Αλλ΄αντ΄άλλων
27.9.2008 - 6:14:41 PM 
Γνωρίζετε ότι η Μούσα επαινεί τα φρύδια μιάς παινεμένης ως γραμμένα,αλλά και διάφοροι επαινούν συγκλονιστικά τοπία ως ζωγραφιές.Στην άλλη όχθη, από την αρχαιότητα λάτρευαν μερικούς επιτηδευματίες που ζωγράφιζαν τόσο αληθοφανώς σπόρους, ώστε τα λάγνα περιστέρια προσπαθούσαν να τους τσιμπολογήσουν.
Ενας ταβερνιάρης στο Μενοίκιο διαφήμιζε κάποτε το μοναδικό του πιάτο,ως ένα κουνέλι που δεν φάγατε ποτέ! Με την φοιτητική πείνα που μας έδερνε,ευχαρίστως θα θεωρούσαμε θεόσταλτο ακόμη κι ένα κορνμπίφ στρατιωτικής εικοσαετίας.Μας έφερε έναν ιδιότυπο, νοστιμότατο πλακούντα από τυρί και κρέας.Μαζί με μιά διπλή ευλογία κρασιού(η μονή Προδρόμου ήταν απέναντι)όντως ήταν μιά εξαίσια μαγειρία. Στο τέλος, περήφανος, μας έστρωσε στο αναγκαστικό κουίζ με το οποίο μάγευε τους πελάτες του: τι κρέας ήταν αυτό; σκεφτήκαμε ότι πέσαμε σε παυλικιανή σέχτα,ότι φάγαμε σκαντζόχοιρο,ασβό, καμηλοπάρδαλη, αλλά στο τέλος είπαμε, νικημένοι: ήταν κουνέλι! καταχάρηκε και το έδειξε και με τα εικοσιτρία δόντια του. Ηταν κοτόπουλο.Ακολούθησε η συνταγή.Ξεψάχνιζε με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς ζεμάτισμα, το σωτάριζε με κρασόξιδο και κρεμμύδι,και το φούρνιζε με μισή πλάκα φέτας που την εμπλούτιζε πε πιπέρι.
Έκτοτε εμπέδωσα ότι υπάρχει βασική τροφή και μη βασική τροφή. Το κοτόπουλο είναι βασική τροφή.Στόχος της βασικής τροφής είναι να μεταποιείται σε κάτι που μοιάζει μη βασικό.Όντως, κανένα πιάτο με κοτόπουλο δεν μυρίζει κοτίλα,είναι συνήθως μαλακό και μοιάζει πάντοτε με κάτι άλλο.Εκτός ίσως από το ταούκ κιοκτσού, σε μερικές άτεχνες περιπτώσεις.
 Permalink 
« Homefood
Αρχείο
Δημοφιλή
› 
Παγωνιέρα
› 
Το λαϊκό τσατσά
› 
Ως διανοούμενος, άς περιφρονήσω κάποιον...
› 
Ο γεροντισμός, τελευταίο στάδιο της πολιτικής ζωής
› 
Η αλλαγή των φώτων
© ΙΣΤΟΣ 2024
Πάνος Θεοδωρίδης
Ο Πάνος Θεοδωρίδης (1948-2016) είναι συγγραφέας.
« Bloggers