Ψάρια του Αιγαίου
τόννος, ο
θύννος ο γνήσιος
thunnus thynnus
οικ. θυννίδες
f. thunnidae
Αγγλικά: Blue-fin tuna
Γαλλικά: Thon rouge
FAO 192
thunnus thynnus
οικ. θυννίδες
f. thunnidae
Αγγλικά: Blue-fin tuna
Γαλλικά: Thon rouge
FAO 192
Συγγενεύει με τις παλαμίδες και τα σκουμπριά.
Είδη συνηθισμένα στις δικές μας θάλασσες
α) ο άσπρος, όρκινο, ορτσίνι FAO 193 thunnus alalunga
β) το καρβούνι FAO 194 euthynnus alletteratus
γ) το κοπάνι FAO 196 auxis thazard
Μήκος: 80 εκ.-1,50 μ. τα δύο πρώτα το γ) μικρότερο μέχρι 60 εκ.
Χρώμα: σκούρα γαλάζια ράχη, πιο ανοιχτόχρωμα πλευρά, κοιλιά λευκή προς το ασημί ο πρώτος, το καρβούνι και το κοπάνι έχουν ράχη πιο σκούρα, σχεδόν μαύρη με σκόρπια γραμμωτά σημάδια στο μισό του μήκους ως την ουρά, ζωηρά στα νεαρά ψάρια στα μεγάλα πιο σβησμένα.
Καρβούνι |
Το σώμα είναι στρογγυλό, τορνευτό για γρήγορο κολύμπι, τα δυο πτερύγια της ράχης αρκετά κοντά το ένα με το άλλο, το πρώτο πιο μακρύ με 14 αγκαθωτές άνισες ακτίνες, το δεύτερο πιο μικρό και μαλακό και με 7-10 ψευδοπτερύγια πριν την ουρά που είναι μισοκυκλική πολύ ανοιχτή, προς τα μέσα περιζώνει τη μυτερή άκρη του κορμού και τις δυο μικρές σκληρές προεξοχές, που σχηματίζονται αριστερά και δεξιά ή μια μακρουλή.
Κοπάνι |
Τα θωρακικά πτερύγια είναι τριγωνικά, σε κανονικό μέγεθος εκτός του μακρύπτερου – alalunga ως την ουρά και σε γραμμή ευθεία με το εδρικό. Λέπια στρογγυλά. Κύστη νηκτική ανεπτυγμένη. Το στόμα σχετικά μικρό με δόντια ψιλά και πυκνά ως τον ουρανίσκο.
Είναι ψάρι πελαγίσιο και μεταναστευτικό, περνά το χειμώνα σε μεγάλα βάθη σε θερμοκρασία όσο το δυνατόν σταθερή, την άνοιξη πλησιάζει τις ακτές, κατά την περίοδο της γέννας ως τα τέλη του καλοκαιριού, κυνηγά σαρδέλες, σκουμπριά και άλλα αφρόψαρα. Τρώει και σουπιές, καλαμάρια κι άλλα του βυθού.
Όρκινο |
Ψαρεύεται στους βιότοπους και στα τακτικά περάσματα με ειδική, γερή συρτή και με καθετές. Αλλά κυρίως στα λεγόμενα ταλιάνια ή καρτέρια ή θυννιά, δηλαδή τα ημικυκλικά δίχτυα με χωρίσματα εσωτερικά· η μια πλευρά τους στερεωμένη στα ρηχά, οι άλλες προχωρούν βαθειά, ένας βαρδιάνος παρατηρεί από ψηλή σκαλωσιά ή από βράχο ψηλό ή από βάρκα· δίνει σινιάλο όταν πλησιάζει και μπλεχτεί μέσα κανένα κοπάδι, τότε τραβούν και κλείνουν το δίχτυ με σκοινιά, τα ψάρια περνούνε από χώρισμα σε χώρισμα σα φρενιασμένα, τα σκοτώνουνε σωρούς. Τέτοια περάσματα ψαρέματα είναι γνωστά απ’ την αρχαιότητα στον Παγασητικό, στον Ευβοϊκό, στη Χαλκιδική, στη Μυτιλήνη ως το Σαρωνικό στα Μέθενα κι ως τα Δωδεκάνησα.