανδρίτσας. Περιχύνουμε με το λεμόνι και το λάδι. Πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, κλείνουμε τη γάστρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°. Βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°. Ψήνουμε το ψάρι περίπου 30 – 40 λεπτά και σερβίρουμε.
1.3.2010 - 12:41:40 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα