Αρχική
Μεσογειακή διατροφή
Food news
Spirits news
Web links
Blogs
 
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Ψάρια του Αιγαίου
αθερίνα, η
αθερίνα ο εψητός
atherina hepsetus
οικ. αθερινίδες
f. atherinidae
 
Αγγλικά: Sand smelt
Γαλλικά: Sauclet

FAO 103

Λέγεται και σουβλίτης.
 
Μήκος: 8 ως 15 εκ.
 
Χρώμα: γκριζοπράσινο, ασημί, μια ταινία πιο μαύρη απ’ τη βάση του κεφαλιού ως τη ρίζα της ουράς σε κάθε πλευρό, ασπρουδερή κοιλιά.
 
Το σώμα της στρογγυλεύει απ’ το κεφάλι και κάτω, η διατομή του ωοειδής. Τα μάτια μεγάλα και το ρύγχος μυτερό –γι’ αυτό λέγεται και σουβλίτης– το στόμα της ανοίγει λοξά έχει μικρά κανονικά δοντάκια. Τα λέπια της μικρά και στρογγυλά με μαύρα στίγματα, η πλευρική γραμμή πιάνει 50 λέπια χωρίς μαύρα στίγματα. Τα θωρακικά πτερύγια του στήθους, είναι φυτρωμένα ψηλά και πίσω απ’ το βραγχιακό επικάλυμμα, πτερύγια της ράχης δύο σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
 
Είναι ψάρι του αφρού, ζει και μετακινείται κοπαδιαστά, τρώει μικροσκοπικά ζώα και φυτά του πλαγκτόν, πλησιάζει τις ακτές, και γεννά στα ρηχά κατά το Μάρτιο, τ’ αυγά μένουνε κολλημένα σε πέτρες και σε φύκια. Ψαρεύονται με δίχτυα της τράτας και με τον αθερινολόγο ή μπέντουλα, τις χρησιμοποιούνε συχνά για δολώματα. Υπάρχουνε άφθονες στα ελληνικά νερά, το κρέας τους πολύ νόστιμο (μάλιστα όταν είναι αυγωμένες).
 
Υπάρχει και το είδος κεφαλάς, atherina boyeri, κάπως μεγαλύτερη –ως 0,18– και ρύγχος στρογγυλό.
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω