Rue de Babylone
13.2.2009 
Καθένας έχει το Παρίσι που του αξίζει. Μου φαίνεται ότι κανένας άνθρωπος –ο οποίος έχει λύσει τις βασικές του ανάγκες και έχει φυσική και ψυχική υγεία– δεν έχει γλιτώσει από αυτή την πόλη. Το Παρίσι είναι ιδέα, εμπειρία ζωής. Και γι’ αυτό όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη παραδίδονται σε αυτήν την αγάπη. Συγγραφείς, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, σχεδιαστές εμπνέονται από τα γκρίζα σύννεφα, το πρωινό του μαύρου καφέ με το κρουασάν βουτύρου, τα νερά του Σηκουάνα, τον πύργο του Άιφελ και τον λευκό τρούλο της Sacre Coeur της Μονμάρτρης.


Κι αυτά τα τουριστικά κλισέ χρησιμοποιεί και η γαλλική μόδα. Τα στολίζει με νέο περιτύλιγμα, ρίχνει δίπλα στα μνημεία τα πιο λαμπερά και νεανικά πρόσωπα του Χόλιγουντ και του μόντελινγκ και οι επαγγελματίες μάγοι της εικόνας πλάθουν όνειρα για τον κόσμο.


Το Παρίσι είναι ακόμη καλύτερο μετά από ένα ερωτικό φιλί μας, όπως έχει πει η στημένη πόζα του ζευγαριού στην ασπρόμαυρη φωτό του Ρομπέρ Ντουανό. Ένα τέτοιο φιλί κλείνει τη διαφήμιση ενός νεανικού γαλλικού αρώματος που κυκλοφορεί ο οίκος Dior. Το φιλμάκι το έκανε η Σοφία Κόπολα και ήδη το site You tube το φιλοξενεί.


Στο Παρίσι κατέφυγε και ο Πολ Μόρισεϊ όταν δεν βρήκε ανταπόκριση ο έρωτάς του. Ο Μόρισεϊ τραγουδά στο «I’m throwing my arms around Paris», σινγκλ που μόλις κυκλοφόρησε μόνο η πέτρα και τα σίδερα αυτής της πόλης του ανταπέδωσαν το χαμόγελο. Πόση μοναξιά μπορεί να βγάλει ένας στίχος; Ίσως λιγότερη από ένα διαμέρισμα άψογα διακοσμημένο με έργα τέχνης που οι ένοικοί του δεν ζουν μέσα σε αυτό.


Rue de Babylone: η διεύθυνση κατοικίας ενός διάσημου ζεύγους στον κόσμο της μόδας. Του Υβ Σαιν Λοράν και του Πιερ Μπερζέ. Ο πρώτος, καλλιτέχνης της βελόνας. Ο δεύτερος, οικονομικός νους στο κεφάλαιο «Yves Saint Laurent». Και οι δύο, λάτρεις και γνώστες της Τέχνης, σύντροφοι στη ζωή, που δημιούργησαν τον δικό τους κόσμο σε αυτό το διαμέρισμα. Οι ελάχιστοι αληθινοί φίλοι τους έχουν να καταμαρτυρήσουν το δέος τους για ό,τι θαύμασαν τα μάτια τους σε αυτόν τον εξαίρετο χώρο. Μερικοί Πικάσο, κάποιοι Μονέ, αγάλματα της Αναγέννησης, κινέζικες πορσελάνες, έπιπλα ντιζάιν είναι κάποιοι από τους θησαυρούς που βγαίνουν στο σφυρί του οίκου Christies στις 23 του μηνός. Η Rue de Babylone τελείωσε με τον θάνατο του Υβ. Ο Πιερ Μπερζέ αλλάζει σελίδα, πουλάει τη συλλογή και το ρίχνει στη φιλανθρωπία. Τα έσοδα από την «πώληση του αιώνα», όπως ονομάστηκε αυτή η δημοπρασία, θα διατεθούν για ένα ίδρυμα που θα υποστηρίζει την έρευνα για τη νόσο του Aids. Δίπλα στον Μπερζέ εμφανίστηκε η πρώτη κυρία της Γαλλίας, με μπλε ρουά στράπλες τουαλέτα. Άλλωστε, είχε πάει και στην κηδεία του Υβ τον περασμένο Ιούνιο και ο Νικολά Σαρκοζί τη συνόδευσε.

 
Rue de Babylone Κάρλα Μπρούνι και Πιέρ Μπερζέ


 
Τα τραγούδια της Εντίθ Πιάφ συνόδευσαν και την παρουσίαση της καλοκαιρινής συλλογής Louis Vuitton. Ο Μαρκ Τζέικομπς –άλλος Αμερικανός στο Παρίσι– όταν τη σχεδίαζε σκεφτόταν τη Ζοζεφίν Μπέικερ στις δόξες της ως η μαύρη χορεύτρια των παριζιάνικων καμπαρέ στα χρόνια του ’30.
   

Μέρες του 2009 και οι Παριζιάνοι περνάνε τα μαύρα φεγγάρια της οικονομικής κρίσης. Η πόλη μέσα από αυτούς τους ρομαντικούς μοδανθρώπους εξακολουθεί να λάμπει. Το Παρίσι φωτίζει ακόμη τα όνειρά μας.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Shopping online
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers