Απολαύσεις θερινής νυκτός
17.6.2008 
Για τους σνομπ και «καλά» γνώστες αποτελούσε ταμπού... που όμως δεν παύει να κερδίζει καθημερινά χιλιάδες θαυμαστές. Μπορείτε να το βρείτε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία. Εμείς το ανακαλύψαμε και στην Τυνησία. Ένας εφήμερος σύντροφος που σε συνοδεύει αρμονικά, ιδιαίτερα τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, και ταιριάζει απόλυτα με τις περισσότερες επιλογές σου. Είναι δροσερό και ελαφρύ με, συνήθως, περιορισμένο χρόνο ζωής και έντονη γοητεία.
 
Ένα δροσερό μπουκάλι ροζέ κρασί έχει αρκετή οξύτητα για να ταιριάζει απόλυτα με θαλασσινά (όπως ψάρια και γαρίδες), ενώ συνάμα, αφού δεν παύει πρακτικά να ανήκει στην οικογένεια των ερυθρών κρασιών, έχει το απαιτούμενο σώμα για να συνοδεύσει επάξια οτιδήποτε ψητό ζητάει η ψυχή σας. Σολομός, μπιφτέκια, πίτσα, χωριάτικο λουκάνικο… ακόμα και η μπριζόλα συνοδεύεται απολαυστικά από ένα δροσερό, ποιοτικό μπουκάλι ροζέ κρασί.
 
Μπορεί να σε ξελογιάσει εύκολα και ίσως αυτό τελικά φταίει για την κακή του φήμη· είναι «εύκολο κρασί». Ίσως βέβαια να φταίει και το αμαρτωλό του παρελθόν. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Μα φυσικά οι δημόσιες σχέσεις και το πάθος των παραγωγών που δεν παρασύρθηκαν από την πλειονότητα των κακών κριτικών, το βιασμό της έννοιας και την εκμετάλλευση της μαζικής παραγωγής και χαμηλής ποιότητας.
 
Καλά όλα αυτά... και ποιο θεωρείται καλό ροζέ κρασί; Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ο sommelier κάβας στου οποίου τις γνώσεις αφήνεστε κάθε φορά που θέλετε να αγοράσετε ένα κρασί!
 
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καταγράψτε τις παρακάτω οδηγίες για ναυτιλλομένους:
  • Τα ευρωπαϊκά ροζέ είναι ξηρά καλοφτιαγμένα κρασιά. Είναι συνήθως πιο ανοιχτόχρωμα από εκείνα του νέου Κόσμου αλλά με πιο ενδιαφέρουσες νότες και πιο ισορροπημένη οξύτητα. Προσωπικά, αγαπημένα είναι τα κλασικά blend Syrah-Grenache από της περιοχές του Ροδανού, της Προβηγκίας και της Νότιας Γαλλίας.
  • Τα κρασιά από την Αμερική και την Αυστραλία, όπως και τα περισσότερα Νεοκοσμικά, είναι μονοδιάστατα και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Φωτεινές εξαιρέσεις, παραγωγοί από την California και το Oregon οι οποίοι φτιάχνουν εξαιρετικό ξηρό ροζέ από τις ποικιλίες syrah, Grenache και Pinot noir.
  • Σε κάθε περίπτωση, έχουν μεγάλη γκάμα χρωματικών αποχρώσεων, από το ανοιχτό κοραλλί έως το τριανταφυλλί ροζ, όμως προσέξτε το υπερβολικό πορτοκαλί ή έντονο ροζ σημαίνει είτε χαμηλή ποιότητα ή ένα κρασί εξελιγμένο... που έχει χάσει το τρένο!
  • To ροζέ κρασί σε κάθε περίπτωση δεν προτείνεται ως επένδυση. Είναι κρασί που έχει ως στόχο να μοιράζεται και να μοιράζει εφήμερη απόλαυση!

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
  • Γαλλία: BANDOL “COEUR DE GRAIN” DOMAINE OTT, 2006
    SANCERRE “COMTE LANFOND” DE LADOUCETTE, 2006
    CHATEAU D’ESCLANS –LES CLANS - SACHA LICHINE, 2006
    WHISPERING ANGEL, SACHA LICHINE, 2006
  • Ιταλία: CORALE, POGGIO ALLE SUGHERE, 2006
  • Ελλάδα: ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ, ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ, 2006
    SYRAH ΑΒΑΝΤΙΣ, 2006
    TEMPANILLO, KTHMA ΠΑΥΛΙΔΗ, 2006

Όλα τα παραπάνω διεθνή κρασιά μπορείτε να τα βρείτε κατευθείαν από τις εταιρείες Deals, Name και Santa Maura ή στις κάβες Ανθίδη.
 
Τα ελληνικά μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες.
 
Και κλείνοντας σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε μια Ροζέ Σαμπάνια!
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Στον κόσμο του οίνου μέσα από τη γευσιγνωσία
› 
Στην υγειά σας
› 
Τα λευκά κρασιά της Ιταλίας
› 
Επενδύστε σε σαμπάνιες!
› 
Καφές και απόσταγμα, ένα αργεντίνικο ταγκό
© ΙΣΤΟΣ 2024
Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς
Ο Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση των γεύσεων και σκοπός του είναι να μεταδώσει αυτή την απόλαυση σε όλους μας... κάτι σαν μεταδοτική αρρώστια δηλαδή. Πίνει, χαμογελά και ταξιδεύει.
« Bloggers