Shopping online
16.1.2009 
Η χαρά των αγορών στο internet είναι μεγάλη απόλαυση· αυτό να το θυμάστε. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπεις σε τόσες πολλές μπουτίκ σε τόσες πόλεις του κόσμου χωρίς να περπατήσεις και να κουραστείς. Ναι, χρειάζεται εξάσκηση. Αλλά μετά από πολλά «κλικ» γίνεσαι επαγγελματίας, στυλίστρια θα έλεγα. Ειδική στο να ξεχωρίζεις χρώματα, σχέδια, κοψίματα μέχρι και ποιότητες. Και όλα αυτά εξ αποστάσεως. Έστω και χωρίς την ικανοποίηση της αφής ή την εμπειρία του καθρέφτη. Είναι όμως μεγάλη παρηγοριά το σαφάρι των τιμών. Μπορεί να χάνεις την αίσθηση της βόλτας στα μαγαζιά με την κλασική έννοια, αλλά έχεις κέρδος στο πορτοφόλι.
 
 
Τώρα μάλιστα που οι εκπτώσεις έχουν φτάσει σε πολλές ιντερνετικές μπουτίκ το 60%, γιατί να έχουμε ενδοιασμούς για έναν τρόπο που σύντομα θα γίνει η συνηθισμένη μας τακτική; Όσες έχουν τόλμη και θαρραλέο πνεύμα ας βουτήξουν στον κυβερνοχώρο κι ας κατεβάσουν από τα ράφια και τις κρεμάστρες –λέμε τώρα– των καταστημάτων ό,τι έχουν ανάγκη ή ό,τι τους τραβάει την προσοχή. Τα ρούχα και τα παπούτσια είναι ανεξάντλητα, τα είδη σπιτιού φτάνουν για το σπίτι της πόλης και το εξοχικό, και από αυτή τη βόλτα μπορεί να κερδίσουν οι άντρες της παρέας και τα μικρά παιδιά.
 
 
Όσες δυσκολεύονται με τα τεχνολογικά τερτίπια της εποχής μας να μην ανησυχούν. Τα πιτσιρίκια της οικογένειας με χαρά θα δεχτούν να σας μυήσουν στον κόσμο όπου η καθημερινότητα έχει εναλλακτικές προτάσεις και ευκαιρίες. Επίσης, ξεχάστε ότι δεν γίνεται να αγοράσεις κάτι χωρίς να το δοκιμάσεις. Πρώτον, οι μπουτίκ στο internet έχουν πίνακες με τα ακριβή μεγέθη, δίνουν πολλές πληροφορίες για τη σύνθεση και την ποιότητα των υλικών, παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες λήψης και φορεμένα πάνω σε μοντέλα. Αν δηλαδή πηγαίνατε σε επίδειξη σε σαλόνι ραπτικής, όπως έκαναν παλιά οι καλοβαλμένες κυρίες, κάπως έτσι θα επιλέγατε τα κομμάτια της σεζόν. Κι αν πάλι κάτι ξεφύγει και δεν ικανοποιηθείτε, το επιστρέφετε και σας δίνουν πίσω το ποσό της αγοράς σας. Άλλωστε, υπάρχει πάντα κι ένας πιο πονηρός και σίγουρος τρόπος. Τώρα πια που υπάρχουν σχεδόν όλες οι φίρμες γύρω μας σε τόσα καταστήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε όποιο σχέδιο παπουτσιών ή ρούχων επιθυμείτε για να μάθετε το νούμερό σας από κάθε οίκο ή σχεδιαστή. Μάλιστα, αυτή η στάση άρνησης να αγοράσετε κάποιες από τις επιλογές του καταστήματος θα είναι η πληρωμένη σας απάντηση προς τους αυθάδεις πωλητές και πωλήτριες που δεν ξέρουν τι σημαίνει εξυπηρέτηση πελατών.
 
 
Αν υπάρχει ακόμα κάποιο ίχνος αντίστασης για shopping online που ξεκινάει από την πιστωτική κάρτα και τις ιστορίες για ηλεκτρονικές απάτες, υπάρχει κι εδώ λύση ασφαλείας. Οι προπληρωμένες κάρτες με το ποσό που εσείς επιλέγετε. Έτσι, κανείς δεν θα μπορέσει να κλέψει τους κωδικούς σας και να καλοπερνάει σε βάρος του λογαριασμού σας.
 
 
Κι έμεινε το δίλημμα: Αμερική ή Ευρώπη; Αγορές με φτηνά δολάρια (και υψηλούς δασμούς στο τελωνείο) ή με ευρώ (και τώρα πια με υποτιμημένη στερλίνα); Προσωπικά, ψηφίζω υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης για δύο λόγους. Πρώτον, η ημερομηνία παραλαβής είναι σύντομη. Από τρεις ημέρες έως μία εβδομάδα. Δεύτερον, σε διαστήματα εκπτώσεων και ειδικών προσφορών οι μπουτίκ της ευρωζώνης δεν χρεώνουν έξοδα αποστολής. Και επειδή το περιτύλιγμα ποτέ και κανέναν δεν αφήνει αδιάφορο, θυμίζω ότι είναι υπέροχη έκπληξη να σε περιμένει ένα κουτί με το δώρο σου, το οποίο μάλιστα δεν έχει σημασία ποιος το στέλνει. Κάποιες φορές είμαστε εμείς οι ίδιες, ενώ άλλες το δώρο προέρχεται από εκείνους που αφιέρωσαν χρόνο και έμαθαν τις μικρές μας αδυναμίες.
 
 
Για περιπλάνηση στον κόσμο των ευκαιριών προτείνουμε τις ακόλουθες διευθύνσεις:
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers