Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
μουγγρί, το
γόγγρος ο γνήσιος
conger conger
οικ. γογγρίδες
f. congridae
 
Αγγλικά: Conger eel
Γαλλικά: Congre
 
FAO 68
Μοιάζει με τα χέλια της θάλασσας και του γλυκού νερού.
 
Μήκος: 1-1,50 μ., βάρος ως 5 ή και 7 κιλά.
 
Χρώμα: καστανό σταχτί γαλαζώνει και μαυρίζει στη ράχη, άσπρη κοιλιά.
 
Στο σώμα είναι πιο χοντρό από χέλι, δεν έχει λέπια καθόλου, είναι σκεπασμένο με βλέννα γυαλιστερή. Το κεφάλι του μικρό αναλόγως με το σώμα, το πάνω σαγόνι εξέχει, μέσα στο στόμα πολλές σειρές δόντια μικρά, μικρά.
 
Το ραχιαίο πτερύγιο αρχίζει πάνω απ’ το θωρακικό, συνεχίζεται ως την ουρά μονοκόμματα και είναι μαλακό με στενό περιθώριο μαύρο.
 
Τα μουγγριά ζούνε κοντά στις ακτές, σε κουφάλες των βράχων και στο βυθό σε 20-100 και σε 1000 μέτρα βάθος. Γεννά μια φορά στη ζωή του άμα γίνει περίπου 5 χρονών, σε βαθειά νερά, πλήθος αυγά, σχεδόν 1.000.000, απ’ όπου βγαίνουν μικροσκοπικά ψαράκια διάφανα που λέγονται λεπτοκέφαλοι. Όταν φτάσουν τα 0,15 μάκρος πλησιάζουν τις στεριές και πολύ γρήγορα γίνονται μουγγριά.
 
Είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα, βγαίνουν απ’ τη φωλιά τους βράδυ, κυνηγούνε όλη τη νύχτα ψάρια, χταπόδια, σουπιές ως την αυγή. Η φωλιά τους έχει και δυο και τρία χωρίσματα.
 
Ψαρεύονται νύχτα με πετονιά και μικροπαράγαδα που τα λένε και μουγγροπαράγαδα. Επίσης με καμάκι σε καθαρά, ρηχά νερά. Μόλις πιάσουν μουγγρί του κόβουν οι ψαράδες το κεφάλι επειδή κουλουριάζεται, πετιέται σα φίδι και δαγκώνει. Το κρέας τους είναι παχύ, άσπρο τρυφερό αλλά έχει κόκκαλα πολλά και ψιλά, προπάντων προς την ουρά. Τα ξεραίνουν και στον ήλιο και τα ψήνουν στα κάρβουνα όπως τα χταπόδια.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω