Τα λευκά κρασιά της Ιταλίας
1.9.2008 
Ιταλία σημαίνει για τους περισσότερους Chianti, Barolo, Barbaresco...
Τα λευκά κρασιά της Ιταλίας είναι πολύ νεότερα –λιγότερο γνωστά από τους τολμηρούς, κόκκινους ξαδέλφους της. Τα περισσότερα από αυτά με τις γηγενείς ποικιλίες είναι ελαφριά, εύγευστα και προσιτά, κρασιά με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι τραγανά, μαλακά και ιδιαίτερα όξινα. Ακόμη και δημοφιλή σταφύλια όπως το Chardonnay παίρνουν έναν ελαφρώς διαφορετικό, πλουσιότερο χαρακτήρα όταν καλλιεργούνται στην ιταλική γη.


Τα καλύτερα λευκά κρασιά της Ιταλίας αναπτύσσονται, πρώτιστα, στις τρεις περιοχές που αποκαλούνται συλλογικά «Tre Venezie» (κυριολεκτικά, τρεις Βενετίες), το Βένετο, το Trentino alto-Adige και το Friuli-Venezia Giulia, καθώς επίσης και το Piedmont. Το πιο δροσερό βόρειο κλίμα αυτών των περιοχών προσδίδει την τραγανή γεύση στα ιταλικά λευκά κρασιά.


Castello Grinzane Cavour

Πιθανώς το πιο γνωστό ιταλικό λευκό κρασί είναι το Pinot Grigio, που παράγεται στο Βένετο. Αυτό το ελαφρύ, ξηρό λευκό αποτελεί την αυτονόητη πρόταση για το καθημερινό τραπέζι δείπνου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Το Pinot Grigio, στα καλύτερά του, έχει μια λεπτή, λεμονάτη γεύση. Οι λεπτές εμφάσεις εσπεριδοειδών και μια οξύτητα που καθαρίζει τον ουρανίσκο το κάνει αγαπητό σε όλους και, όπως συμβαίνει με κάθε τι εύκολο, υπολείπεται μυστηρίου. To Pinot Grigio πηγαίνει καλά με τα ψημένα στη σχάρα ψάρια, τις σαλάτες και τα θαλασσινά.

Το Soave είναι στενός ξάδελφος του Pinot Grigio. Καλλιεργείται και αυτό στο Βένετο, είναι ελαφρύ, με αρώματα και γεύση λεμονιού, αχυρόχρωμο, ελαφρώς γλυκό και φρουτώδες. Το όνομά του το παίρνει από ένα μικρό χωριό μεταξύ των αμπελοκαλυμμένων λόφων στη σκιά ενός όμορφου και καλοσυντηρημένου κάστρου. Παράγεται από Trebbiano και τοπικά σταφύλια Garganega. Το Soave είναι το πρώτο σε πωλήσεις λευκό κρασί στην Ιταλία και καταναλώνεται νέο (δεν συνιστάται παλαίωση πέραν των τριών ετών από το έτος οινοποίησης). Είναι απολαυστικό και ξεδιψάει, ενώ ταιριάζει πολύ καλά με λεμονάτο κοτόπουλο ή ψάρι (όχι πολύ λιπαρό). Δύο από τα καλύτερα Soave έρχονται και στην Ελλάδα, το Soave Classico του Pra και το Soave Classico του Inama.

Το Orvieto προέρχεται από την Umbria και καλλιεργείται όπως στους ρωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, όπου το θερμότερο κλίμα της Umbria δίνει μια γήινη νότα που δεν βρίσκεται στα κρασιά του Piedmont και του Βένετο. Το κρητιδικό χώμα ασβεστόλιθων δίνει έναν μοναδικό χαρακτήρα σε αυτό το κρασί. Το Orvieto, που πήρε το όνομά του από ένα χωριό πλησίον του τόπου όπου παράγεται, είναι ξηρό κρασί που προέρχεται από τα σταφύλια Trebbiano και Grechetto. Πολύ προσιτό, το Orvieto ταιριάζει με το ψημένο στη σχάρα κοτόπουλο ή με ψητά ψάρια.

Το Verdicchio παράγεται στην ανατολική Ιταλία, κοντά στην Αδριατική ακτή. Είναι ελαφρύ, ξηρό κρασί με καλή οξύτητα που οινοποιείται από τα σταφύλια του ίδιου ονόματος. Το Verdicchio έχει φρουτώδη φρεσκάδα όταν πίνεται νέο. Είναι ξηρό, με τόνους φρέσκου μήλου και λεμονιού. Σχετικά προσιτό, αυτό το κρασί έχει μια πολύ καλή σχέση με τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Από τη νότια Ιταλία παίρνουμε το Fianο Di Avellino και το Greco Di Tufo. Αυτές οι ποικιλίες δημιουργήθηκαν από τους Ρωμαίους και τους Έλληνες αντίστοιχα.


Αν και εστιάσαμε στα ξηρά ιταλικά λευκά, το Moscato d'Asti θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι γεύσεων και απόλαυσης. Κατ’ αρχήν, είναι ένας ημίγλυκος, ημιαφρώδης οίνος. Το Moscato είναι το γνωστό ως Muscat στον υπόλοιπο κόσμο και το Asti είναι κωμόπολη της βορειοδυτικής Ιταλίας στην περιοχή Piedmont. Αυτό το κρασί τείνει να αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα βερίκοκων και ροδάκινων και έχει ισορροπημένη οξύτητα. Είναι θαυμάσιο όταν σερβίρεται μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή με το επιδόρπιο, ιδιαίτερα εάν αυτό συνοδεύεται από φρούτα.

Ίσως τα καλύτερα Moscato d'Asti είναι αυτά του La Spinetta και του Morandino τα οποία και μπορείτε να βρείτε στην ελληνική αγορά. Όπως και τα περισσότερα ξηρά ιταλικά κρασιά, το προτιμούμε σε νεαρές χρονιές. Αποφύγετε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας για πάρα πολλούς μήνες, για να μη χάσετε εκείνες τις πολύτιμες φυσαλίδες που το καθιστούν τόσο ευχάριστο.

Στην υγειά σας!
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
› 
Στην υγειά σας
› 
Επενδύστε σε σαμπάνιες!
› 
Grappa, το ελιξίριο ζωής της Ιταλίας
› 
Απολαύσεις θερινής νυκτός
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς
Ο Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση των γεύσεων και σκοπός του είναι να μεταδώσει αυτή την απόλαυση σε όλους μας... κάτι σαν μεταδοτική αρρώστια δηλαδή. Πίνει, χαμογελά και ταξιδεύει.
« Bloggers