Στην υγειά σας
19.1.2009 
 
Μια από τις σημαντικότερες και πιο εξεζητημένες γευσιγνωσίες έλαβε χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, αφού είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε διαφορετικές χρονιές ένα από τα κορυφαία κρασιά του Bordeaux, το CosDEstournel. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρόσθεσε στη γευσιγνωσία αυτή η παρουσία του προέδρου του πιο συζητημένου Cru,JeanGuillaumePrats. Γόνος της ομώνυμης επιφανούς οικογενείας, δεν αναλώνεται σε εξηγήσεις, απολαμβάνει την αφθονία των απανταχού καταξιωμένων κρασιών του οίκου του και παραμένει δημιουργός ενός αληθινά σπουδαίου κρασιού.



Είναι ένας άνθρωπος που ταξιδεύει περισσότερες από 100 μέρες το χρόνο και υποστηρίζει πως πολλές φορές ένα κρασί λέει πιο πολλά για τον πολιτισμό και την ιστορία μιας χώρας απ’ ό,τι μια επίσκεψη εκεί. «Μια ενημερωμένη κάβα είναι το πιο σύγχρονο ταξιδιωτικό γραφείο του πλανήτη».

 
Ο ίδιος περιγράφει το CosDEstournel ως ένα κρασί με άρωμα ανατολής, με κομψότητα, ακρίβεια, φινέτσα και πολυπλοκότητα. Θεωρεί ότι ο ελληνικός αμπελώνας προκαλεί το ενδιαφέρον και έχει μεγάλη προοπτική λόγω του καλού κλίματος, των υποσχόμενων γηγενών ποικιλιών και της στρατηγικής θέσης της χώρας μας. Αναγνωρίζει τη δυναμική παρουσία των κρασιών του Νέου Κόσμου σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ετικέτες, κυρίως σε επίπεδο ενός καλού καθημερινού κρασιού. Τα θεωρεί καλά κρασιά, με ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο στυλ, όχι ιδιαιτέρως ακριβά, κάνοντας σκληρό αλλά κι ενδιαφέρον το παιχνίδι του ανταγωνισμού.

 
Το Bordeaux βέβαια παραμένει γι’ αυτόν η σημαντικότερη αμπελουργική ζώνη του κόσμου. Οι συνεχείς έρευνες που συντελούνται εκεί, η δοκιμή νέων ιδεών με την πρόκληση του να μην αλλάξει η κατά παράδοση ποιότητα παρά μόνο αν μπορεί να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, το Πανεπιστήμιο του Bordeaux –ένα κορυφαίο, καταπληκτικό διαδραστικό κέντρο εκπαίδευσης για όλον τον κόσμο– και το μέγεθος του οινικού Bordeaux αποτελούν τους παράγοντες επιτυχίας και πρωτοπορίας του.


Η επιτυχία των Prats όμως αναδεικνύεται καταλυτικά μέσα από το κρασί τους –εδώ κολλάει και το γνωστό άσμα «τα λόγια είναι περιττά…». Η αυλαία της γευσιγνωσίας άνοιξε με το συγκλονιστικό λευκό κρασί της οικογένειας που για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα (μόλις δεύτερη χρονιά οινοποίησης), Cos D’ Estournel από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc και Semillon, χρονολογίας 2006. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια τα μεγάλα ερυθρά Cos D’ Estournel στις χρονιές 2003, 2000, 1996, 1995, 1985 και 1970. Κρασιά πραγματικά εξαιρετικά, σπάνια και απευθείας από το κελάρι του Chateau. Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε όλες αυτές τις χρονιές στην εταιρεία ΝΑ.ΜΕ[1], την οποία πρέπει και να ευχαριστήσουμε για τη διοργάνωση αυτής της μοναδικής βραδιάς.
 

Τα καλύτερα κρασιά για άμεση απόλαυση είναι το Cos D’ Estournel 1970 (με δυνατότητα περαιτέρω παλαίωσης στα 5-6 χρόνια) και το Cos D’ Estournel 1985 με δυνατότητα παλαίωσης 10-12 χρόνια. Οι νεότερες χρονιές αποτελούν εξαιρετική επένδυση, αφού μπορούν να πορευτούν για αρκετές δεκαετίες ακόμα χωρίς όμως να αποκλείουν και την άμεση απόλαυση.

 
Ένας παράδεισος γεύσεων και αρωμάτων στο στόμα σας.

 
Στην υγειά σας!
 


[1] Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9943845

 

 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
› 
Στην υγειά σας
› 
Επενδύστε σε σαμπάνιες!
› 
Grappa, το ελιξίριο ζωής της Ιταλίας
› 
Απολαύσεις θερινής νυκτός
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς
Ο Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση των γεύσεων και σκοπός του είναι να μεταδώσει αυτή την απόλαυση σε όλους μας... κάτι σαν μεταδοτική αρρώστια δηλαδή. Πίνει, χαμογελά και ταξιδεύει.
« Bloggers