So much wine so little time!
7.7.2008 
Για να εκτιμήσουμε ένα καλό κρασί, είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν οι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών και το πώς αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζονται μέσα από το κρασί. Το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Zinfandel είναι ερυθρά σταφύλια, αλλά στο κρασί η προσωπικότητά τους εκφράζεται πολύ διαφορετικά.
 
Ακόμα και αν καλλιεργηθεί σε διαφορετικές περιοχές προέλευσης και οινοποιηθεί χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, ένα μονοποικιλιακό κρασί επιδεικνύει πάντα ορισμένες ιδιότητες οι οποίες είναι έμφυτες στην προσωπικότητα του σταφυλιού. Το Μοσχάτο πρέπει να είναι άκρως αρωματικό, το Sauvignon Blanc έχει έναν φυτικό συνήθως χαρακτήρα, το Zinfandel έχει γεύση πιπεράτη και νότες άγριων μούρων. Το Cabernet Sauvignon χαρακτηρίζεται από τις γεύσεις δαμάσκηνων, σταφίδων, μαύρων κερασιών και από τις στιβαρές τανίνες. Η κατανόηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (γεύση και αρώματα) και η δυναμική του σταφυλιού στην πάροδο του χρόνου είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία ενός, πολλές φορές, «μεγάλου» κρασιού. Για παράδειγμα, ένα μοσχοφίλερο δεν έχει τη δυνατότητα παλαίωσης πέρα των δυο-τριών χρόνων, σε αντίθεση με μια λευκή Σαντορίνη (ασύρτικο) που έχει δυνατότητα παλαίωσης 12-13 χρόνων εάν η χρονιά και οι συνθήκες συντήρησης το στηρίξουν.
 
Στην Ευρώπη, τα καλύτερα κρασιά ξεχωρίζουν πρωταρχικά από τη γεωγραφική τους ονομασία προέλευσης. Στον υπόλοιπο κόσμο –όπως στην Αμερική, Αυστραλία, Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία– είναι πιο απλά τα πράγματα και όχι τόσο γεωγραφικά και νομοθετικά σύνθετα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για παράδειγμα, ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η χαρτογράφηση των περιοχών όπου συγκεκριμένες ποικιλίες καλλιεργούνται καλύτερα, ενώ στην Αυστραλία το κράτος προσπαθεί να βρει πόρους για να επιχορηγήσει τη χαρτογράφηση. Από το Νέο Κόσμο περιμένουμε ένα αρκετά αλκοολικό κρασί, ιδιαίτερα πλούσιο, με γεμάτο σώμα (ευχάριστο και ευκολόπιοτο).Ένα κρασί από την Ευρώπη, αντίθετα, το χαρακτηρίζει η πολυπλοκότητα, η φινέτσα, η ευγένεια και η κομψότητα.
 
Η Ευρώπη, με μια πιο μακροχρόνια ιστορία όσον αφορά το ταίριασμα των ποικιλιών σταφυλιών με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, έχει προσδιορίσει τη γενέτειρα πατρίδα τους: Το Chardonnay και το Pinot Noir, για παράδειγμα, είναι τα σημαντικότερα σταφύλια στην περιοχή της Βουργουνδίας (Burgundy). Το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Cabernet Franc και το λεπτοκαμωμένο και φινετσάτο Verdot είναι τα κόκκινα σταφύλια του Μπορντώ. Το Syrah εξουσιάζει τα βόρεια κόκκινα στην περιοχή του Ροδανού (Rhône). Το Barolo και to Barbaresco αποτελούνται από 100% Nebbiolo, αλλά οι διαφορετικές περιοχές παράγουν διαφορετικές μορφές του. Στην Τοσκάνη, το Sangiovese αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του Chianti, ενώ ένας διαφορετικός κλώνος Sangiovese χρησιμοποιείται για το Brunello Di Montalcino.
 
Ο χαρακτήρας και οι ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας σταφυλιών μάς βοηθάει να επιλέξουμε ευκολότερα το στυλ του κρασιού που μας αρέσει περισσότερο. Πόσες φορές δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια τεράστια λίστα κρασιών με μεγάλη επιλογή διαφορετικών ετικετών, ποικιλιών, χωρών προέλευσης και χρονολογιών. Πως θα επιλέξουμε το κρασί που θα συνοδεύσει το δείπνο μας; Η ποικιλία του σταφυλιού θα μας αποκαλύψει αρώματα και δυνατότητα παλαίωσης και, σε συνδυασμό με τη χώρα προέλευσης, τις δυνατότητες των άγνωστων κρασιών που έχουμε μπροστά μας. Ανάλογα με την περίσταση, μπορούμε να επιλέξουμε με χαμηλό ρίσκο ένα κρασί που θα συνοδεύσει επάξια το δείπνο μας ή ακόμα ακόμα το μεσημεριανό μας.
 
Οι ποικιλίες σταφυλιών και οι χώρες προέλευσης αποτελούν το βασικό πρώτο βήμα για τη σωστή επιλογή ενός εκλεκτού κρασιού. Χαρακτηριστικά όπως η χρονιά οινοποίησης, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η πυκνή ή αραιή φύτευση του αμπελιού, η ποσότητα της συγκομιδής, ο τρόπος καλλιέργειας, το στυλ οινοποίησης, η χρήση ή όχι βαρελιών (μικρών, μεγάλων, νέων ή παλαιότερων), η παλαίωση ή όχι του κρασιού, το στυλ ή όχι νεοκοσμικών κρασιών είναι απαραίτητα στοιχεία μιας ακόμα πιο σωστής και ολοκληρωμένης αξιολόγησης ενός κρασιού.
 
Μην πανικοβάλλεστε! Τις παραπάνω γνώσεις χρειάζεται να τις έχει ο sommelier στον οποίο απευθύνεστε και στου οποίου τις συμβουλές αφήνεστε. Στο γονδολιέρη που θα σας οδηγήσει σε ένα ακόμα ταξίδι απολαύσεων!
 
Chardonnay-wine-grapes Gewurztraminer-Bridgeview
  
Pinot-Gris-Bridgeview Riesling-Bridgeview
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
› 
Στην υγειά σας
› 
Επενδύστε σε σαμπάνιες!
› 
Grappa, το ελιξίριο ζωής της Ιταλίας
› 
Απολαύσεις θερινής νυκτός
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς
Ο Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση των γεύσεων και σκοπός του είναι να μεταδώσει αυτή την απόλαυση σε όλους μας... κάτι σαν μεταδοτική αρρώστια δηλαδή. Πίνει, χαμογελά και ταξιδεύει.
« Bloggers