Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
2.5.2008 
Όπως κάθε ικανότητα, η γευσιγνωσία απαιτεί συνδυασμό τεχνικής και εμπειρίας. Με την άσκηση και την επανάληψη γίνεσαι όλο και καλύτερος. Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις και τη μνήμη, ένας γευσιγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει το είδος του σταφυλιού, τη χρονιά, την περιοχή προέλευσης ακόμα και τον οίκο από τον οποίο προέρχεται. Αυτός βέβαια είναι ο μύθος! Η τυφλή γευσιγνωσία έχει ως στόχο να κατανοήσει το κρασί και όχι να το ξεσκεπάσει. Μέσα από τη συμφωνία του συνόλου των αισθήσεων και τη σύγκριση με τα αποτυπώματα που άφησαν μνήμες προηγούμενων γευστικών δοκιμών, αποκρυπτογραφούμε τη βιογραφία του κρασιού, την ιστορία του. Κάθε μπουκάλι κρασί μεταφέρει ένα μήνυμα, είναι η ενσάρκωση συγκεκριμένης γης και χρόνου αιχμαλωτισμένη με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση του γευσιγνώστη.
 
Το κρασί είναι καταλύτης. Η προσπάθεια να το κατανοήσουμε μέσα από τις γευστικές δοκιμές και την ανταλλαγή απόψεων με άλλους δημιουργεί δυνατούς δεσμούς ανάμεσά μας. Ένα καλό κρασί δημιουργεί κώδικες επικοινωνίας με τους συνδαιτυμόνες μας και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να περνάει ασχολίαστο! Είναι πολύ εύκολο να περιγράψουμε κάτι που αισθανόμαστε, η μόνη προϋπόθεση είναι να θέλουμε να το προσέξουμε.
 
Το τεχνικό κομμάτι της γευσιγνωσίας αποτελείται από μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων που μας βοηθούν να αντιληφθούμε τις ιδιαιτερότητες του κρασιού.
 
Είναι όμως πολύ σημαντικές και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώνεται η γευσιγνωσία. Δεν μπορείτε να περιμένετε πολλά από μια γευσιγνωσία σ’ ένα πλαστικό ποτήρι από τη μία, αλλά και από την άλλη, το αποστειρωμένο περιβάλλον λευκού δωματίου με λευκά τραπεζομάντιλα, άοσμο και υπό το φως της ημέρας θα κλέψει τη μαγεία από την τελετουργία της γευσιγνωσίας. Για τη μέγιστη απόλαυση και κατανόηση του κρασιού, σερβίρετέ το κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με φίλους, δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα όπου τόσο το κρασί όσο και οι καλεσμένοι σας θα αισθάνονται άνετα να εκφραστούν χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Και μην ξεχνάτε, η γευστική δοκιμή ουδεμία σχέση έχει με δοκιμασία! Στόχος είναι η προσωπική σας –υποκειμενική– άποψη και όχι η εύρεση των σωστών απαντήσεων.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
› 
Στην υγειά σας
› 
Επενδύστε σε σαμπάνιες!
› 
Grappa, το ελιξίριο ζωής της Ιταλίας
› 
Απολαύσεις θερινής νυκτός
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς
Ο Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση των γεύσεων και σκοπός του είναι να μεταδώσει αυτή την απόλαυση σε όλους μας... κάτι σαν μεταδοτική αρρώστια δηλαδή. Πίνει, χαμογελά και ταξιδεύει.
« Bloggers