Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα
Αιγινίτικο Φιστίκι
Τώρα που πρασίνισαν οι φιστικιές στην Αίγινα είναι χαρά Θεού αυτός ο τόπος ο μοναδικός, ο γαλήνιος, ο ήρεμος, όπως τόσοι άλλοι τόποι της Ελλάδας. Έχουμε το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου, τις ωραιότερες θάλασσες, θαυμάσιο κλίμα. Θα μπορούσαμε να γίνουμε, ας πούμε, τα Μπόρα – Μπόρα της Μεσογείου και κάτι καλύτερο. Δυστυχώς μυαλό δεν έχουμε.
 

Επανέρχομαι όμως στο αιγινίτικο φιστίκι, το οποίο είναι από τους εκλεκτότερους ξηρούς καρπούς που κοσμεί το τραπέζι μας.
 

Αυτοφυές φυτό, καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους χρόνους στις απέραντες ορεινές και πεδινές κοιλάδες μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής από τα βορειοδυτικά του Αφγανιστάν, την Περσία, τη Μεσοποταμία, τη Συρία (Χαλέπι και Δαμασκό) έως και την Τυνησία. Ο Αθήναιος στους «Δειπνοσοφιστές» (2ος αι. μ.Χ.) μας πληροφορεί ότι το φιστίκι ήταν γνωστό στους Έλληνες της ύστερης αρχαιότητας. Στο τραπέζι των σοφών συνήθιζαν να προσφέρουν και φιστίκια, ως επιδόρπιο, τα οποία προέρχονταν από τη Συρία και την Αραβία.
 

Το φιστίκι τα τελευταία 200 χρόνια δεν έλειπε από τα κεράσματα του πολίτικου σπιτιού στις μικρές και μεγάλες γιορτές. Ήταν μικρή η χρήση του στα φαγητά: κάποια αλλαντικά με φιστίκι, μερικές συνταγές με ρύζι, πιττάκια με κιμά και φιστίκι, και ορισμένες ευρωπαϊκές συνταγές των αρχών του 20ου αιώνα, όπως είναι η «γκαλαντίνα» ή οι «κροκέτες με μυαλό» που τις παρασκεύαζαν οι επιτήδειες Ρωμιές. Οι λάτρεις της καλής κουζίνας τις γεύονταν στα εστιατόρια των ξενοδοχείων «Πέρα Παλάς» και «Τοκατλιάν» του Πέραν της προπολεμικής εποχής.
 

Είναι πάρα πολλές οι συνταγές με φιστίκι στα πολίτικα γλυκά και γλυκίσματα: λουκούμια με φιστίκι, βανίλια με τρίμα φιστικιού, αμυγδαλωτά με φιστίκι, καϊμάκι γαρνιρισμένο με τρίμα φιστικιού, μπακλαβάδες, σαραϊλί, κανταΐφι με φιστίκι, τούρτες, πάστες, κρέμες, κεσκιούλ με τρίμα φιστίκι κ.ά.
 

Ας ετοιμάσουμε δύο νοστιμότατες συνταγές για να πάνε κάτω οι καημοί… «Παλατιανούς κεφτέδες» και «Κρέμα Ικονίου»
 
 
Παλατιανός κεφτές
300 γρ. κι΅ά από κοτόπουλο
150 γρ. κι΅ά από μοσχάρι γάλακτος
150 γρ. κι΅ά από μπούτι αρνιού
1 κρε΅΅ύδι ψιλοκο΅΅ένο
1/2 δέμα μαϊντανό
50 γρ. αλεσμένα φιστίκια τύπου Αιγίνης
μπαχάρι
2 κουταλιές σούπας γαλέτα τρι΅΅ένη .
2 χοντρά φύλλα κρούστας
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
 

Ζυμώνουμε το κρέας με τη γαλέτα, το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαιντα­νό, τα φιστίκια, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο. Βουτυρώνουμε τα φύλ­λα κρούστας, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου τον κιμά και τυλίγουμε τα φύλλα σε σχήμα ρολού. Αφήνουμε επί 1 ώρα το ρολό στην κατάψυξη και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1,5 εκ. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, αφού πρώτα τις βουτήξουμε στο αυγό.
 

Κρέμα Ικονίου
½ ποτήρι νισιστέ
1 ποτήρι ζάχαρη
5 ποτήρια γάλα
φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
ροδόνερο
 

Λιώνουμε το νισιστέ με λίγο νερό, το ρίχνουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 5 ποτήρια γάλα. Ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να πήξει. Την αδειάζουμε σε ατομικά κυπελλάκια, πασπαλίζουμε με κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης και ραντίζουμε με ροδόνερο.
 
 
1.6.2010 - 1:21:36 PM 
 
Σούλα Μπόζη: Πολίτικη κουζίνα