Επενδύστε σε σαμπάνιες!
5.12.2008 
Είναι γνωστό ότι το κρασί δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή και τη χρονιά οινοποίησης. Έχει να κάνει επίσης με τις αισθήσεις, το περιβάλλον και την παρέα.

 
Το κρασί, επίσης, δεν είναι μόνο για να το πιεις· μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί πολύτιμο αγαθό. Η επένδυση σε αυτό αυξάνεται γεωμετρικά κάθε χρόνο και οι καλύτεροι «παίκτες» γνωρίζουν πώς να βρίσκονται μπροστά από την εποχή τους.


Μεγάλη ευκαιρία φαίνεται να υπάρχει στη Σαμπάνια. Το γνωστό ρητό «αγοράστε τώρα, πιείτε τώρα» μας δίνει την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις παλαιότερες χρονιές ως επένδυση.

 
Όταν μιλάμε για δυνατότητα επένδυσης στο κρασί, σπάνια το μυαλό μας πηγαίνει στη σαμπάνια. Αλλά γιατί όχι; Είναι δυσεύρετο προϊόν, αρκετά ακριβό, έχει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης (αν και συνήθως σε μικρότερο βάθος χρόνου απ’ ό,τι τα κρασιά του Bordeaux), το επιζητούν οι έχοντες τα προς το ζην και έχει μεγάλη δημοτικότητα και σεξαπίλ.

 
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες παράγοντες όσον αφορά στο γιατί η σαμπάνια μπορεί να είναι προσοδοφόρα επένδυση είναι ότι, όπως είπαμε ήδη, καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό άμεσα. Δεν ακούς στην Ελλάδα πολλούς να έχουν στην κάβα τους σαμπάνια, όπως κάνουν με άλλα κρασιά. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαθεσιμότητας του προϊόντος. Οι ποσότητες που μπορούν να φέρνουν στην Ελλάδα οι εισαγωγείς εξαντλούνται μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.


Ας παρατηρήσουμε λοιπόν τις τιμές των παλαιωμένων Champagnes, τουλάχιστον των συλλεκτικών. Γι’ αυτή μας την άσκηση δεν θα ασχοληθούμε με το ποιος οίκος είναι καλύτερος ή με το ποιες θα έπρεπε να πίνουμε –τις single-grower Champagnes ή τις «σπιτικές» Champagnes όπως οι Krug και Dom–, αλλά εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επενδύουμε σε κρασί που δύναται παλαίωσης και επένδυσης.


Μετατρέποντας όλα τα παραπάνω σε αριθμούς και όσον αφορά στην αποδοτικότητα μιας τέτοιας επένδυσης, σας παραθέτω τις τιμές της πιο πρόσφατης δημοφιλούς χρονιάς, του 1996.


Η σαμπάνια 1996 Krug CdM ανέρχεται στα 14.101 δολάρια το κιβώτιο.


Η σαμπάνια Salon Le Mesnil του 1996 πωλείται στα 3.441 δολάρια το κιβώτιο.


Η σαμπάνια Louis Roederer Cristal του 1996 ανέρχεται στα 4.700 δολάρια το κιβώτιο.


Η Billecart-Salmon του 1996 στα 3.658 δολάρια το κιβώτιο.


Αυτές είναι τιμές δημοπρασιών, αλλά τι σημαίνουν τελικά; Εάν θυμηθούμε ότι η Krug ήταν η πιο ακριβή σαμπάνια από τις παραπάνω όταν πρωτοβγήκε στην αγορά, με αρχική τιμή γύρω στα 350 δολάρια, ενώ οι υπόλοιπες με αρχική κάτι λιγότερο από 100 δολάρια, βλέπετε την αξία. Για να το πούμε διαφορετικά, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα κρασί του '96 από το Bordeaux με αρχική τιμή στα 350 δολάρια που τώρα πωλείται πάνω από 1.000 δολάρια το μπουκάλι (εκτός του Petrus).


Εάν ήδη ασχολείστε με αυτό το είδος επένδυσης και στην ερώτηση εάν θα έπρεπε να αφήσετε τα Bordeaux για χάρη των «bubbles», η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Εάν όμως μπορούμε να διευρύνουμε το φάσμα δραστηριοτήτων μας ακόμα και στην περίπτωση της περιορισμένου εύρους επένδυσης στο κρασί, γιατί όχι!
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
› 
Στην υγειά σας
› 
Επενδύστε σε σαμπάνιες!
› 
Grappa, το ελιξίριο ζωής της Ιταλίας
› 
Απολαύσεις θερινής νυκτός
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς
Ο Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση των γεύσεων και σκοπός του είναι να μεταδώσει αυτή την απόλαυση σε όλους μας... κάτι σαν μεταδοτική αρρώστια δηλαδή. Πίνει, χαμογελά και ταξιδεύει.
« Bloggers