Η πασχαλιά και οι λαμπριές
16.2.2009 - 10:28:39 AM 
Οταν έχεις ένα αμπέλι και μία πασχαλιά και το αμπέλι σου κουτσουλάει την αυλή, ώσπου να τρυγηθεί, αφού βρίσκεται πάνω σε περγκουλιά, υπάρχει μιά λύση που δεν απαιτεί δεκατισμό των φυτών.
Να βάλεις την πασχαλιά ως αναρριχώμενη οπτασία στα σκαλώματα, ενώ το αμπέλι ναξαπλωθεί παρά τους τοίχους, ιδικούς και ξένους, παρακάτω.
Αυτά και έπραξα διά της στιβαρής χειρός του Ανέστη, λατόμου και ερασιτέχνη αμπελουργού που θα πάρει ως αντίδωρο τα τσαμπιά που θα αφήκουν οι μέλισσες και οι ρούβελες.
Πασχαλιές βέβαια εδώ λένε τις γλυτσίνες. Τις δικές μας πασχαλιές τις αποκαλούν λαμπριές. Είναι αλήθεια ότι δεν έχω δει συχνά εδώ λαμπριές. Σε ένα νησί με τέτοια βλάστηση, οι λαμπριές είναι σπάνιες, όπως και τα χωνάκια. Δεν  ξέρω γιατί, και αυτά που υποψιάζομαι δεν αρκούν μήτε γιά μισή πρόταση.
¨Ενα, απεναντίας, ξέρω τι λένε: το λάδι με οξύτητα έως ένα. Κυκλοφορεί και δυάρι, τριάρι, έως και εικοσιπεντάρι. Φέτος είχε ιδανικές συνθήκες, αέρηδες ορθώς τοποθετημένους, σοφά ριγμένον υετό, καθόλου δάκους, οπότε όλοι βγάζουν ενάρια.
Ήρθε ο μπαρμπανίκος και μας ήφερε ένα τρίκιλο ενάρι, όντως ελαφρύ και γευστικό.Ο όρος είναι ελαφρώς σολοικος, αλλα σε μέρος που φημίστηκε γιά τα σαπούνια του, δεν περιμένω γλωσσικές επεξεργασίες.Πράγμα που αναμένω γιά τις πασχαλιές.

 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παγωνιέρα
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Ο γεροντισμός, τελευταίο στάδιο της πολιτικής ζωής
› 
Η αλλαγή των φώτων
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers