Η αγορά του κρασιού, ένα ακόμα βήμα προς την απόλαυση
1.8.2008 
Σκεφτείτε τον εαυτό σας. Κάθε φορά που μπαίνετε σε μια κάβα, ψάχνοντας κάτι νέο για να δοκιμάσετε, τι είναι εκείνο που σας παρακινεί για να αγοράσετε ένα κρασί;  Μετράει η χώρα προέλευσης, ο παραγωγός, η προβολή του, το φαγητό με το οποίο θα το συνδυάσετε; Τι ρόλο παίζει στην επιλογή σας μια καλή ετικέτα, ή οι λεπτομερείς/ή όχι πληροφορίες στο πίσω μέρος της; Τι ρόλο παίζει ο sommelier του εστιατορίου ή της κάβας στην επιλογή σας;
 
Συνήθως αγοράζουμε κρασί από το σούπερ μάρκετ , την κάβα ή τη λίστα κρασιών ενός εστιατορίου. Μία φαινομενικά απλή διαδικασία, εύκολα μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ατέλειωτες επιλογές που παρουσιάζονται μπροστά μας.
 
Μεταξύ όλων των σταφυλιών, των περιοχών, των διαφορετικών στιλ, των ετικετών και των διαφορετικών χρονολογιών οινοποίησης, δεν είναι έκπληξη, ότι ένας στους τέσσερις αγοραστές κρασιού θεωρεί τον εαυτό του ανυπεράσπιστο μπροστά στον κυκεώνα παραμέτρων που θα πρέπει να συνυπολογίσει για να κάνει την ιδεατή επιλογή- αγορά.
 
Την ίδια αίσθηση αβεβαιότητας έχουν και οι μη υποψιασμένοι συνδαιτυμόνες όταν τους δίνεται η λίστα κρασιού. Το ένστικτο αναζητεί καταφύγιο σε αυτό που του είναι οικείο, σε διαφημισμένους οίκους, γνωστές ποικιλίες σταφυλιών και περιοχές προέλευσης. Πολλές φορές όμως αυτή η πρακτική δε διασφαλίζει την επιθυμητή σχέση ποιότητας- τιμής. Η ανασφάλεια που μας δημιουργεί η περιορισμένη γνώση στο κρασί, ενεργοποιεί το αγελαίο ένστικτο με αποτέλεσμα να μας ξελογιάζει πολλές φορές η διαφήμιση, μια ενδιαφέρουσα ετικέτα και όχι η ποιότητα που τελικά οδηγεί στην απόλαυση. Παραμένουμε έτσι αιχμάλωτοι μέτριων και πολλές φορές υπερτιμημένων επιλογών.
 
Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει στα σούπερ μάρκετ, που ενώ συνήθως έχουν ικανοποιητική επιλογή και ποιότητα κρασιών, τους λείπει ο ειδικός που θα μπορούσε να λύσει απορίες, να δώσει περισσότερες πληροφορίες και φυσικά να  προτείνει κρασιά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίστασης. Εδώ στις παραμέτρους των επιλογών παίζουν ρόλο, εκτός όλων των προαναφερθέντων, οι τυχών εκπτώσεις και οι πόντοι που μπορεί να κερδίσουμε προτιμώντας τη μία ή την άλλη ετικέτα.
 
Θα είχε ενδιαφέρον να υιοθετήσουμε μια διαφορετική στρατηγική όσον αφορά στην αγορά κρασιού. Να εστιάσουμε δηλαδή σε επιλογές, που οι περισσότεροι θα προσπερνούσαν και θα απέφευγαν να δοκιμάσουν. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο βοηθάει στην επιλογή κρασιών με εξαιρετική ποιότητα σε σχέση με την τιμή, αλλά και στην εξάσκηση των αισθήσεων μας και άρα στην εμβάθυνση των γνώσεων μας στο κρασί. Άλλωστε γνώστες, δε μας κάνει η μεγάλη κατανάλωση των ίδιων κρασιών,  αλλά οι διαφορετικές εμπειρίες που μας προσφέρουν τα διαφορετικά κρασιά.
 
Όπως και με τόσα άλλα πράγματα στη ζωή, το κλειδί για την επιτυχία είναι να είμαστε ανοιχτοί στον τρόπο σκέψης μας. Ένα άγνωστο κρασί είναι μια νέα εμπειρία, η οποία μπορεί να είναι καλή ή λιγότερο καλή.
 
Οι παράγοντες που βελτιώνουν τις πιθανότητες εύρεσης της καλύτερης σχέσης ποιότητας-τιμής περιλαμβάνουν:
  • Ανερχόμενες περιοχές
    όπως η Νότια Αφρική, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Ελλάδα
  • Ανερχόμενες ποικιλίες κρασιών
    όπως το Malbec, το Petite Sirah, το Chenin Blanc, το Verdejo
  • Εκτός μόδας ή παρεξηγημένα στιλ κρασιών
    όπως τα απλά Bourgogne, το Moscato d’Asti, το ξηρό Rosé
  • Οικονομίες κλίμακος
    αγορά μεγάλων ποσοτήτων κρασιών σε καλύτερες τιμές,  αγορά απευθείας από τους εισαγωγείς κρασιών
  • Πειράματα
    αγορά κρασιών από άγνωστες περιοχές ή οινοποιημένα από λιγότερο γνωστές ή άγνωστες ποικιλίες ή πρωτότυπων blend. Πειραματιστείτε αγοράζοντας κρασί από μικρότερους παραγωγούς

Follow the leaders

Οι sommeliers είναι γνώστες των νέων τάσεων και στις λίστες τους συνήθως κρύβουν πολλούς θησαυρούς, που μπορούν να εγγυηθούν γευστική απόλαυση και αυτό που λέμε στα ελληνικά value for money. Η καλύτερη στρατηγική είναι η αντιγραφή των τάσεων που μπορείτε να βρείτε σε καλές λίστες κρασιών, ειδικά όσον αφορά στις επιλογές ποτηριού. Στιλ όπως αυτό του Αργεντίνικου Malbec και του Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία ήταν δημοφιλή στα εστιατόρια πολύ πριν κάνουν την παρουσία τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και επειδή οι καιροί είναι χαλεποί... ενδιαφέρουσες λίστες κρασιών μπορείτε να βρείτε στα site γνωστών εστιατορίων (του εξωτερικού προς το παρόν) αλλά και των εισαγωγέων κρασιών στην Ελλάδα.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
› 
Στην υγειά σας
› 
Επενδύστε σε σαμπάνιες!
› 
Grappa, το ελιξίριο ζωής της Ιταλίας
› 
Απολαύσεις θερινής νυκτός
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς
Ο Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση των γεύσεων και σκοπός του είναι να μεταδώσει αυτή την απόλαυση σε όλους μας... κάτι σαν μεταδοτική αρρώστια δηλαδή. Πίνει, χαμογελά και ταξιδεύει.
« Bloggers