Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Γλύκισμα Χαράς
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται 9 του Απρίλη, από τότε που δίχως μακρόχρονο προγραμματισμό και πρότερη ψυχική προετοιμασία ήρθα να ζήσω στην Αθήνα, αλλάζοντας τόπο, τρόπο ζωής, συνήθειες.
 

Μέσα στους τόσους ξενιτεμένους που ζουν ειδικά εδώ στην πρωτεύουσα, πιστεύω ότι τις μέρες που προηγούνται της Λαμπρής ο καθένας μας κάνει νοητά ένα ταξίδι στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ίδιος και οι παππούδες του. Είτε είναι προγονικοί τόποι με τις εγκαταλειμμένες και γκρεμισμένες εκκλησίες της Μ. Ασίας, είτε οι με ελάχιστο ποίμνιο συνοικίες και προάστια της Πόλης…
 

Πρόσφατα, ξεφυλλίζοντας τις σημειώσεις μου για τις πασχαλινές τελετουργίες και παραδόσεις έπεσε στην αντίληψη μου ένα ποίημα άγνωστου συμπολίτη μου, γραμμένο την Άνοιξη του 1963, αδημοσίευτο, το οποίο μου είχαν παραχωρήσει κάποτε οι οικείοι του. Ένα ποίημα πολλαπλά συμβολικό. Αυθόρμητα σκέφτηκα ότι πρέπει να το μοιραστώ μαζί σας καθώς ταιριάζει απόλυτα στις μέρες μας, στον Απρίλη της ανοιξιάτικης αναγέννησης και Λαμπρής καθώς για μένα το Πάσχα πάντα συμβολίζει την αγάπη, την επικοινωνία, τη συμφιλίωση, τη νίκη του καλού, της ζωής και της φύσης, την απομάκρυνση του κακού και χθόνιου.
 

Γλύκισμα Χαράς
1 οκά απλή καλή καρδιά
2 οκάδες ήσυχη συνείδηση
½ οκά φαιδρό (έντιμο) πρόσωπο
300 δράμια αγάπη
2 φλιτζάνια γέλιο
3 κουτάλια φύση
 

Εκτέλεσις:
Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση, την απλήν καρδιάν, δουλεύετε πολύ ώσπου να ασπρίσει και να φουσκώσει, προσθέτετε την αγάπη και το γλυκό παίρνει ρόδινο χρώμα, ρίχνετε το φαιδρό πρόσωπο και το γέλιο, αλίμονο, ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό σας.
Αδειάζετε στο ταψί της ψυχής και το στρώνετε με την κουτάλα της θελήσεως. Το γλυκό πρέπει να ψηθεί στον φούρνο της υπομονής. Το σερβίρετε δε ραντισμένο με την εμπιστοσύνη στην αγάπη.
Μετά το «Γλύκισμα Χαράς» που εύχομαι να σας τονώσει για να χαρείτε τις πασχαλινές παρασπονδίες του σουβλιστού αρνιού, ας στραφούμε σε κάτι πιο υγιεινό:    
 
 
Συναγρίδα στον ατμό
700 γμ. φέτες συναγρίδας πλυμένο και καθαρισμένο
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας σαφράν
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 ποτηράκια του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι, μαύρο πιπέρι
 
 
Βάζουμε το ψάρι σε πλακερό, τριγύρω τα καρότα, πασπαλίζουμε με σέλινο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και σαφράν. Περιχύνουμε με λεμόνι, ελαιόλαδο και κρασί, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ψάρι να ψηθεί 20’ – 25’ σε 1,5 βαθμό. Όταν ψηθεί πασπαλίζουμε με άνηθο και σερβίρουμε.
 
 
Σαλάτα μαϊντανού
3 μικρά αγγουράκια κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες
½ ματσάκι μαϊντανό πλυμένο και ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι
 

Βάζουμε στη μπολιέρα τα αγγουράκια, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, περιχύνουμε με λαδολέμονο και ξύδι, πασπαλίζουμε αλάτι, ανακατεύουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.
 
1.4.2010 - 2:01:55 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα