Το κουίζ της βδομάδας
9.11.2011 - 11:15:13 AM 
Πόσο γνωρίζετε τις τάσεις της μόδας; Ξέρεις τα πάντα για τους συνδυασμούς χρωμάτων και υφασμάτων; Τι διαφοροποιεί τις καλοντυμένες από τις κακοντυμένες σταρς; Είναι το ωριόπλουμο  φόρεμα φέτος του συρμού ή να πάρεις τον επόμενο συρμό φορώντας το διαχρονικό little black dress; Παχαίνουν οι κάθετες ρίγες ή οι οριζόντιες; ‘Η δε φταίνε οι ρίγες και τα περίτεχνα ντεσέν, που η περιφέρεια σου θυμίζει αυτή της Β' Αθηνών και φταίει αυτός που πταίει πάντα, δηλαδή οι τηγανιτές πατάτες; Να φορέσεις το έντονο το καναρινί ή θα μοιάζεις με σημαντήρα ακροθαλασσιάς εις στο πέλαγος; Να αγοράσεις το παλτό σου σε κόκκινη απόχρωση ή θα σου συστήνουν οι φίλοι και οι γνωστοί να μην περπατάς μόνη σου στο δάσος, όταν ο λύκος είναι εκεί; Να αγοράσεις ένα λεοπάρ αμάνικο οικολογικό γουναρικό ή να προτιμήσεις τη ζέβρα, που είναι φυτοφάγο ζώο και ταυτίζεστε διατροφικά αλλά και στην κατσιβελιά; Να προτιμήσεις τις κλειστές σου γόβες ή να τολμήσεις καλτσάκι με πέδιλο και οι περιστάσεις να σε φέρουν στο σημείο αυτό της ύψιστης δημιουργίας-εφευρετικότητας της αδιάβροχης κάλτσας;
 
Τέτοια αναπάντητα ερωτήματα, που ταλανίζουν τη μέση Ελληνίδα θα απαντηθούν σήμερα δίνοντας γροθιά στην καθεστηκυία τάξη του τζιν - t-shirt και σετ φόρμας και όλες θα ατενίζουμε το μέλλον με σχεδόν απόλυτη αισιοδοξία και παραιτούμενη υπαισθησία. Ώδε, θα μοσχοβολάμε όλες σαν ολάνθιστος μυρτώνας της Μαντζουρίας και τα ενδυματολογικά μας παραστρατήματα θα χαθούν στο βάθος χρόνου. Και ως πρωτεργάτρια της επαντάστασης αυτής με τίτλο «Δημοκρατική Στιλιστική Ανταρσία», θα βγάλω αφίσες με τη φάτσα μου, όπου θα ξεπετάγομαι μέσα από ένα πιάτο αχνιστής φασολάδας (για να συγκινήσω και το εθνικό αίσθημα) και να μπορείτε και εσείς να προβείτε επιτέλους σε τελετές δοξασίας και λατρείας της στιλιστικής ευφυίας μου.
 
Και τώρα που τελείωσε ο παραλογισμός, ας αρχίσουν οι χοροί...
 
 
ΚΟΥΙΖ ΠΡΩΤΟ
Eίναι μία λέξη, που για να τη γνωρίζεις πρέπει να είσαι τω όντι πανεπιστήμων της μόδας. Είναι μία περιγραφή ενδυματολογικού προσανατολισμού, που για να αξιολογηθεί με το στρογγυλό μηδενικό μετά το κοσμοϊστορικό 1, προϋποθέτει πακτωλό καλουδιών, αξεσουάρ και γενικότερα υφασμάτινων αγαθών. Αλώβητες βγαίνουν μόνο οι κυρίες που γνωρίζουν ότι στα συνδυαστικά εγχειρήματα υφών και χρωμάτων μπορεί να αποβούν εκλάμψεις στιλιστικής έμπνευσης.
 
Δεν πρέπει, όμως, η ταύτιση και σύμπνοια με τη συγκεκριμένη γενικότερη τάση της μόδας να σε οδηγήσει στο ονομαστό και ξακουστό αποτέλεσμα του «τρικούβερτου βαμβακερού γιουβαρλακίου». Οι όγκοι πρέπει να παραμείνουν μετριασμένοι και τα χρώματα σε μία μερίδα αποχρώσεων (είτε παστέλ είτε πιο έντονα είτε από την πιο ανοιχτή στην πιο σκούρα απόχρωση του χρώματος).
 
Την προαναφερθείσα στιλιστική ημέτερη επιλογή την υποστηρίζουν και οι μεγάλες σταρς της υφηλίου και έτσι κάνουν όνομα στην πιάτσα και τις γνωρίζει όλος ο ντουνιάς και μιλάει γι’αυτές όλος ο τύπος με τα καλύτερα και τα πιο σαφή λόγια για το ντύσιμό τους. Αυτές δεν κάνουν τίποτα το εξαιρετικό και εντελώς περίτεχνο. Απλά, εκμεταλλεύονται την πληθώρα ενδυμάτων, που διαθέτουν με τον πιο ορθόβουλο τρόπο και γνωρίζοντας ότι το παρδαλό και το κιτς εμίσησαν πολλοί, τον στιλιστικό οίστρο όμως... ΟΥΔΕΙΣ! Έχουν αντάμα και τους στιλίστες και βάζουν το ένα ρούχο πάνω από το άλλο με τόσο πετυχημένο και ιδιάζοντα τρόπο, που ούτε κόσμημα δε χρειάζονται για να προσθέσουν λίγη λάμψη στο μούντο τοπίο των μεγαλουπόλεων. Και εκεί ανάμεσα στο καυσαέριο και τη σκόνη, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα άγχη, την αναζήτηση του ταξί και την αποφυγή σηψιγόνων περιττωμάτων από τα pavements, ξεπροβάλουν γιλέκα πάνω από ζακέτες, τζιν φθαρμένα με κολάν σε έντονα prints, μπλούζες και πουκάμισα, φουλάρια μπερδεμένα... και όλα αυτά σε ένα συμπαγές σύνολο ευφυούς ρουχισμού! Εύγε στα κορίτσια... εύγε!
Ποιά λέξη ψάχνουμε;
 
 
ΚΟΥΙΖ ΔΕΥΤΕΡΟ
Τάση ρουχισμού με εναλλακτικές ονομασίες όπως «μπερδε-way», «ανακάτεψα όλα τα υλικά μπας και βγει τίποτα εδώδιμο», μπακλαδοκατάιφο και άλλα τέτοια μαγειρέματα, χρήση μίξερ και οξύνους συνδυασμού ποιοτήτων.
 
Η ειδοποιός διαφορά με την τάση του πρώτου κουίζ είναι ότι το σύνολο εδώ μπορεί να παραμένει λιτό και τα ενδύματα στην καταμέτρηση τους δύο, αλλά η μίξη των διαφορετικών υφών να έχει αναβαθμίσει τόσο το γενικότερο αποτέλεσμα, που η Kate Moss να φωνάξει «ΩΣΑΝΝΑ... ΩΣΑΝΝΑ!». Και εκεί πάνω στις επεφημίες και τα χειροκροτήματα, η γυναικεία αυταρέσκια αποδεικνύει περίτρανα πως την αντέχει το σχοινί και δεν είναι μόνο «αού και ιστορία», αλλά βάζει θεμέλια και βάσεις για τις επόμενες γενιές θηλυκών τέκνων, που θα έρθουν σε αυτό τον δόλιο κόσμο και θα θέλουν να βρουν τις περιβόητες ρίζες για να ξεδιπλώσουν το ρουχιακό τους προπηλακισμό για τις παλαιότερες τάσεις της μόδας και την ανάδειξη νέων. Και εκεί πάνω στην αγχίνεια την ενδυματολογική, η μαιευτική του Σωκράτη θα βρει το νέο νόημα της, γιατί θα εκμαιεύσουν τα καλύτερα και θα αναδείξουν νέα.
 
Ώδε, καπιτονέ και βαμβάκι συνδυάζονται. Σατέν και δέρμα, επίσης! Μαλλί και τούλι σίγουρα... και πάει λέγοντας σε αυτό το δρόμο, που χάραξαν τα μεγάλα ονόματα της μόδας. Ό,τι πιο περίπλοκο μπορείς να σκαρφιστείς, μπορεί τελικά να ταιριάξει και να είναι όμορφο και ωραίο. Με το συγκεκριμένο ύφος καθολικού στιλ μπορείς να αξιοποιήσεις και ρούχα από παλαιότερες σεζόν και να μην τα φάει η μαρμάγκα, αλλά να τα φάνε με τα μάτια τους οι υπόλοιποι που έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη φιλότη σου για το έξωθέν σου, το οποίο, όμως, πηγάζει από ένα φροντισμένο έσωθεν. Ένθεν κακείθεν, θα το πραγματοποιήσεις το υπέρλαμπρο και φωτεινό συνολάκι ευθαρσώς και προκλητικώς και μπράβο σου!
 
Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος, αλλά η δυνατότητα τελικής κοσμογονικής και πλήρους αίγλης εικόνας υπέρτατη και την ευκαιρία δε θέλουμε να τη χάσουμε... σωστά;!
 
Ποιά λέξη ψάχνουμε;
 
 
Τις βρήκατε; Για να μη σας αφήσω στο σκότος, σας έχω δώσει τις απαντήσεις πιο κάτω! Αυτές, λοιπόν, είναι δύο βασικές τάσεις ντυσίματος, στις οποίες έχει στηριχθεί όλο το σύχγρονο ενδυματολογικό γίγνεσθαι και όλες πρέπει να τις γνωρίζουμε και να τις χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, πιστοποιούν αυτό που λέω πάντα... τίποτα δεν πετιέται και όλα μπορούν να φορεθούν ξανά και ξανά ανοίγοντας νέους δρόμους στους καθημερινούς σας πειραματισμούς. Enjoy!
 
(Tα υπόλοιπα αναπάντητα ερωτήματα, που σας ταλανίζουν, θα τα απαντήσω σε άλλο κείμενο-κολοσσό της μόδας! Αναμένετε!)
 
 
Υ.Γ. πρώτον: «Μπαμπά, δώσε μου το κοντίσιονερ!»... μου δίνει το σαμπουάν. Δεύτερη προσπάθεια: «Είναι αυτό που έχει για βάση το καπάκι του!»... μου δίνει το αφρόλουτρο. Τρίτη ύστατη προσπάθεια: «Δεν είναι αυτό... το άλλο!»... μου δίνει το ψαλίδι για τις μπούκλες. «Που να σου πω, να μου δώσεις το σέρουμ για λείανση!». (Τα υπόλοιπα που δε με συμφέρουν, απλώς τα παραλείπω!)
 
Y.Γ. δεύτερον: ‘Ήθελα να πω στον ομοτράπεζο μου: «Αν ξανακάνεις παπάρα με το ψωμί στην κοινόχρηστη λαδερή επιφάνεια της χωριάτικης σαλάτας, θα ασκήσω βέτο!»... ΟΥΓΚ!
 
Υ.Γ. τρίτον: Ιδιαίτατο σχόλιο καμακίου στο δρόμο: «Αν ήσουν εποχή, θα ήσουν four season!»... μου βγήκε το σοκολατούχο γάλα από το ρουθούνι, αλλά άξιζε!
 
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1.  Το γιούπι για για, γιούπι γιου πι για... “Layering”!
2. Το κομψότατο και στην αντιπέρα όχθη της υπαισθησίας ντυσίματος “Mix’n’match”!

 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Αξε(σε)σουάρ για δολοφόνους
› 
Πες του... τι να το κάνω το παλτό στην έρημο;! (part one)
› 
Μεθεόρτια μόδας vol. 1
› 
Αν ήμουν άντρας…
› 
Ουσίες και οινοπνεύματα
© ΙΣΤΟΣ 2024
Βέρα Φραντζή
Η Βέρα Φραντζή από το 1986 και ύστερα άρχισε να ντύνεται…! Διαπίστωσε στη συνέχεια πως και άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό... όχι όμως με τόση επιτυχία! What a disaster…!
« Bloggers