Επάγγελμα μούσα
8.5.2009 
Με αφορμή την Έκθεση Μόδας στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που είναι αφιερωμένη στα μοντέλα και στο ρόλο τους ως μούσες της μόδας και των δημιουργών, ας προσθέσουμε και κάποιες αλήθειες που κρύβονται πίσω από τα καλοραμμένα ρούχα και τις ακριβοπληρωμένες παραγωγές ονείρων.

 
Επάγγελμα μοντέλο: Η ιστορία αρχίζει γύρω στα 14 με 15. Τότε που διάφοροι κυνηγοί κεφαλών εντοπίζουν τα κορίτσια σε επαρχίες της Αμερικής και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Οι κυνηγοί πληρώνουν στους γονείς κάποια «λάφυρα», για να δώσουν την άδειά τους, ώστε τα κορίτσια να βρεθούν σε μια μεγάλη πόλη-κέντρο της μόδας, σε ένα ξενοδοχείο μοντέλων, παρέα με συνομήλικες, σε ένα δωμάτιο με πολλά κρεβάτια. Τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει η επιχείρηση «αναμόρφωση» του στυλ τους και οι ατζέντηδες των πρακτορείων που τις έχουν αναλάβει τις στέλνουν σε ραντεβού με πελάτες. Σε αυτά τα κάστινγκ μαθαίνουν να περιμένουν με τις ώρες μαζί με άλλα μοντέλα, για να τις επιλέξουν για κάποιο μικρό διαφημιστικό, μια φωτογράφιση μόδας ή τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση δίνοντας προσοχή στους κανόνες του μόντελινγκ: λεπτή σιλουέτα, λαμπερή επιδερμίδα, συνεπής, συνεργάσιμη και υπάκουη στις απαιτήσεις του πελάτη. Γιατί η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς περιμένει από τα δεκαπεντάχρονα πρόσωπά τους να αρχίσουν την απόσβεση των χρημάτων που έχουν ξοδέψει για να τις κάνουν επαγγελματίες. Κάθε κλείσιμο του ονόματός τους φέρνει στο πρακτορείο ένα ποσοστό 20% επί της τιμής από την επιβάρυνση σέρβις προς τον πελάτη. Κι ένα επιπλέον 20% από την καθαρή αμοιβή του μοντέλου.

 
Gisele Bundchen Shalom Harlow-Amber Valetta


- Τα ασήμαντα πρώτα διαφημιστικά οδηγούν στην πασαρέλα των σχεδιαστών της Νέας Υόρκης, του Μιλάνου, του Παρισιού και του Λονδίνου.


- Η συνέχεια είναι η φωτογράφιση μόδας στα γυναικεία περιοδικά. Η καταξίωση είναι το εξώφυλλο της Vogue.


- Η επιτυχία είναι τα μεγάλα αποκλειστικά συμβόλαια με οίκους πολυτέλειας και καλλυντικών.


- Σήμερα, οι τιμές των μοντέλων δεν έχουν καμιά σχέση με το παρελθόν των τοπ μόντελ Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαγκελίστα, Κρίστι Τέρλινγκτον.


- Τα μοντέλα τύπου καλλονή ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν τρελή ζήτηση.


- Οι ξανθιές εξακολουθούν να βασιλεύουν.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παπούτσια σαν έργα τέχνης
› 
Το χαμόγελο της ευτυχίας
› 
Αναζητώντας την ασυνήθιστη ομορφιά
› 
Rue de Babylone
› 
Ψηλά τακούνια, προσοχή, πτώση
© ΙΣΤΟΣ 2024
Έφη Φαλίδα
«Στους δύσκολους καιρούς της υπερπληροφόρησης, της παθιασμένης κατανάλωσης και της καταιγίδας των λογότυπων, το μόνο που μας σώζει είναι η επίγνωση της κατάστασής μας» δήλωσε η Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
« Bloggers